Real Madrid får det stort sett som de vil på overgangsmarkedet. Dermed ble klubbpresident Florentino Perez møtt med kritikk da Manchester United snøt den spanske hovedstadsklubben for lånesigneringen av Radamel Falcao.

— Dersom jeg hadde hentet Falcao, måtte jeg gjort Jorge Mendes til president, sa Perez til radiokanalen Cope.

For det kan argumenteres for at Mendes' makt i fotballuniverset overgår Perez'.

Han regisserte nemlig ikke bare Falcaos overgang til Manchester United, men også fire av de syv dyreste overgangene denne sommeren: Eliaquim Mangala (Porto til Manchester City), James Rodriguez (Monaco til Real Madrid), Diego Costa (Atlético Madrid til Chelsea) og Ángel di María (Real Madrid til Manchester United.

De fire overgangene skal ha kostet over to milliarder norske kroner til sammen, og det er nærliggende å tro at en god bit av den kaken har havnet i Mendes' lommebok.

Sender SMS-er til United-sjefen

Portugiseren er i fire strake år blitt kåret til årets fotballagent på Globe Soccer Awards. Han har også fått ros av en av sine mest kjent klienter, Chelsea-manager José Mourinho, for sin evne til å etablere en god relasjon med sine klienter.

Cristiano Ronaldo er blant Jorge Mendes' mest kjente klienter. Her på en seremoni i regi av Real Madrid i 2013.
NTB SCANPIX

Ed Woodward har vært en av hjernene bak Manchester Uniteds spektakulære sommerhandel, der de to mest profilerte spillerne di María og Falcao, altså er på Mendes' kundeliste.Ifølge the Guardian har Woodward og Mendes' gode forhold vært avgjørende for de kjøpene, og den britiske avisen røpet at Mendes stadig sender Woodward tekstmeldinger med familiebilder.

For du får ikke innpass hos så mange viktige fotballpersonligheter uten en evne til å godsnakke med folk.

— Han er karismatisk, godt selskap og kan relatere seg til alle slags folk, sier norske Tor-Kristian Karlsen, som tidligere jobbet som sportsdirektør i Monaco, til Financial Times.

Mendes' agentkarriere skal ha startet i 1996, da han jobbet som DJ og nattklubbeier i Nord-Portugal. Så møtte han tilfeldigivis daværende Vitória Guimarães-keeper Nuno Espírito Santo. Mendes overtalte Espírito Santo til å representere ham, og like etterpå var keeperen klar for den spanske storklubben Deportivo de la Coruña.

Nå er Nuno Espírito de Santo trener i Valencia, og det er ventet at Mendes vil hjelpe klubben, som nylig er kjøpt opp av Singapore-magnaten Peter Lim, i å sette seg i respekt på overgangsmarkedet de kommende sesongene.

Forhandlet på TV

Den spilleren Jorge Mendes kanskje har hatt aller størst innflytelse på er Radamel Falcao.

Da Portos signerte Falcao fra argentinske River Plate i 2009, ble 55 prosent av Falcaos rettigheter kjøpt av Doyen Sports, et firma som ble startet opp av Jorge Mendes.

Falcao scoret så 72 mål på 87 kamper for Porto, før han ble solgt videre til Atlético Madrid. Også denne overgangen var i regi av Jorge Mendes, og motivasjonen skal ha vært å flytte Falcao til en større liga, der hans ferdigheter ville bli bedre lagt merke til, og slik presse prisen opp.

Det er uklart om Doyen Sports fortsatt eier en andel i Falcao, men Mendes sitter hvert fall igjen med gode summer hver gang colombianeren bytter klubb.

Forrige lørdag skulle Falcao etter planen spille for Monaco men Lille. Colombianeren ble imidlertid fjernet fra dommerkortet rett før kampen, og satt i stedet på tribunen.

Der viste TV-bildene at han satt han ved siden av nettopp Mendes, som gjennom hele kampen satt med telefonen. Siden Falcao to dager etter plutselig var på vei til Manchester, er det ikke usannsynlig at det var Falcaos klubbytte som var tema i Mendes' telefonsamtale.

Monaco har mistet James Rodriguez og Radamel Falcao, og står igjen som en av overgangsvinduets store tapere. Det samme kan ikke sies om Jorge Mendes.

Her er ti av mest verdifulle spillerne på Mendes' klientliste, ifølge transfermarkt.de:

Cristiano Ronaldo, Real Madrid

James Rodriguez, Real Madrid

Radamel Falcao, Monaco (på lån til Manchester United)

Ángel di María, Manchester United

Thiago Silva, Paris Saint-Germain

Diego Costa, Chelsea

Eliaquim Mangala, Manchester City

Fabio Coentrao, Real Madrid

Carlos Vela, Real Sociedad

Ezequiel Garay, Zenit St. Petersburg