Aage har hilst med sitt vanlige «HALLAO!». Han har klemt. Han har funnet kaffe og stoler, og han har skjemtet og spøkt. Han har fortalt at han ble aktiv i daværende IL Øygard – nå Sotra Sportsklubb – i 1985. Vi snakker om 33 år, og i alle har han fylt vannflasker og vært «manager». Han har vært med på opprykk og nedrykk og Norway Cup og Dana cup og Gud vet hvor mange av lagene han har vært manager for.

Sjekk BTs tabellkalkulator

Alle lagene har villet ha Aage som manager, og vi dropper anførselstegnene rundt manager nå, for det er manager han er.

Han har fortalt om alt dette. Men han har fått et spørsmål som har gjort ham stille. Han leter etter ord og adamseplet går opp og ned som en løpsk heis.

Det er følelser involvert. Store følelser.

Så svarer manageren:

– Alt.

Han slår seg to ganger på brystet. Over hjertet. Øynene svømmer.

– Alt!

Spørsmålet som ble stilt?

«Hvor mye betyr denne klubben for deg, Aage?»

En kjærlighetshistorie

IL Øygard er blitt til Sotra Sportsklubb. Sartor Senter har gått fra et oransje blikkskur til et av landets største shoppingsentre. Grus er blitt til kunstgress. Fotballen spilles til og med innendørs.

Det har skjedd en del siden Aage Iversen i 1985, som 16-åring, innledet sitt kjærlighetsforhold til den blå klubben på Sotra. Siden har de hengt sammen, Aage og klubben.

VAREMERKET: Alle legender har sitt varemerke. Aage sitt er de tunge gullringene i ørene. – De har jeg hatt helt siden 80-tallet, forklarer Aage.
Tor Høvik

Uatskillelige.

Uansett hvor de blå har vært – om de har spilt bortekamper på Radøy eller i Odda, om de har vært på treningsleir i Tyrkia eller i Spania, om de har spilt i Norway Cup eller i Dana cup – Aage har vært der. Med en tung gullring i hvert øre, uklanderlig antrukket (på kampdager knyttes slipset) og med medisinskrin eller vannflaskestativ har Aage vært der.

Aage er uføretrygdet etter en fødselsskade. Han har hatt tid, og han har fylt den med fotballklubben. Og siden kjærligheten mellom ham og fotballklubben i aller høyeste grad går begge veier, har veldig mange mennesker fortalt Aage at han er en levende legende. Altså omtaler han seg gjerne som Legenden.

Det er på sin plass. Hadde han fått en krone for hver time han har jobbet gratis for klubben sin, kunne han hatt diamanter i begge gullringene i ørene. Mange diamanter.

Manageren og Legenden, eller kanskje vi bare skal kalle ham managerlegenden, har sluttet mange ganger før. Han har sagt stopp og kuttet ut. Men nå ber han om å bli trodd. Nå er det stopp. Sotra SK sitt A-lag har fem kamper igjen av sesongen. Det ser lovende ut. Det kan ende med et helt historisk opprykk til 2. divisjon.

Da skal han gi seg. Igjen. Han plages nemlig av urinsyregikt. Det gjør så vondt at han ikke holder ut all tråkkingen, all gåingen og vandringen i Straume idrettspark mer.

ANSVAR: Aage Iversen er meget nøye med at alt skal være ordentlig og «på stell». Her fikser han frukten til A-lagsspillerne foran ettermiddagens trening.
Tor Høvik

– For tolv år siden, en dag. Da våknet jeg og klarte ikke bevege føttene mine. Det gjorde så vondt. Jeg måtte ringe ambulansen og ble kjørt til Haukeland. Da fikk jeg vite at jeg hadde urinsyregikt. Det går litt opp og ned, og jeg tar tabletter for det. Men jeg klarer det ikke mer.

Faste oppgaver

Han ga seg i fjor også. Det var egentlig ikke første gang, heller. Men hver gang har han blitt overtalt til å komme tilbake. Aage sprer så mye positivitet at det er mange som har vondt for å se for seg en sportsklubb uten ham.

