Like før seriestarten i 2017, 7. mars, ble Lasse Nilsen sendt på et halvt sesongs langt lån til TUIL. Der ble det 15 seriekamper og 1 mål før han returnerte til et helt nytt TIL enn han forlot, med ny trener i Simo Valakari og kniven på strupen.

Det tok ikke lang tid for Nilsen å spille seg rett inn i laget som berget plassen på mektig vis.

Nå litt over et år senere, kunne Nilsen glise bredt etter å ha blitt matchvinner i 2–1-seieren hjemme mot Rosenborg for TIL i eliteserien, et nokså annet scenario enn for vel ett års tid siden.

– Jeg må ærlig innrømme at det er ganske artig å tenke på. Å dra til TUIL var noe jeg følte at jeg måtte gjøre. Jeg fikk spilletid under Gaute (Helstrup, TUIL-trener, journ.anm.) og utviklet meg. Da jeg kom tilbake til TIL hadde det skjedd mye og kommet inn en trener som hadde veldig stor trua på meg og en spillestil der han kunne bruke det jeg er god på, sier Lasse Nilsen til iTromsø.

– Spiller uten frykt

Selv om Tore Reginiussen reduserte til 2–1 like etter Nilsens scoring i 58. minutt, skulle scoringen rett i nettaket etter en 45 graders pasning fra Mushaga Bakenga vise seg å bli den avgjørende scoringen.

– Utrolig deilig. Det er noe man har drømt om siden man var liten, å avgjøre og bli matchvinner mot Rosenborg. Det ble jo også en veldig pen scoring, smiler Nilsen.

Tidligere TIL-trener Bård Flovik valgte å satse på Kent-Are Antonsen, sendte Lasse Nilsen på lån og hentet Patrick Kpozo som backup. Nilsen ønsker ikke å snakke så mye om tiden i TIL før Valakari.

– Jeg har ikke så lyst til å prate om akkurat det. Jeg er veldig glad Simo er her nå, det er vi alle. Vi spiller uten frykt, forsøker å styre kampene med å ha mye ball og tørr veldig mye. Det er artig og utviklende, sier Nilsen.

Signerte langtidskontrakt

Nilsens comeback i TIL i fjor høst var så bra at det i slutten av oktober i fjor resulterte i en ny langtidsavtale til ut 2020-sesongen.

Nå håper han å oppnå store ting med TIL.

– Alle spillere har jo sine mål, og mitt mål er at vi som lag skal gjøre det bra og oppnå noe. Skal jeg komme videre å realisert større drømmer og slikt, får det heller komme som en konsekvens av det, at vi har gjort noe stort som lag, sier Nilsen, som gleder seg voldsomt til torsdagens cupkamp.

– Det er vinn-eller-forsvinn. Det blir en helt annen utfordring, men vi gleder oss og tar med oss mye selvtillit, smiler Nilsen.

– Alle som følger til ser at det er et helt annerledes Tromsø Idrettslag for tiden, legger han til.

– Et godt valg av klubben

Trener Simo Valakari var strålende fornøyd med at laget hans opptrådte med deres nye identitet under den finske treneren, den ballbesittende stilen der TIL skal kontrollere kampen, spille på høy risiko, noe som krever både presisjon og høy intensitet.

Da han kom til klubben med blanke ark i fjor sommer etter at Bård Flovik hadde fått sparken, var Nilsen den siste som kom inn, rett fra lån fra TUIL. Valakari skjønte fort at den venstrebente 23-åringen fra Bleik hadde noe helt spesielt ved seg.

– Du trenger å spille. Det var et veldig smart valg av klubben å sende ham til TUIL på lån, så vi må takke dem for det. Han fikk kamper og spille ekte kamper regelmessig og kom tilbake som en mye sterkere spiller. Han utviklet seg mye der, og har utviklet seg enda mere det siste året. Fortsatt kan han bli enda bedre. Noen ganger må du ta ett steg tilbake for å ta to fram. Det har Lasse gjort, sier Valakari.

Som legger til at Nilsen og flere andre på laget både har karakteren og talentet til å nå ut til større oppgaver på sikt.

– Det er mange gode spillere i fin utvikling. Fortsetter vi slikt, kan mye skje, men vi må hele tiden jobbe på for å forbedre oss. Nå har vi en ny sort utfordring på torsdag, som da vil være sesongens viktigste kamp, sier Valakari.