TILs daglige leder har siden han ankom lederstolen på Alfheim etterlyst en større profesjonalitet i norsk toppfotball.

En industri som akkurat har signert sin første milliardkontrakt, og fortsatt er i en rivende utvikling.

På et møte i Norsk Toppfotball forrige torsdag ble Bjørn Tore Markussen valgt inn i et utvalg som skal trekke linjene for fremtiden i norsk toppfotball.

– Det er utrolig artig å få være med på dette. Jeg synes også det er helt naturlig at TIL er representert. Det er tross alt cirka en halv million mennesker i landsdelen. Og vi vil være hele Nord-Norges lag, sier Markussen.

Med seg har han blant andre en av Fotball-Norges fremste personligheter fra i fjor, Kjetil Siem.

– Jeg kjenner ikke Bjørn Tore så altfor godt, men han er en usedvanlig oppgående og kunnskapsrik kar ut fra det inntrykk jeg har fått. Det er veldig bra at han er med i utvalget, sier den nytilsatte direktøren for media og forretningsutvikling i Norsk Toppfotball.

Analyse

I førsteomgang skal utvalget foreta en grundig analyse av dagens situasjon, for å kunne drive og organisere klubbene på best mulig måte i årene som kommer.

– Det er tvingende nødvendig med et slikt utvalg. Vi er nødt til å bygge norsk toppfotball videre, og kvalitetssikre de strategiske valgene. Vi må forstå og påvirke utviklingen, sier Markussen.

– Dette er et strategisk utvalg som skal jobbe for at norsk fotball går i riktig retning. Fotball er i enorm utvikling, spesielt kommersielt, og da må vi sørge for at klubbene følger denne utviklingen, sier Siem.

TIL-lederen vil gjøre arbeidet innad langt grundigere.

– Det er også min klare oppfatning at fotball er en synsebransje. Jeg mener det kan være svært viktig å få en årlig bransjeanalyse, sier Markussen.

Til utlandet

Markussen er klar på hvilke tre områder som blir viktig for klubbene.

– Næringsliv, publikum og talentutvikling. Det er de tre verdidriverne for oss. Både i TIL og i de andre klubbene må vi stille fundamentale spørsmål. Hvem vi er, og hvordan vi driver klubbene.

Og det blir ikke snakk om en holdning der noen er "best hjemme på berget". Utvalget har fått føringer fra styret i Norsk Toppfotball på at de skal se seg om også utenfor landgrensene.

– Den positive utvikingen som er på gang i Premier League i dag, skal vi få til eliteserien i løpet av ett til tre år. Det er uten tvil fordel å hente impulser utenfor, og dette skal vi gjøre ved å blant annet intervjue klubb-lederne, sier Markussen.