Etter fjorårets VM, der to norske dobbeltscullere tok gull, dro både Norges Roforbund og enkeltutøvere i land nye sponsoravtaler. Hoff og romakker Kjetil Borch signerte blant annet med ingeniør— og konsulentselskapet Necon, og energidrikkprodusenten Red Bull. Hoff vil ikke snakke om detaljene i avtalene, men svarer slik når BT spør om de ville fått utbetalt bonuser dersom de hadde tatt medalje under årets VM i Amsterdam:

— Det kan hende. Det var nok ikke økonomisk fordelaktig å havne på den plassen vi havnet på nå, sier Hoff etter 10.-plassen. Han krysser fingrene for at sponsorene klarer å se bak de svake resultatene fra årets sesong.

— Sponsorjakten blir nok ikke lettere. Sponsorene er veldig viktige for at vi skal kunne satse mot OL, sier Hoff.

- Veldig trist

De harde fakta i saken er at Norges Roforbund mangler hovedsponsor, at roernes klubber må punge ut med over 35.000,- i året for sine landslagsutøvere, og at landslaget ikke hadde råd til å dra på høydesamling før årets VM. Det gir ikke mulighet for en optimal satsing, ifølge president i Norges Roforbund, Erling Storm.

— Vi vet hva som skal til. Vi vet vi bør ha høydeleir og når på året det bør være. Det å ikke ha råd til høydesamling er veldig trist. Det kan hende at det da går en meter saktere, og det kan hende at det er akkurat den meteren som var forskjellen på gull og bronse for lettvekterne i VM, sier Storm.

Må øke inntektene

Før hver sesong setter trener Johan Flodin opp et ønskeprogram for sesongen. Styret melder så tilbake om de økonomiske rammene, og treneren må kutte de postene som han tror det gjør minst skade å kutte.

— Vi vet at det å kutte en høydeleir, ikke er bra. Det hadde kostet 300.000. Det er ikke mye. De fleste norske idretter som vinner et eller annet har dramatisk høyere budsjett enn oss. Vi klarer oss med lite penger. Men vi må ha litt, sier Storm.

— Er dere avhengig av å øke inntektene for å ha noen mulighet til å ta medaljer i Rio om to år?

— Definitivt. Hvis vi skal ta medaljer i Rio må vi ha et komplett treningsopplegg, sier Storm.

Øvrebø på tribunen

Storm tror derimot ikke sponsorjakten blir vanskeligere på grunn av flere skuffende resultater under årets VM.

— Jeg tror situasjonen vil bli bedre, det er rett og slett fordi vi viser at vi presterer over tid. Vi har en ny generasjon roere, samtidig som vi har Olaf (Tufte, red.anm.).

For øyeblikket er det Olympiatoppen som bidrar mest økonomisk mot norsk topproing. Norges Roforbund er et av forbundene som får aller mest av Olympiatoppen. Toppidrettssjef i Olympiatoppen, Tore Øvrebø var til stede under VM i roing. Han er klar på at den økonomiske støtten henger sammen med sportslige resultater.

— Det er klart resultatene betyr noe for hva slags samarbeidsavtale vi har. For at det skal være et samarbeid med Olympiatoppen, må det være toppidrett på øverste nivå. Det er roing, slik de gjør det nå, sier han.