– Vi ønsker å bruke e-sport og de utøverne til å knytte bånd til de unge supporterne, sier daglig leder i Ranheim, Frank Lidahl, til Adresseavisen.

Fredag formiddag skrev klubben en avtale med Sondre Voktor (22) og Johan Færaas (22), som skal spille for Ranheim i en nyoppstartet nasjonal e-sport-serie i fotballspillet Fifa.

Der er 16 lag påmeldt, blant dem altså Ranheim.

Etter skoletid-prosjekt

Voktor er landslagsspiller, og rangert blant topp 200 spillere i verden. Færaas, som er i ferd med å bygge seg opp som youtuber, går for å være blant de ti beste i Norge.

– Vi har tanker og planer om å bruke våre e-sport-utøvere til aktiviteter på stadion, noe som gjerne kombineres med fysisk aktivitet i etterkant, sier Lidahl.

– Dette er positive, lokale influencere. De er kjendiser for barn og unge, og tanken er å etablere et e-sport-senter på stadion, der vi drar «fotball etter skoletid» videre. Da blir det fotballtrening og Fifa-trening, og vi ønsker å få knyttet flest mulig unge nærmest mulig Ranheim. Vi er nødt til å finne de yngre supporterne, sier Ranheim-lederen.

Om de hadde fått velge fritt hadde Sondre Voktor tatt draktnummer 11, mens Johan Færaas hadde plukket 73 til å ha på ryggen. Men under signeringen i Trondheim fredag, ble de to tildelt draktnummer 12.
Espen Bakken

Færaas, som etter ett år har bygget opp en følgerskare på 8000 til sin youtube-kanal, er sikker på at han og Voktor kan bidra til det.

– Ja ja, ingen tvil. Målgruppen min, som er typisk fra 13 til 15 år, er de vi ønsker å få med på Ranheim-kamper. Vi har mange ideer, som fanzone før kampene, der jeg og Voktor kan stille opp til Fifa-kamper. Eller en Fifa-skole, sier han.

Styremedlem Kent Nergård i Ranheim Toppfotball skal fungere som manager for e-sport-laget.

– Dette er første gangen e-sport kommer inn i fotballen i Norge, og veien blir litt til mens vi går. Vi ønsker å få til en kombinasjon der vi kan stimulere til både dataspill og fysisk aktivitet, sier han.

Mulig pengemaskin

Frank Lidahl tror satsingen kan bli økonomisk gunstig for klubben. I første omgang har Ranheim sikret seg inntekter som gjør at de ikke taper penger på det første året med satsing.

– Dette er et spennende, nytt kommersielt bein. Det kan ende opp i et nullspill, men også i kraftig økte inntekter, både gjennom sponsorer og økte publikumsinntekter. Gjennom 2019 kan vi se hva på hva dette kan bli videre, sier han.

I løpet av senvinteren vil det bli lansert en nasjonal serie i regi av Norsk Toppfotball, som er interesseorganisasjon for klubbene i de to øverste divisjonene i fotball. Detaljene rundt ligaen er foreløpig ukjent, men det er klart at Ranheim vil være en av de 16 klubbene som stiller med lag.

TOPP TRE: Ranheim-leder Frank Lidahl vil ha sine to Fifa-spillere til å spille attraktiv og offensiv fotball. Så gjenstår det å se om Voktor og Færaas følger sjefens oppfordring.
Espen Bakken

Ranheim-leder Lidahl ønsker ikke å legge et resultatpress på sitt nye lag, mens Færaas mener de to bør sikte mot topp tre i Norge.

Voktor ser frem til å dra nytte av kompetansen Ranheim kan stille til rådighet.

– Vi skal få tilrettelagt et rom, og vi skal få hjelp til å snakke med mentale trenere om vi trenger det. Det blir som å komme på jobb, og vi legger ned mye i Fifa-spillingen. Da trenger vi hjelp innimellom, og Ranheim skal hjelpe oss med å utvikles videre, sier han.

– Ambisjonen er å bygge et miljø rundt e-sport-laget, som skal gi dem mulighet til å utvikle seg til å bli et topp europeisk lag. Det er overganger i dette også, og plutselig kan en Ranheim-spiller havne i PSG, sier Lidahl med et smil.