Naboene til Brann Stadion, både personer og klubber, har ofte hatt et anstrengt forhold til Brann. I morgen spiller tre av klubbens naboer NM-finale for klubben.

Kasper Skaanes bor i Johan Sverdrups vei, under en fotballbanes avstand fra Stadion.

— Brann har kommet seg veldig i arbeidet med lokale spillere. Denne sesongen tror jeg at Brann er blant de beste i hele Norge til bruk av lokale spillere, sier Skaanes.

Tre musketerer

Selv har han ikke vært på banen i eliteserien, men har fire kamper på benken, pluss et innhopp i cupen. Barndomskameraten Andreas Vindheim fra St. Sunnivas vei, bokstavelig talt med Nymarksbanen som hage, har spilt for A-laget i cupen. Den tredje Nymark-gutten på laget, Bård Finne fra Joachim Lampes vei, har scoret tre seriemål for A-laget.

— Vi har vært tre kamerater som har vokst opp sammen, både som kompiser og fotballspillere. Vi spilte sammen for Nymark og nå spiller vi sammen for Brann. Det hjelper å ha noen å være med utenom skole og fotball også. Vi har hatt et godt miljø hele tiden. Vi trives i å være med og spille fotball med hverandre, sier Skaanes.

Da tjommien Finne scoret to mål og snudde hjemmekampen mot Rosenborg fra tap til seier, gjorde det noe med Skaanes på tribunen.

- Jeg har aldri før begynt å grine på grunn av fotball, men da Bård scoret de målene, kom det en tåre, sier Skaanes.

Smittsomt engasjement

Han forteller at suksessen de unge spillerne har hatt på A-laget løfter stemningen for dem som er igjen i utviklingsavdelingen.

- Det er utrolig gøy å se det Bård og Kristoffer Larsen får til på A-laget. Det er spillere som har spilt 2. divisjon med oss i nesten hele år, sier Skaanes.

Kasper Skaanes ruver ikke i landskapet. Han gjør ikke all verden av seg utenfor banen. På banen skjer det noe med ham. Han tar plass. Du legger merke til ham, til og med når en lue dekker til det ellers så lett gjenkjennelige håret. Han spiller med en iver av de sjeldne.

— Kasper virkelig elsker å holde på med fotball. Hvis du kommer forbi Nymarksbanene, ser du gjerne at han står og trikser med en niåring på grusbanen, like gjerne som han står og trikser med Kim Ojo på en A-lagstrening. Han har den barnslige gleden ved å spille fotball intakt, sier trener Rune Soltvedt.

Tøff kamp

Soltvedt husker godt Nymark-trekløveret Finne, Skaanes og Vindheim fra tiden de var motstandere. De kom til Brann i 2009 og har siden utviklet seg til å bli blant dem som banker på A-lagsdøren i klubben. Men først kommer det en NM-finale for junior.

— Det blir en tøff match. Rosenborg er et bra lag, men vi er sugen på revansj etter i fjor, sier Skaanes.

I fjor tapte Brann for nettopp Rosenborg, på Lerkendal, i finalen.

Nå skal finalen gå i Bergen.

- Vi gleder oss til dette. Å spille slike kamper er perfekt for oss. Det er mye god læring i det, sier Kasper Skaanes.

Grusbarn

Nettopp inngangen til kamp er det trenerne snakker om nå.

- Vi kan ikke lære noe på to dager, som vi ikke kan fra før. Nå handler det om å finne den rette spenningen, sier Soltvedt.

Uansett hvordan det måtte gå i morgen, har ikke Skaanes planer om å glemme hvor han kommer fra. Han kommer fra Nymark. Nærmere bestemt grusbanen på Nymark. Den siste generasjonen med grusspillere.

— Vi begynte å spille fotball, på grusen bak Frydenbøtribunen. Du blir tøff av å spille på grus. Kunstgress er veldig bra, det også. Jeg er heldig som har vokst opp med begge deler, sier han.