Trond Mohn legger pengene på bordet for å pusse opp Varden Amfi til 1. divisjonsstandard og for å bygge breddeanlegg i Lynghaugparken.

Finansmannen Mohn har nok en gang åpnet lommeboken for bergensidrettens beste.

– Vi ble fortalt tirsdag kveld at Mohn ønsker å betale for at Varden Amfi blir opprustet og for å bygge et breddeanlegg i Lynghaugparken. Det er nesten til å få tårer i øynene av, sier Tom Georg Olsen, styreleder i Løv-Ham.

Nyheten om at Fyllingsdalen nå får et topp moderne 1. divisjonsanlegg på Varden Amfi som innfrir alle lisenskravene, og et eget nytt anlegg med to baner i Lynghaugparken, ble sluppet på en pressekonferanse i nettopp Fyllingsdalen i går.

– Det er utrolig kjekt for oss å komme tilbake til Fyllingsdalen der vi hører hjemme, og der alle de aldersbestemte lagene våre holder til. Det må bli positivt for publikumsoppmøtet, sier Olsen.

Kan sikre Løv-Hams fremtid

Løv-Ham håper å spille sin første kamp i 2008 på en ny Varden Amfi. Da vil det være mulig å skape en helt annen ramme rundt kampen enn det som i dag er mulig på Krohnsminde.

– Det vil bli en stadion som er mer tiltrekkende for publikum, for spillere og for sponsorer, tror Olsen.

Løv-Ham har vært faretruende nær konkurs denne sesongen. En ny stadion kan være nøkkelen til å etablere en varig toppklubb i Bergen ved siden av Brann.

– Jeg tror en ny stadion vil kunne gi oss en stabil tilværelse i toppen av norsk fotball, sier Olsen.

Grunnen til det, er at en ny stadion i Fyllingsdalen vil trekke mer publikum, klubben vil bli mer attraktiv for nye spillere, og ikke minst vil det åpne seg nye muligheter for sponsorinntekter.

– Det er kjekkere for sponsorene å være med i et moderne anlegg. Da kan det bli business for dem, i stedet for bare et støtteopplegg slik som det er i dag på Krohnsminde.

Vurderte Lynghaugparken alene

Løv-Ham vurderte også å bare bygge et anlegg med 1. divisjonsstandard i Lynghaugparken, og la Varden Amfi være som den er. Valget om å oppruste Fyllingens arena, og i tillegg bygge et nytt anlegg i nærheten (Lynghaugparken) var Mohns.

– Mohn gir penger til idretten fordi han tror det er en god måte å få gode samfunnsborgere på, sier Olsen.

Etter at Mohn lovet offentlig å hjelpe Løv-Ham med en ny stadion, ble klubbens ønske om å erstatte Krohnsminde strøket fra kommunens budsjetter. Dersom Mohn ikke nå hadde bladd opp 55 millioner, kunne fremtiden sett mørk ut for klubben som uansett måtte flytte fra rivingsklare Krohnsminde.

– Dersom vi nå skulle ha satt i gang arbeidet med å skaffe 50-60 millioner fra kommunekassen, ville vi nok aldri ha vært klare til 1. april neste år, sier Olsen nøkternt.

God løsning for Fyllingen

Både Lynghaugparken og Varden Amfi skal drives av Bergen kommune, og Løv-Ham eller Fyllingen vil ikke ha utgifter med driften.

Lynghaugparken vil være et anlegg som bare er knyttet til Løv-Ham, mens Varden Amfi skal deles mellom Fyllingen og Løv-Ham.

– Dette er en god og spennende løsning for oss. Vi får også et nytt anlegg, sier Ove Helgesen i Fyllingen.

Hans Carl Tveit (V), byråd for oppvekst, avviser at kommunen nå lener seg på Mohns millioner.

– Vi er glade for hjelpen vi har fått, men vi tar det ikke for gitt. Det som er helt klart er at det hadde vært færre klubber som hadde gode kunstgressbaner uten ham, sier Tveit.

Fakta

«Nye» Varden Amfi

 • 1000 sitteplasser under tak med pressefasiliteter
 • Nye garderobeanlegg
 • Kunstgressbane med undervarme
 • Flomlys
 • Tilrettelegging for funksjonshemmede
 • Skal være ferdig til seriestart 2007
 • Kostnaden for oppgraderingen er mellom 20 og 25 millioner kroner

Lynghaugparken

 • En elleverbane og en syverbane
 • Garderobeanlegg
 • Sittetribune
 • Skal være ferdig høsten 2008
 • Lynghaugparken vil koste i overkant av 30 millioner kroner