Onsdag formiddag melder Norges Fotballforbund at Sandviken-trener, Alexander Straus, tar over jobben som landslagstrener for U23-kvinnene umiddelbart, samtidig som han fullfører sesongen med Sandviken.

Jobben som prosjektansvarlig starter han med over nyttår.

– Det blir kjempevanskelig å forlate en fin klubb og flotte mennesker og en spillergruppe som har gitt meg og gir meg alt de har. Hadde jeg takket nei når så er jeg usikker på om jeg hadde fått tilbudet igjen, og det å være trener på internasjonalt nivå er en av ambisjonene mine, sier Straus til BT.

– Vanskelig seanse

Ferien ble dermed noe annerledes for Straus.

– Det har vært forhandlinger frem og tilbake, mye å ta hensyn til. Det måtte passe for meg og mine nærmeste, og så måtte vi finne en løsning som Sandviken kunne leve med, sier Straus.

Treneren var ønsket inn i stillingen hundre prosent fra nå, men det var ikke aktuelt.

– Sandviken og forbundet har vært løsningsorienterte, så det har vært flott. Jeg har evig respekt og takknemlighet til Sandviken som forsto og gjorde slik at dette lot seg gjøre, sier Straus.

Spillerne ble informerte søndag, og det ble emosjonelt.

– Det var en veldig tøff og vanskelig seanse for meg personlig. Det er en spillergruppe jeg er veldig glad i og det er viktig for meg at vi nå kan avslutte dette på en god måte, for vi er bare litt over halvveis i sesongen, sier Straus som fortsatt skal ha adresse i Bergen og pendle til Oslo når han går over i ny jobb for fullt.

Startet sonderinger

Styreleder i Sandviken Toppfotball, Pål Hansen, sier klubben har vært kjent med at Straus har søkt jobben i forbundet.

– Søknadsfristen gikk ut før sommeren og Alex har vært flink og informert underveis og da beslutningen ble tatt. Vi visste da vi ansatte ham at han er en trener med store ambisjoner. Så dukket dette opp som en mulighet, et ærefullt oppdrag. Vi har applaudert det og ønsker han lykke til etter han er ferdig med sesongen her, sier Hansen til BT.

Dermed blir det med den ene sesongen for Straus i Sandviken, i alle fall i denne omgang, og klubben vil annonsere trenerstillingen utpå høsten. Med en tredjeplass i Toppserien tror Hansen den stillingen vil være attraktiv for de fleste.

– Vi har selvfølgelig laget en profil på hvordan en ny trener i Sandviken skal se ut, og så har vi startet sonderinger. Vi har veldig god tro på at vi får på plass en kanongod hovedtrener, sier Hansen.

– Inngående kjennskap

Forbundet er fornøyde med sin nye signering.

– Vi er veldig fornøyd med å få Alexander med på laget i arbeidet med å videreutvikle og styrke norsk kvinnefotball. Han har inngående kjennskap og sterk kompetanse på alle de områdene stillingen retter seg mot. Med sin bakgrunn som tidligere toppspillerutvikler i Strømsgodset, erfaring fra J-19 landslaget og nå også fra Toppserien som hovedtrener for Sandviken, er vi trygge på at han er rett person for oss og at han vil tilføre oss mye, sier leder kvinnefotball i NFF, Heidi Støre, på forbundets nettsider.

Straus tok over Sandviken før inneværende sesong, hvor laget ligger som nummer tre i Toppserien.

– Alex er en fantastisk fyr og en god trener som har tatt klubben med storm. Både Alex og klubben hadde et litt lengre perspektiv sammen, men disse jobbene dukker ikke opp hver ettermiddag, sier styreleder Hansen.