Dagen etter eliteseriedebuten som sjarmerte hele Bergen, er Håkon Lorentzen på vei til farmor for å feire 80-årsdag. I det selskapet er det nok to som kan vente seg gratulasjoner. Lorentzen hadde fått en hel del på internett alt før Start-kampen var over.

— Det har vært mye. Facebook og Twitter og tekstmeldinger. Veldig hyggelig, sier Lorentzen.

Han er en jordnær gutt. Understreker at han absolutt ikke tar av fordi han har fått et par A-lagsminutter for Brann, at han skal være veldig tålmodig. Den innstillingen setter Brann pris på.

  • Det er jo litt av grunnen til at man kan slippe ham til, at han er en så fin type, sier Rune Soltvedt, leder i klubbens utviklingsavdeling.

Det er nok rett å si at det bredte seg en kollektiv aldersangst på Stadion da Lorentzen kom inn. Også blant ganske ungdommelige typer, kan Soltvedt avsløre.

— En ting var at jeg skjønte at det går gal vei, men det var vittig da jeg snakket med Fredrik Haugen (20) i pausen, og han sa han følte seg gammel fordi Håkon var på benken.

Fredrik Haugen er samme årgang som Håkon Lorentzens storebror Håvard, som er landslagsløper og juniorverdensmester på skøyter. De spilte faktisk aldersbestemt fotball sammen i Løv-Ham.

  • Jeg spilte med Kristoffer Larsen, også, i Frøya. Men jeg brukte alltid mest tid på skøyter og sykkel, flirer Håvard Lorentzen.

(artikkelen fortsetter under bildet)

IDRETTSBRØDRE: Her griller Lorentzen-brødrene Håvard (8) og Håkon (3) pølser på Torgallmenningen i 2001. Noen år senere ble de henholdsvis en av Norges beste skøyteløpere og tidenes yngste Brann-spiller. FOTO: PRIVAT

Han er på sykkeltur med resten av skøytelandslaget, men tar seg tid til å prate med BT om brorens debut i en pause mellom Oslo og Tønsberg.

  • Det var kjekt at han fikk sjansen, jeg satt og håpet Brann skulle lede med to-tre mål, så han kunne slippe til, sier han.

Selv om det er noen år mellom brødrene Lorentzen – eldstemann Pål (23) er også skøyteløper – har det vært mye konkurranse og rivalisering mellom dem, forteller Håkon.

— Vi har konkurrert om alt som kan konkurreres om. Det har alltid handlet om å være best. Når jeg og Håvard spiller FIFA, rabler det for den som taper. Kaster ting rundt og sånn.

Spisstalentet tror brødrekonkurransene har hjulpet ham som fotballspiller.

  • Det har gitt meg økt vinnermentalitet, tror jeg. Jeg har i meg at jeg aldri skal tape.

- Du vurderte aldri å satse på skøyter?

  • Jeg var brukbar på skøyter som liten, men fikk gnagsår av det. Så jeg ga meg. Det var vel i 4.-5. klasse.

Håkon Lorentzen har to mål for resten av fotballsesongen. Ingen av dem handler om A-lagsspill.

— Jeg vil etablere meg på Brann 2 i 2. divisjon, og så vil jeg tilbake i G16-landslagstroppene, jeg har ikke vært med der de siste gangene på grunn av skader.

Fornuftig, mener Rune Soltvedt.

  • Det er voldsom inspirasjon i det at han fikk komme inn, men nå er vår jobb å dempe forventningene til ham. Kanskje kommer ikke hans neste kamp før han er 18 eller 19, vi må være realistiske oppi dette, sier han.