1) Valakaris gambling betalte seg

TILs trener valgte å sette inn Mushaga Bakenga fra start som spiss sammen med Runar Espejord. Gjennom hele Valakaris snart ett år lange TIL-karriere har han oftest brukt Espejord sammen med en spiller rett bak seg – i 10-errollen.

Derfor var flere skeptisk. Hvordan skulle det gå uten en spiller i mellomrommet mellom RBKs midtforsvar og midtbane? En spiller som kan søke rom og spille enten igjennom til Espejord eller ut på kant.

Svaret kom tidlig. TIL sendte opp både Gjermund Åsen og Daniel Berntsen. Samtidig klarte Bakenga å vinne dueller, holde i ballen og finne medspillere som han ikke har gjort tidligere denne sesongen. Riktignok gikk han målløs av banen, men for en spiller som har slitt denne våren ga den målgivende pasningen til Lasse Nilsens avgjørende mål, en like god følelse.

2) «Vrakgodset» sendte gammelklubben

TIL startet med fem tidligere RBK-spillere mot «Troillungan» på Lerkendal. Mushaga Bakenga, Morten Gamst Pedersen, Daniel Berntsen, Simen Wangberg og Gjermund Åsen hadde alle på hver sin måte litt ekstra å bevise mot gammelklubben der de enten ikke fikk sjansen – eller ble avskiltet. Denne mandagen er det nok noen som kan angre litt ekstra i Trondheim på akkurat disse valgene.

Ekstra ironisk er det at RBK kun stilte med en trønder fra start i Pål André Helland – der TIL hadde Bakenga, Wangberg og Åsen.

3) 13 minutter med Nicklas Bendtner

Nicklas Bendtner er om ikke den best betalte spillere i Eliteseriens historie, i hvert fall helt i toppen. Fem millioner i årslønn er en tredjedel av samtlige TIL-spillere i A-lagstroppen.

Bendtner ble dessuten vraket av den danske VM-troppen fordi han var skadet på det tidspunktet. I stedet for å være i Russland sammen med resten av landslaget måtte han ta turen til Tromsø. Der ble han plassert på benken, og da han kom inn etter 77 minutter var det for å frelse RBK fra en nedtur. Det klarte han ikke, og måtte slukøret gå av banen vel vitende om at laget hadde tapt.

4) Trampeklapp fra over 5.000 på Alfheim

5.214 tilskuere er selvsagt årsbeste for TIL. At det skjedde mot Rosenborg er som forventet. Sammen med Glimt-kampen i slutten av august er det disse to kampene som skal sørge for at TIL går i pluss på tilskuerfronten.

Per i dag ser det lyst ut. TIL ligger etter mandagens kamp på 3.824 tilskuere i snitt så langt i sesongen. Vel vitende om at målet er 3.800 er det noe klubben kan ta med seg i positiv retning.

De over 5.000 tilskuerne som trampeklappet laget av banen etter RBK-triumfen så i hvert fall ut som de koste seg. En bedre søknad om å få folk til å komme tilbake er vanskelig.

5) Hemmelig sjakktrekk sendte Gundersen på rett plass til rett tid

Jostein Gundersen har gjennom hele vinteren slitt med skader. Det, samt tøff konkurranse, har gjort at Gundersen har vært mye ute av TIL-laget etter at han på mange måter «slo igjennom» i 2017. Blant annet var han meget sentral da «Gutan» slo RBK på Lerkendal for et drøyt år siden.

Mandag kveld var han igjen sentral. Som høyre stopper hadde han nok å ta tak i defensivt. Men det var hodestøtet etter snaue halvtimen han blir husket for fra dette oppgjøret.

RBK-forsvaret var sjanseløse da tromsøværingen, som bodde de første syv årene i Bergen, knuste til på et presist innlegg fra Morten Gamst Pedersen. Målvakten klarte ikke å holde ballen ute, og Gundersen kunne juble sammen med lagkameratene og supporterne på tribunen.

Men Gundersen skulle egentlig ikke stått der han sto. Assistenttrener Lars Petter Andressen byttet ikke lenge før kampen Gundersens posisjon med en annen spiller på cornere. En liten detalj, men det betalte seg.

Høydepunkter: TIL-RBK