– Jeg hadde meg et hvileår i fjor. Så var jeg på et møte med Tommy etter sesongen (Tommy Knarvik er A-lagstreneren i Sotra SK, red.anm.). De hadde mast sånn gjennom hele sesongen. Så jeg sa jeg kunne ta et år til.

Nå har han helt konkrete oppgaver: Ballene, maten og frukten.

Hver dag, litt før klokken 11.00 er han på plass. Ballene til A-laget må sjekkes. Han måler trykket og blåser dem opp. Alle sammen. Pinlig nøyaktig. Deretter skjærer han brødskiver før A-laget samles. Saft skal blandes. Han dekker på og ordner. Og guttene skal ha frukt. Den deles opp og anrettes i sirlige rekker.

– Alltid det samme. Bananer, epler, pærer og appelsiner, sier Aage.

Flaskene fylles med iskaldt vann foran hver trening og kamp.

HVER DAG: Aage Iversen er i Straume idrettspark hver dag fra før klokken 11 til sene kvelden. Hver dag kontrollerer han trykket i ballene.
Tor Høvik

Men snart er det slutt.

– Jeg gjorde comeback foran denne sesongen! Og du ser jo selv hvordan det har gått – når legenden er tilbake! Det var som i fjor, for da maste 2000-laget på meg om at jeg måtte bli med dem til Norway Cup. Så jeg ble med. Og de vant. Da ga jeg meg etterpå. Jeg ga meg på topp. Og nå skal jeg gi meg på topp igjen!

Selv legender må trekke seg tilbake.

Duft og hår i orden

Aage Iversen er en kjent mann for dem som er involvert i fotballen i Hordaland. Han har vært med lenge og er en kar det er lett å like. Et lite unntak der, kanskje, for dommerne i fylket. For når Aage’n sitter på benk eller tribune, lever han seg voldsomt inn i kampene. Han kan bli aldeles eitrende irritert på dommeren.

Som regel er det over når dommeren har blåst for full tid.

Men det følger et visst ansvar med å være såpass til kjendis. Dette tar Aage på alvor. Sveisen er bestandig uklanderlig. Godt med produkter i luggen. Han er nøye med barberingen, og er alltid velduftende.

– Jean Paul. Det er den jeg bruker.

– Du er nøye på disse tingene?

Han blir litt flau og ler godt. Det kan virke som han er usikker på om det er verdt å fremstå som forfengelig.

– Dette er jeg opptatt av, ja. Alt skal være på stell!

– Du mener det?

SKJEMMER BORT: A-lagsspillerne i Sotra får service. Aage Iversen går over garderobeplassene og sørger for at utstyret er rent og på plass. Hver dag.
Tor Høvik

– I hvert fall når det gjelder klubben. Alt skal være på stell. Alt skal være skikkelig. Det er sånn jeg er oppdratt.

– En del av sjelen

Sotra SK er den største klubben på Sotra. Likevel har den levd litt i skyggen av vesentlig mindre Nest-Sotra i mange år. Nest har hatt topp – Sotra har hatt bredde. Men nå kan det altså ende med opprykk. Manageren innrømmer at det ser lyst ut.

– Vi ligger godt an. Vi har Fyllingsdalen og Lysekloster igjen. Det blir vanskelige kamper, men jeg tror vi rykker opp.

Også trener Tommy Knarvik har troen. Og han er ikke så sikker på om Aage’n ikke kan overtales om han skulle komme til å gi seg igjen.

– Han kom tilbake sist. Aage er en del av sjelen her i klubben, han. Alle er glade i ham, fordi han mener alltid godt og er utrolig positiv. Vi har et fint team rundt A-laget og der inkluderer vi Aage. Han er genuint opptatt av klubben og har vært det i mer enn 30 år. Sånne skal vi ta vare på, sier Knarvik.

Mer enn 30 år. Det er lenge. Aage blir på ny våt i øynene på spørsmål om hvorfor han har holdt på så lenge.

Da slår han seg på hjertet igjen og tar en pause.

– Fotballen, selvfølgelig. Men mest folkene. Det er alle de greie folkene.

Aage Iversen Se intervjuet med Sotra-legenden under cupkampen mot Brann.