– Steffen er den viktigste spilleren vi har. En klubblegende som jeg håper vil overta etter meg som Odd-trener, sier Dag-Eilev Fagermo (51).

– Krister er vår mest rutinerte rytter og et stort forbilde for sine lagkamerater. Sykkelforbundet vil være veldig obs på hans kvaliteteter når VM-laget skal tas ut i høst, sier Team Coops sportssjef Magnus Børresen (29).

Utsagnene fra de to lederne fyller ut inntrykket man sitter igjen med etter et timelangt intervju med de sommerferierende Hagen-brødrene fra Kristiansand. I hver sin idrett hevder de seg i norgestoppen, uten at de bruker store ord om egne prestasjoner. Misjonærsønnene kan se tilbake på lange karrierer, men er langt mer opptatt av det de kan gjøre noe med - nuet.

– Jeg har alltid vært glad i å trene, og gjerne allsidig. Jeg håper å kunne spille fotball i mange år til, sier storebror Steffen.

Tittelhungrig

Knappe 21 år gammel hadde han vært kaptein for fem lag – Vigør, MK, Odd, U19-landslaget og U21-landslaget. Han bærer fortsatt kapteinsbindet i Odd og med sine 405 A-kamper nærmer han seg med stormskritt klubbrekorden til Morten Fevangs 423. Om Steffen holder seg skadefri, ryker den rekorden tidlig i 2019-sesongen. En annen rekord satte han i april 2013. Da var han den utespilleren på eliteserienivå som hadde spilt flest eliteseriekamper på rad uten å bli byttet ut eller måtte stå over. Et overtråkk gjorde at Steffen stoppet på drøyt 124 kamper – 15 færre enn Molde-målvakt Morten Bakke.

På dette barndomsbildet er Steffen (11) målvakt, mens lillebror Krister (8) står ved hans side.
Privat

– Det er moro med en rekord i ny og ne, men det viktigste er å prestere godt både som spiller og som lag. Tiden min i Odd har vært god med blant annet NM-sølv og to bronsemedaljer i serien, men det hadde jo vært sabla stas å vinne en tittel. Cupen er nok den største sjansen til det, sier Steffen.

Kontraktstilbud fra Start

Han har halvannet år igjen av sin kontrakt og er innstilt på nye hodedueller etter det. Enten gjennom ytterligere hjemmebanespill i Skien, der han bor med kona Tonje og to barn. Eller for en ny klubb. Start har vært på banen flere ganger, to av dem med konkrete tilbud. Sist gang var for to-tre år siden, da Steffen ble forespeilet en langtidskontrakt.

– Timingen har ikke passet. Det har vært kaotisk i Start, med opp- og nedrykk og mye økonomisk rot. Selv om jeg har opplevd to lønnskutt i Odd, har det vært mer stabilt i Skien. Når det er sagt, har det vært en drøm for meg å spille for Start, og er det én plass det ikke er noe å problem å flytte til, er det Kristiansand, sier Steffen med ettertrykk.

Familien Hagen bodde i Madagaskar fra 1996 til 2001. Her fra Steffens konfirmasjon i desember 1999. Bak står mamma Ruth Anne (nå 56 år), pappa Jan Ragnar (nå 59 år) med parets adoptivsønn Martin (nå 20 år).
Privat

Det er i barndomshjemmet på Hellemyr vi møter ham og lillebroren Krister. Hit vokste de opp før de reiste med familien til Madagaskar og bodde der fra 1996 til 2001. Da de kom tilbake til Norge, var Steffen og Krister henholdsvis 15 og 12 år gamle. Det var da Steffens fotballinteresse ble vekket, mens lillebroren etter hvert skulle få opp øynene for sykkelsporten. I dag er Krister Norges eldste kontinentalrytter og i sitt livs form. Samtlige tre seire i karrieren er kommet siden i fjor høst, de to siste av dem i starten av årets sesong.

Håper på VM-plass

– Da jeg endelig vant, etter så mange andre-, tredje- og ikke minst fjerdeplasser, var det mer enn følelse av lettelse enn av glede, forteller Krister.

Han velger bort årets EM (dagsritt i Skottland) til fordel for et 11-dagersritt i Portugal. Går det bra der, vil han være i en sterk posisjon til å delta i sitt første VM. Fellesstarten i Østerrike går av stabelen ultimo september, i ei krevende løype som bør passe kjøresterke Krister godt.

Hagen-brødrene sier morna til pappa Jan Ragnar som skal ut på treningstur. Foreldrene til Steffen og Krister holder seg i god form. Mamma Ruth Anne er tidligere toppfotballspiller i Radar.
Jacob Buchard

I likhet med storebroren håper Krister på at karrieren skal fortsette en god stund til. Drømmen er å bli en del av et norsk profflag. Når karrieren som aktiv er over, er Krister imidlertid mer åpen enn broren på å bytte beite. Steffen ser for seg en jobb innen fotball, mens lillebroren er mer usikker. Foreløpig er utdanningen til sistnevnte en bacherlorgrad i idrett.

Ønsker Kristiansand-da capo

– Syklingen kan være veldig intens til tider og den innebærer masse reising. Men det hjelper på motivasjonen å være i et så fint lag som Team Coop og ha den fantastiske opplevelsen fra Tour des Fjords her på hjemmebane så friskt i minnet. Det hadde vært kjempegøy om det kunne ha gjentatt seg til neste år, sier Krister, som 23. mai ledet med 15 sekunder på hovedfeltet foran elleville hjemmetilskuere i Kristiansand før han ble tatt igjen.