Et enstemmig bystyre vedtok i fjor høst at det skulle settes av 28 millioner til oppgradering av Stemmemyren idrettspark i kommunebudsjettet for 2015. Dermed skulle Sandviken IL omsider få et stadion som oppfylte Norges Fotballforbunds (NFF) lisenskrav etter 28 år i toppfotballen.

Etter planen skulle moderniseringen av anlegget starte i november, men planene er nå midlertidig stoppet.

Under torsdagens idrettspolitiske debatt i Idrettens Hus uttrykte Mette Hammersland, leder for Sandviken Toppfotball, sin frustrasjon.

LES OGSÅ: Sandviken-treneren fornøyd etter cuptap

For rundt to uker siden mottok hun, uten noen forvarsel, en e-post fra idrettsbyråd Helge Stormoen (Frp) om at utviklingen av anlegget blir satt på vent.

Økonomisk begrunnet

— Jeg er utrolig skuffet. Vi føler oss ført bak lyset, sier Hammersland

Begrunnelsen er økonomisk betinget. Anlegget, som først lå på 30 millioner kroner, hvorav 2,5 millioner var en gave fra Trond Mohn, er nå blitt åtte millioner kroner dyrere, ifølge Hammersland.

Planene er derfor forskjøvet til neste budsjettprosess.

— Når det gjelder innhold i budsjettet for 2016, så vil jeg av prinsipp ikke kommentere dette nå. Vi vil i størst mulig grad jobbe for å løse de oppgavene som er prioritert i idrettsplanen, som er utarbeidet i nært samarbeid med Idrettsrådet i Bergen, skriver idrettsbyråd Stormoen til BT i en SMS uten å ville utdype.

Byrådsleder Martin Smith-Sivertsen (H) har ikke besvart BTs henvendelser.

Idrettsbyråden var ikke til stede under debatten, som ble arrangert av Hordaland Idrettskrets.

- Dramatisk

— Vi har ikke hatt noen mulighet til å påvirke prosessen underveis eller å se på andre løsninger, sier Hammersland som er oppgitt over byrådets behandling av saken.

— Jeg har ringt Helge Stormoen flere ganger og lagt igjen beskjeder, fordi jeg ønsket å diskutere saken med dem før den ble tatt opp i offentligheten. Men når han ikke responderer så må jeg ta det i plenum, sier Hammersland.

At oppgraderingen nå blir satt på vent, kan i ytterste konsekvens bety at Sandviken, som nå er Bergens beste fotballag, ikke innfrir NFFs lisenskrav for spill i Toppserien.

— I verste tilfelle kan vi ikke spille på Stemmemyren, og det er så dramatisk at jeg ikke vil tenke på det, sier Hammersland.

Hun var ikke den eneste som ble tatt på sengen av avgjørelsen. Flere av politikerne som var til stede hadde ikke hørt om de stansede planene før Hammersland tok ordet.

Politikerne overrasket

Gruppeleder for Arbeiderpartiets bystyregruppe, Harald Schjelderup, var ikke en av dem.

— Jeg ble helt "månebedotten" da jeg fikk høre om dette på onsdag. Det har ikke vært noe politisk uenighet rundt dette temaet, og vi har heller ikke mottatt noen opplysninger om at dette arbeidet skulle stanses, forteller han, og kritiserer idrettsbyråden for hvordan saken er blitt løst.

— Når man sender Sandviken IL en e-post, og ikke ringer tilbake når de forsøker å få kontakt, så er det en arroganse som jeg ikke har sett maken til. Jeg håper at enten idrettsbyråden eller byrådslederen snarest kan forklare hvordan det er mulig å stoppe byggingen av et anlegg som skulle starte i november.

Også Tor André Ljosland (KrF) var overrasket over beslutningen.

— Siste ord er heldigvis ikke sagt. Komiteen er ikke en gang orientert om saken. Forhåpentlig er pengene fortsatt på budsjettet og ikke brukt på andre ting, og da er det fortsatt et håp for idretten at anlegget kan realiseres, sier han.