PÅ MOBIL? SE INTERAKTIV GRAFIKK HER.

25. oktober 2009 stilte Brann-laget opp på Åråsen. I startoppstillingen var Erik Huseklepp alene om å være lokal. Rundt seg hadde han tre islendinger, en gambier, en jamaicaner, tre østlendinger, en sørlending og en sogning. Det markerte det foreløpige bunnpunktet for en sportsklubb som ønsker å ha lokal tilhørighet.

— Tror på mer

Forrige søndag stilte Huseklepp opp igjen. Med i startoppstillingen var det seks andre lokale spillere. Enda en (Eirik Birkelund) kom inn i løpet av kampen. Brann har gått gjennom rene revolusjonen i bruk av lokale spillere, og Rikard Norling har vært den treneren som har vært klart mest gjennomført i sin bruk av lokale spillere. Ikke bare har han brukt mange, han har også latt dem starte og han har gitt dem utstrakt spilletid. Allerede, etter 20 spilte kamper, har han gitt mer spilletid til de lokale spillerne enn både Mons Ivar Mjelde og Rune Skarsfjord klarte i løpet av en hel sesong. Svensken kommer utvilsomt til å passere 2010-sesongen til Steinar Nilsen/Rune Skarsfjord i løpet av få kamper.— Ja vel, jeg tror forhåpentligvis at det kommer til å bli mer utover. Jeg ser at det gror også bak dem vi allerede har brukt. I tillegg er det en del spillere, som har måttet ta et lite steg tilbake, før de er klare igjen.

Norling har kommunisert til spillerne i Brann at dersom de står likt konkurransemessig, kommer han til å skjele til alder og tilhørighet.

— Foretrekker du å bruke lokale spillere.

— Ja. Jeg bruker helst lokale spillere om det kan forenes med resultat.

— Hvorfor?

— Jeg tror det er en styrke i en klubb, både resultatsmessig og utveklingsmessig. De er på sin hjemmebane, de har sitt liv her, det finnes mer kraft. De er rede til å investere to til ti år, de vil liksom ikke videre med én gang.

Begynte i 2008

Roald Bruun-Hanssen forklarer bruken av lokale spillere med kombinasjonen av Branns langsiktige satsing på talentforedling, sammen med trenere som har våget å satse lokalt.

— Forklaringen på disse tallene er vår talentsatsing som ble innledet i 2008, samt at A-lagstrenerne har prioritert de lokale spillerne, sier Bruun-Hanssen.

Han påpeker at det har tatt tid å få opp lokale spillere som er gode nok til å bidra for A-laget.

— De vi begynte å jobbe med i 2008, er voksne nå. Årgangene 1993, 1994 og 1995 var sterke og har gitt oss mange gode spillere. Så ser vi at spillere som Håkon Lorentzen og Emil Hansson, som er født i 1997 og 1998 også kommer opp.

— Har dere nå en andel lokale spillere som er høy nok?

— Så lenge de er gode nok, tar vi i mot flere. Det er det ingen tvil om. Vi begynte i 2008 å prioritere utviklingen av unge spillere, og det fortsetter vi med. En ting er at det har gitt resultater i form av A-lagsspillere i Brann. En annen ting er at vi har vært med på å utvikle spillere for andre lokale klubber, som Nest, Åsane, Fyllingsdalen og Fana. Det er klart at spillerne som har kommet gjennom nåløyet hos oss, også har vært med på å inspirere andre spillere i klubbene rundt oss.