Mesut Özil og Ilkay Gündogan må tåle sterk kritikk i Tyskland etter at Arsenal- og Manchester City-stjernene søndag poserte sammen med Tyrkias president, Recep Tayyip Erdogan.

De to Premier League-profilene har tyrkisk opphav, men ble begge født i tyske Gelsenkirchen.

De forbereder seg nå til sommerens VM, men sommerens arbeidsgiver setter liten pris på at de lot seg avbilde sammen med Erdogan, mens de ga ham drakter fra sine respektive klubblag.

– Det tyske fotballforbundet (DFB) står for verdier som ikke i stor nok grad blir respektert av Erdogan, skrev den tyske fotballpresidenten, Reinhard Grindel på Twitter ifølge BBC.

– Det er derfor ikke bra at våre internasjonale spillere lar seg manipulere i hans valgkamp. De har ikke hjulpet vårt arbeid med integrering, la han til.

Heller ikke DFB-direktør Oliver Bierhoff satte pris på fotoseansen.

– Ingen av dem var klar over den symbolske kraften i bildet, men det var helt klart en dum ting å gjøre. Vi vil snakke med dem om det, sier den gamle storscoreren.

Den tyrkiske presidenten skrev i april ut nyvalg. Datoen er satt til 24. juni og er 1,5 år før det opprinnelige valget skulle vært holdt i november 2019.

Politiske analyterikere mener målet med valget er å øke Erdogans makt.

Samtidig får opposisjonen i landet stadig vanskeligere kår i landet, særlig etter det mislykkede kuppforsøket i 2016 er tusenvis blitt fengslet.

Mesut Özils foreldre ble født i Tyrkia.
Reuters

Kaller Erdogan en despot

Bildene ble heller ikke tatt godt imot hos tyske politikere.

Sevim Dagdelen i Die Linke tvitret at «Det er en stor feil å stille opp med despoten Erdogan på et luksushotell i London og beære ham med tittelen «min president», samtidig som demokratiforkjempere blir forfulgt og undersøkende journalister blir arrestert i Tyrkia».

Integreringsminister Annette Widmann-Mauz fra CDU anklaget spillerne for å lagt seg flate for Erdogan, og mente dette var det motsatte av budskapet i tysk fotballs Vi er mangfold-kampanje.

Lederen av parlamentets idrettskomité, Dagmar Freitag sier at bildene nå blir tolket på mange måter, og at noen av dem ikke var i tråd med spillernes hensikter.

Hun la likevel til at landslagsspillere alltid må være klar over sin rolle som forbilde.

Ilkay Gündogan hadde skrevet en personlig hilsen til den tyrkiske presidenten.
Reuters

Ville vise respekt for sine tyrkiske røtter

På City-drakten hadde Gündogan skrevet «Til min ærede president, med stor respekt».

Manchester City-spilleren gikk senere ut og forsvarte seg selv, Özil og Everton-spiller Cenk Tosun som også var med på møtet.

– Er det meningen at vi skal være uhøflige mot presidenten til våre foreldres hjemland? Uansett hvor rettferdig kritikken måtte være, så bestemte vi oss for å gjøre dette i høflighet og i respekt for presidentembetet og våre tyrkiske røtter.

– Det var ikke meningen for oss å ta et politisk standpunkt, sier han videre ifølge BBC.

Erdogan fikk også møte dronning Elisabeth
John Stillwell / TT NYHETSBYRÅN

Det hører med til historien at Erdogan tirsdag møtte dronning Elisabeth til en privat audiens på Buckingham Palaca tirsdag.