Superinnbytterne Huseklepp og Karadas hadde gjort jobben. Det var bare å parkere bussen og la tiden gå. Brann hadde tre poeng i lommen. De var rammet inn og spikret opp på tabellen. Rødtrøyene hadde for første gang på siden 20. april – etter 427 drepende kjedelige minutter – skåret et mål. Det var jubel, det var gåsehud, og det var kjærlighet i luften. Alle de målløse minuttene var med et trylleslag glemt. Forbannelsen var brutt og bortespøkelset skutt.

Trodde jeg, men så tok det bare fem små minutter før forsvaret slo sprekker og Stabæk skåret på den ene sjansen de fikk.

Da er det lov til å være bitter og skuffet. Brann var så nære, så nære.

Doddo mener Branns defensive arbeid er hovedårsaken til den store forbedringen det siste året.
Vegar Valde

Men skuffelsen rister jeg kjapt av meg. Brann sikret seg tross alt et etterlengtet bortepoeng. Sammenlignet med de forrige kampene på fremmed gress, var dette en liten opptur. Brann torde litt mer, de presset motstanderen litt høyere på banen, og de skapte flere store muligheter. Brann var rett og slett det beste laget.Det skulle bare mangle, sier kanskje noen av dere. Stabæk er ikke blant eliteseriens skarpeste lag. De sliter i bunnen av tabellen.

Men en kamp på Nadderud er aldri enkel. Enklere ble det ikke fda Stabæk skiftet trener. Med Ordinas som hovedtrener har Stabæk fått ny gnist og motivasjon inn i laget, og spanjolen startet da også sitt nye virke med å vinne over Lillestrøm på Åråsen i forrige uke.

Vi skal heller ikke glemme at Stabæk i fjor endte på tredjeplass i eliteserien. Brann kom på andre plass i divisjonen under. Med det bakteppet har vi ikke grunn til å deppe for mye eller for lenge. Selv om vi ikke alltid får øye på det når de kriger og knokler seg gjennom bortekampene, så har fremgangen til Brann vært enorm.

Det er det flere årsaker til. Primært handler det om Branns defensive arbeid. Det gir assosiasjoner til det norske landslaget på 1990-tallet. Under Drillos ledelse forsvarte Norge på samme måte som Brann gjør under Lars Arne Nilsens. De er særdeles godt organisert, de er særdeles løpsvillige og innsatsen er upåklagelig. Til sammen har det gjort Brann til et av eliteseriens gjerrigste lag.

Erik Huseklepp (t.v) og resten av Brann jublet for Azar Karadas´ scoring på Nadderud søndag.
Audun Braastad, NTB Scanpix

En annen og betydelig årsak er LANs utrolig evne til å lese spillet. Mannen vet alltid å gjøre de rette byttene. Dette er den åttende gangen at Branns trener har satt inn på en innbytter som har vært avgjørende for kampens utfall. Halvparten av alle Branns mål er skåret av en reserve. Det interessante er at det ikke er den samme innbyttermedisinen Herr Nilsen bruker.Det er til sammen fem ulike reserver som har puttet. Mot Stabæk – da mange ventet å se formspiller Steffen Lie Skålevik i aksjon– mente Nilsen at angrepet trengte muskler og hodestyrke, og det fikk han helt rett i. Ti minutter etter at kjempen Karadas hadde entret banen, lå ballen i mål.

Synd det ikke holdt helt inn, men fremtiden ser likevel lys ut.

Starten på Branns 2016-sesong var over all forventning. Mange fryktet at det var et blaff. Det kan vi nå slå fast at den ikke var.