Både lagkaptein Martin Andresen og midtstopper Olafur Bjarnason gir mye ære til Helge Haugen for at Brann sikret seg sin første borteseier i serien på elleve måneder mot Start i Kristiansand mandag kveld.

– Han er flink til å støte når motstanderne angriper. Det gjør livet lettere for oss i forsvaret når Helge løper så mye på midten, sier Bjarnason, en av Branns beste spillere mandag.

Andresen følger opp med skryt av mannen han hadde ved siden av seg på sentral midtbane i Kristiansand.

– Samarbeidet mellom oss fungerer veldig bra. Han smører laget, og gjør mye usynlig jobbing. Helge er flink til å lese hvor det trengs hjelp, og gjør oss andre bedre, sier Andresen. Han svarer ganske enkelt ja på spørsmålet om han synes han og Helge Haugen (24) utfyller hverandre sentralt på midtbanen.

Løpsmaskin

Haugen har levd i årevis med at Brann har hentet inn sentrale midtbanespillere for millioner av kroner for å skyve ham ut av laget. Men den tidligere medaljevinneren fra junior-NM i orientering har en egen evne til å klamre seg til laget med sin spisskompetanse, som er løping. Mye løping.

– Det er greit at de er fornøyd, sier han om de rosende ordene fra lagkameratene.

– Jeg er mest fornøyd med at laget fungerte sammen. Andresen og Bjarnason skal ha en del av æren for at forsvaret og midtbanen hang sammen, sier spilleren med Brann-kontrakt ut sesongen.

Brann vil forlenge

Brann-trener Mons Ivar Mjelde mer enn antyder at klubben vil forlenge kontrakten med Haugen.

– Jeg har fått signaler om at Brann vil forlenge kontrakten, men det har ikke vært forhandlinger ennå, sier Haugen.

– Jeg trives i klubben og ser ingen grunn til å flytte på meg, legger han til.

I går var det i alle fall en dag det var lett å trives i Sportsklubben Brann. Ingen norske klubber er bedre å være i når det går bra, heter det seg. I går var en slik dag.

Koster 20.000 euro

Mjelde vil ikke spekulere i om Haugens gode spill fører til at låneoppholdet til Maynor Suazo (26) blir av det kortvarige slaget. Honduras-mannen, som har kontrakt med Salzburg en sesong til, er utleid til Brann frem til sommeren.

Etter det Bergens Tidende kjenner til, koster leie og lønn Brann 20.000 euro i måneden, omkring 160.000 kroner. Haugen tjener neppe mye mer enn halvmillionen årlig i Idrettsveien.

– Vi får se hva vi gjør. Suazo har vist at han har gode ferdigheter. Men slik banene er i Norge nå, har det vært tryggere å bruke Helge siden vi vet hvor mye han løper og han kjenner spillesystemet, sier Mjelde.

Misfornøyde reserver

– Vi vet hva vi får med Helge. Han er en lagspiller som tenker mer på laget enn seg selv, karakteriserer Mjelde.

Foruten Suazo holder også Haugen den nyinnkjøpte sloveneren Janez Zavrl på benken, en spiller som kan spille sentral midtbane i tillegg til stopper. Mjelde ser at det kan bli en utfordring å ha så mange ambisiøse spillere på benken.

– Den klubben der reservene er fornøyd, finnes ikke. Vi klarer nok ikke å gjøre dem tilfredse hele tiden, men den utfordringen får vi ta.