Da Bergens bystyrerepresentanter samlet seg i Salem konferansesenter for å ha folkevalgtopplæring, ble de møtt av Sandviken-flagg og utdeling av flygeblader. Flere av Sandvikens spillere og ledere, samt en gjeng fra Varegg, hadde nemlig samlet seg utenfor møtestedet for å uttrykke sin frustrasjon overfor politikerne.

Klubben følte seg ført bak lyset etter at oppgraderingsplanene av Stemmemyren først ble utsatt og deretter kuttet fra bybudsjettet som for en måned siden ble lagt frem av Høyre/Frp-byrådet for 2016. Nå gjør Sandviken alt de kan for å påvirke det nye byrådet til å gjøre endringer.

— For oss er det alvor. Hvis ikke vi får dette inn i budsjettet i desember, så er vi usikre på hvor veien går videre, sier Mette Hammersland, leder for Sandviken Toppfotball.

Gir ingen lovnader

Den nye byrådslederen, Harald Schjelderup (Ap), var blant dem som fikk et flygeblad i hendene av Sandvikens representanter.

Han har stor forståelse for klubbens reaksjon.

— Jeg kjenner godt til engasjementet i Sandviken, og jeg har veldig stor forståelse for den skuffelsen de opplevde etter at det forrige byrådet kuttet oppgraderingen i sitt budsjett, sier Schjelderup.

Men han kan likevel ikke gi Sandviken noen lovnader.

— Vi kan ikke love noe som helst akkurat nå, men Stemmemyren er det høyest prioriterte idrettsprosjektet når det gjelder investeringer, sier han og legger til:

— Bergen kommune er i en veldig krevende økonomisk situasjon. Så om vi har sjanse til å få det til nå, må vi komme tilbake til.

Det nye byrådets justering av budsjettet legges frem om to uker.

- Uviss fremtid

Grunnen til utsettelsen er at byggekostnaden til det nye toppfotballanlegget økte fra 30 til 38 millioner kroner, samt den vanskelige byøkonomien.

En umiddelbar konsekvens vil være at Sandviken ikke får lisens til å spille Toppserie-fotball på Stemmemyren neste sesong. Dagens anlegg tilfredsstiller ikke Fotballforbundets krav.

Aktuelle anlegg å flytte til som holder ønsket standard er Myrdal i Åsane, Arna og Varden i Fyllingsdalen.

— Det er jo ikke en kjekk situasjon, verken for Sandvikens topp- og breddesatsing – eller Varegg. Vi går en uviss fremtid i møte akkurat nå, sier daglig leder Madeleine Giske, som også er spiller for klubbens Toppserie-lag.

— Først skal vi ro det sportslige i land og berge plassen, så får vi kjempe for å ha et sted å spille neste år. Vi hadde jo ikke håpet å måtte stå her. Vi hadde håpet at det løste seg på en annen måte, sier hun.

- Møtt med forståelse

Sandviken var fornøyd med aksjonen utenfor Salem i høstkulden.

— Jeg føler at vi blir møtt med forståelse. Det er mange som støtter oss, men det viktigste er at det blir satt av midler til det, sier Giske.

— Jeg synes vi har fått veldig mange positive tilbakemeldinger, selv om de ikke kan love noe som helst – selvsagt. Men nå vet de hvem vi er, i alle fall, sier hun.

Hammersland skal nå sende ut et informasjonsbrev til byens politikere, hvor hun legger frem Sandvikens side av saken.

— Det sirkulerer en del faktafeil i det som blir uttalt i mediene, forklarer hun.

- Hva mer kan dere gjøre nå?

— Det eneste vi kan gjøre er at vi må vise oss og informere. Ellers har vi gjort alt vi kan.