Etter 22 serierunder er sesongen 2017 over for kvinnenes eliteserie i fotball. Sandviken og Arna-Bjørnar kommer kanskje fra samme by, men lagene har gått igjennom to ulike sesonger. Både på godt og vondt.

Sandviken: 9.-plass

Det er 17. april 2017. Sandviken spiller sin første kamp i årets serie mot Medkila. Kampen ender 1–1. Kampen etter spiller Sandviken 2–2 mot Trondheims-Ørn. Men så går det nedover. På de neste ni seriekampene taper Sandviken åtte av dem.

– Det er jo ingen tvil om at våren var for dårlig. Når vi tapte så mange kamper som vi gjorde, så lå vi der vi lå, sier Nordtveit når han ser tilbake.

Vårsesongens poengsamling var altfor dårlig. Laget som hadde satt seg som mål om å bli blant topp seks i serien, måtte revurdere situasjonen.

– Vi endret målsetting fra å bli blant topp seks til at vi måtte unngå nedrykk. Det ble det viktigste for oss da vi kom litt skjevt ut. For det var jo det som skjedde i år, forklarer Nordtveit.

FERDIG: Øyvind Nordtveit gir seg som Sandviken-spiller.
Benedicte A. Bakken

Etter en måned og to uker ferie var Sandviken klar til å ta fatt på høstsesongen. De startet som i vårsesongen med 1–1 mot Medkila, bare denne gangen plukket de hyppig poeng fremover. I de fem første kampene var Sandviken ubeseiret. Totalt fire tap ble det på laget i høstsesongen. Forbedringen fra våren var bemerkelsesverdig, og laget sikret plassen i eliteserien.

– Det var litt nedtur at vi tapte de to siste kampene for sesongen mot Arna-Bjørnar og Røa. Så ærlig må vi være. Men utenom det synes jeg vi har hatt en bra høstsesong. Det har vært veldig mye positivt, for eksempel at vi har klart å stå løpet ut, sier Nordtveit.

Etter åtte år gir Øyvind Nordtveit seg som trener i Sandviken. Nedrykket slapp han unna, og i sine siste måneder som trener ble han vitne til mye god fotball.

– Det er alltid tøft å tape mye kamper. Det kjenner man alltid på som trener. Men vi hadde tro på at det skulle snu, og når det gjorde det, så blir det plutselig veldig kjekt. Sesongen har vært svingete, med både oppturer og nedturer. Heldigvis har jeg følt høsten som en opptur, påpeker Nordtveit.

Nordtveit innrømmer at det er rart å skulle forlate jobben som trener. Men det har ikke gått helt opp for ham ennå:

– Det har kanskje ikke sunket helt inn ennå. Men det var spesielt. Jeg blir jo i klubben, så kanskje det er derfor det ikke føles så vemodig.

Etter fem år forlater også Karoline Bakke Sandviken. Hun legger fotballskoene på hyllen for å få mer tid til andre ting. Hun tror det mentale sikret Sandviken plassen i serien.

– Vi hadde mye stang ut i vårsesongen, men vi har stått på. Og vi fortjener absolutt å være i toppserien. Jeg er veldig imponert over alle, vi tapte og tapte, men ga aldri opp, sier Bakke.

LEGGER OPP: Karoline Bakke har spilt sin siste kamp for Sandviken og legger fotballskoene på hyllen i en alder av 26.
Elias Dahlen

Sandviken spiller altså i eliteserien også neste sesong. Nordtveit blir med videre som talentutvikler i klubben, men som trener er han ferdig. Men to ting mener han laget må forbedre.

– Vi scorer for lite mål, og i år har vi også hatt et defensivt dødballproblem. Det må også rettes på. Men jeg tror det er mange spennende spillere som kommer nå, og jeg tror det blir veldig bra fremover, sier Nordtveit.

Arna-Bjørnar: 6.-plass

Arna-Bjørnar sparket også sesongen i gang med uavgjort, men i motsetning til Sandviken fortsatte poengsankingen utover i vårsesongen. Etter de 10 første seriekampene sto Arna-Bjørnar med null tap. Halvparten av disse var likevel uavgjort, og høstsesongen skulle by på flere uavgjort og tap inn i kampstatistikken.

– Tendensen denne sesongen var at vi ledet flere kamper, eller hadde uavgjort, men klarte ikke å dra det helt i land. Det tapte vi en del poeng på. Men det har vært utrolig små marginer fra at vi hadde lagt helt i toppen av serien. Vi har vært et lag som har dominert mange kamper, men ikke fått godt betalt, sier Morten Røssland.

NÅDDE MÅLET: Arna-Bjørnar kan juble for å ha nådd årets målsetting etter at de ble nr.6 i eliteserien.
Paul S. Amundsen / Frilans

Høstsesongen bød på en god blanding mellom tap, uavgjort og seire. Men Arna-Bjørnar viste gode takter, og i de fleste kampene hvor det ble tap, var det mer «stang ut» en udyktighet som var årsaken. Arna-Bjørnar endte til slutt opp med 35 poeng.

– Vi har blitt et mer stabilt og godt lag denne sesongen. Vi har spilt ut lag som Lillestrøm og Avaldsnes. Vi nådde målsettingen vår, og sånn sett er vi fornøyd, sier Røssland.

Treneren refererer til to sesonger hvor alt har handlet om å utvikle det unge laget. Røssland mener både spillere og klubb har tatt viktige steg denne sesongen, og han har store forhåpninger om neste sesong.

– Vi har et godt lag nå, men det bor mer i dette laget. Dette kan bli et meget stabilt fotballag i fremtiden. Vi ser veldig lyst på neste sesong. Vi har posisjonert oss godt nå, og vi er i en god posisjon til å ta flere nye steg både sportslig og for klubben som helhet.