Etter flere år på nedre halvdel i Toppserien har Klepp Elite fått et oppsving i prestasjonene etter at newzealender Olli Harder tok over som trener. 2017 endte med fjerdeplass, før de i fjor tok sølv i ligaen og kom til semifinale i NM.

Tidligere resulterte en plassering blant de seks beste lagene i Toppserien en ekstra treningsleir, men nå får alle klubber i ligaen sponset 100 000 kroner til et opphold i Tyrkia. Klepp-damene er i gang med oppkjøringen til ny sesong og er sammen med Sandviken de eneste lagene som har takket nei til tilbudet om Tyrkia-tur.

– Treningsleiren ville ha kostet oss rundt 140.000 kroner, i tillegg til de 100.000 vi kunne fått i støtte. Vi valgte derfor å bruke de pengene vi har til å forsterke laget, sier daglig leder i Klepp IL, Thomas Langhold Engen til Aftenbladet.

Innfører ikke nye ting

– Både jeg og spillerne skulle ønske at vi kunne reist på en treningsleir, men vi har tatt valget om å bruke pengene andre steder. Vi skal nok få til en helg sammen i Norge for å bygge samholdet i laget, sier trener Olli Harder.

Alle spillerne har ikke hatt samme ferieperiode, og har derfor vært tilbake på trening til ulike tidspunkt. Det gjør at Harder og resten av trenerteamet må tilpasse treningsøktene for enkelte spillere i starten av oppkjøringen.

De har jobbet med å forbedre måten spillerne trener på mens de har ferie, slik at de er bedre rustet til oppkjøringen og sesongstart hjemme mot Avaldsnes 23. mars.

– Heldigvis har jeg vært her et par år nå og kjenner alle godt. Alle utenom de nye vet hvordan jeg liker å ha treningene. Det er fint å kunne fortsette på noe som allerede er godt i gang. Jeg slipper å bygge et helt nytt hus, sier newzealenderen.

Nye amerikanere

Klepp har mistet McKenzie Marie Berryhill før årets sesong, men har hentet inn nye forsterkninger fra USA. Amanda Frisbie (26) og Havana Solaun (25) starter sine første treninger med laget neste uke. I tillegg kommer fjorårets førstekeeper Lindsey Burke Harris tilbake til Klepp etter å ha signert ny ettårskontrakt.

– Planen og forventningene er at de nye spillerne skal gå rett inn på laget og forbedre oss. I tillegg er vi veldig glade for å ha Burke Harris tilbake. Etter min mening var hun den beste keeperen i Toppserien i fjor, sier treneren for laget som var de eneste som slo suverene Lillestrøm i fjor.

Landslagsspiller Ingrid Ryland valgte Sandviken foran Klepp.
Vegard Wivestad Grøtt / BILDBYRÅN NORWAY

Sliter med å hente norske spillere

Landslagsspiller Ingrid Ryland var i diskusjon med Klepp om en overgang i vinter, men endte til slutt opp i Sandviken. Olli Harder sier det er omtrent umulig å få norske spillere som ikke er fra Rogaland, til Klepp.

– Jeg har ikke klart å hente en eneste norsk spiller til Klepp. Penger har selvfølgelig noe å si, men ellers vet jeg ikke hvorfor folk ikke vil komme her, sier treneren som fikk tilbud fra flere klubber i Toppserien og var i samtaler med Liverpool i fjor.

Klepp har god kontroll på hvilke spillere som er aktuelle i Rogaland, og det er også første plassen de ser etter nye spillere. Men dersom kvaliteten ikke er god nok og de heller ikke får tak i spillere fra andre deler av Norge, løser de det med å se til utlandet som de har gjort de siste årene. I 2019 består troppen av 16 norske, fire amerikanske og én australsk.