Kaptein André Danielsen er skremt av utviklingen. Spesielt med tanke på det han oppfatter som en likegyldighet blant folk i Stavanger.

– Vi blir nok ikke et topplag i år, men vi kan slå godt fra oss også i år. Det er fortsatt sånn at det er mulig å slå de fleste lag i denne serien, sier Danielsen.

Sportslig sett er det riktig. Men det er ikke der Viking har de største utfordringene. For klubben har slitt langt mer utenfor enn innenfor krittlinjene på Viking stadion de siste årene.

I en region som – i likhet med resten av nasjonen – har lidd økonomisk i nedgangstidene, har Viking blødd kraftig. Og 2016 var ikke noe unntak. 18,7 millioner kroner i minus stoppet kulerammen på, kunne Stavanger Aftenblad fortelle tidligere i vår.

Glissent på tribunen i Stavanger. Spiralen er negativ. Viking mener de selv må gjøre seg fortjent til at folk kommer på kamp.
Carina Johansen, NTB scanpix

Tror det må kuttes mer

Kostnader er blitt kuttet, ansatte sagt opp, lønninger redusert. Nå innrømmer Viking-kapteinen at de tøffe tidene også preger spillergruppen.

– Ja, det må det ha gjort. Vi blir jo aldri kvitt de røde tallene. De dukker opp hvert eneste år. Det var trist å lese at det endte med over 18 millioner i minus i fjor. Man begynner jo å lure, sier 32-åringen fra Stavanger som har vært i klubben siden 2003.

– Vi må nok kutte i år igjen. Men hvor skal vi kutte, da? Det er skremmende. Dette må snus, vi kan ikke ha det sånn. Det handler om å overleve.

– Frykter du for klubbens fremtid hvis det ikke skjer noe?

– Ja. Markedet i Stavanger er ikke like stabilt som det har vært. Folk passer på sitt eget nå. Vi har hatt to emisjoner på få år, så det kan hende folk er lei av å redde Viking. Det er en skummel utvikling. I tillegg tror jeg det har spredt seg en likegyldighet til klubben de siste årene. Det er også en skummel utvikling. Men det har vi oss selv å takke for. Det er trist. Vi burde vært et flaggskip i eliteserien. Slik er det ikke, sukker Danielsen.

André Danielsen har vært i Viking siden 2003. Han har opplevd både gode og onde dager.
Vegard Wivestad Grøtt, NTB scanpix

Ny trener – liten tropp

I fjor endte klubben på 8.-plass på tabellen. Trener Kjell Jonevret forsvant etter sesongen. Han var lei av at klubben slet så mye som den gjorde økonomisk.

Assistent Ian Burchnall (34) rykket opp som ny sjef på sidelinjen.

Engelskmannen mener det ikke har noen hensikt å gå rundt og bekymre seg over klubbens økonomi.

– Jeg er lei av å snakke om det, for å være ærlig. Det er alltid det som er i fokus. Vi som er rundt laget får ikke gjort så mye med den situasjonen uansett. Vi må bare ha fokus på å levere resultater, tro på det vi driver med, og prøve å hjelpe til på den måten. Jeg håper og tror økonomien vår ikke påvirker laget i særlig grad, sier Burchnall, som debuterer som hovedtrener i eliteserien etter fire år som assistent.

– Jeg skulle kanskje ønsket meg to eller tre spillere til, men økonomien begrenser det. Så da får vi heller gå inn i sesongen med et ungt lag og en liten tropp. Det kan bli bra likevel, sier han.

– Er du nervøs nå som du har ansvaret selv?

– Nei, nei. Ikke i det hele tatt. Jeg gleder meg. Men det blir så klart litt mer press som hovedtrener. Men det blir bare en fin utfordring.

Hør siste episode av Aftenpodden Sport hvor vi lader opp til seriestarten:

Kjell Jonevret er borte, Ian Burchnall (bak) har overtatt roret i Viking.
Carina Johansen, NTB scanpix