Idyllisk plassert helt nede ved sjøen på vestsiden av Askøy ligger Hetlevik kunstgress. Banen har ligget der i et halvt århundre, kunstgressmatten ble lagt i 2004 og knausen rett ved siden av den ene sidelinjen er heller ikke ny. Det som derimot er nytt i Hetlevik, er vissheten om at denne knausen utgjør en potensiell fare.

— Noen av dem som har ansvar for banen, mente vi burde finne ut om fjellet var rasfarlig. Vi tok kontakt med konsulentselskapet Sweco for å få dem til å vurdere det , sier Elin Hjartåker, leder i Hetlevik IL.

Konklusjonen var at her er det fare for ras, og at folk ikke bør oppholde seg under knausen.

— Vi ble anbefalt å sette opp en sperring for å synliggjøre området, det har vi gjort. Så må fjellet rassikres skikkelig, sier Hjartåker.

Hetlevik IL eier kunstgressbanen selv, og en stund var lederen usikker på om klubben også eide berget ved siden av. Det viste seg at det var Askøy kommune som eier knausen, og at det dermed er kommunens oppgave å sørge for at den blir sikret.

Kommunen er klar

Det ansvaret bekrefter Bjørn-Helge Olsen, samferdselssjef i Askøy, at kommunen er klar til å ta.

— Nå er det konstatert at dette er offentlig eiendom, og da må vi sikre området som alle andre eiere. Vi har invitert tre ulike sikringsselskaper til å komme med pristilbud og forslag til hvordan det skal løses, slik vi er pliktige til, sier Olsen.

Frem til jobben er gjort, kan Hetlevik ikke benytte den halvdelen av banen hvor knausen står.

— Tidsperspektivet bekymrer oss. Nå er det heldigvis ferie, men vi skal ha en fotballskole i august og en turnering i september, forklarer Hetlevik-nestleder Anette Paulsen.

Olsen i kommunen vil ikke komme med noen dato for når Hetlevik kan bruke hele banen igjen, men mener de ikke behøver å bekymre seg.

Sikkerhet først

— Vi ønsker selvfølgelig ikke at banen skal være stengt lenge. Befaring skjer allerede tirsdag, og så får sikringsselskapene en uke til å komme med sine tilbud. Deretter handler det for oss bare om å trykke på en knapp, men vi er ikke herre over det private næringslivet og når de får gjort tingene. Derfor kan jeg ikke garantere noe, men vi skal gjøre alt som står i vår makt for å få banen raskt klar igjen, lover Olsen.

Han ønsker ikke å antyde hvilken pris han ser for seg at kommunen må betale, men Elin Hjartåker i Hetlevik er klar på at det ville blitt en tung regning for idrettslaget.

— Det er nok snakk om flere hundre tusen kroner, og det var penger vi hadde vært nødt til å bruke. Dette har vært førsteprioritet fra den dagen vi fikk vite om det, sier klubblederen.

Hun forteller at det hittil bare har vært småstein som har kommet ned fra knausen. Langt verre var det på Salhus kunstgress for noen år tilbake da store steiner suste nedover berget og landet på Bergen Nords bane.

- Har dere gjort dere noen tanker om hvordan dette kunne gått i verste fall?

— Egentlig har vi vært mest opptatt av å ta tak i dette med en gang. Sikkerhet går foran alt, sier Hjartåker.