Italia–Sverige 0–0 (0–1 sammenlagt)

Sverige ledet 1–0 fra den første kampen i VM-playoffen mot Italia, og var 90 minutter fra å gå til VM på bekostning av stornasjonen Italia.

Returkampen ble en forsvarskamp fra ende til annen, men Sverige holdt unna, og jublet ellevilt da VM-plassen var sikret.

– Det er vanskelig å beskrive. Det betyr alt. Jeg har spilt i det landslaget så lenge. Det tok meg 96 kamper å komme til VM. Det er ubeskrivelig. Det er sykt, sier en gråtkvalt Sebastian Larsson etter kampen.

Marcus Berg jublet ellevilt etter uavgjort borte mot Italia.
PETTER ARVIDSON / BILDBYR N

– Det største i karrièren

Det italienske publikumet pep hemningsløst da kampen ble blåst av. Sverige-kaptein Andreas Granqvist gråt av glede.

– Det er slutt! Finito! For en fotballbragd av svenskene. Dette var en forestilling av aller ypperste klasse. Det er bare å si stort grattis til svenskene. For en kveld for svensk fotball, ropte MAX-kommentator, Morten Langli, da overraskelsen var et faktum.

Ifølge Thomas Myhre i studiosendingen til MAX, hadde italienerne over 50 innlegg i løpet av kampen. Mange av dem ble klarert av nettopp Granqvist.

På pressekonferansen før kampen hadde kapteinen fortalt om hvordan han drømte om å komme til VM.

– Jeg har vært i tre EM. Men å få spille i et VM, som dessuten går i Russland, det ville blitt det største i karrièren min, sier han ifølge Expressen.

Det svenske støtteapparatet stormet banen da Sverige ble klare for VM neste år.
PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN

Marginer

Kampen var ikke uten kontroverser: Flere ganger ropte lagene på straffespark, men kamplederen vinket spillet videre i samtlige tilfeller.

Italia presset voldsomt mot slutten av kampen, men igjen og igjen var de svenske spillerne på plass for å rydde unna.

Det var nok til å kvalifisere seg til VM i Russland i 2018.

– Jeg klarer ikke å beskrive hvor glad jeg er. Vi skal til VM. Det er sykt, sier Manchester United-spiller Victor Lindelöf til MAX etter kampen.

Det er første gang siden1958 at Italia ikke er kvalifisert til VM. Kampen mot Sverige ble etter alt å dømme også den italienske keeperlegenden Gianluigi Buffon sin siste kamp i den italienske drakten.

– Italienerne gråter. Vi får ikke se Buffon i hans femte VM, kommenterte Langli.

Tirsdag spiller også Danmark playoff til VM. Åge Hareides menn møter Irland på bortebane. Den første kampen endte 0–0.