Dinko Felic (30) er så ukjent i Norge at selv de fleste fotballjournalistene sliter med å plukke ham ut. På NTB sine oversikter over nordmenn med spilletid i utenlandske serier er han så godt som aldri med.

Han ble født i det som da var Jugoslavia i 1983. 12 år senere flyttet han med sin bosniske familie til Norge og Vågå. Han representerte Norge på aldersbestemte landslag.

– Et talent

– Jeg var vel et såkalt talent. Da det skulle være U19-EM i Norge, var jeg med i troppen tidligere på sesongen, men jeg ble ikke tatt ut til mesterskapet, minnes han.

Kanskje er det den manglende suksessen i Norge som gjør det, men Dinko Felic er blitt et navn for spesielt interesserte.

– Det er ikke så rart at det er så få som vet hvem jeg er. Jeg spilte bare to-tre sesonger på seniornivå i Norge, og – når jeg ikke har et norsk navn – er det ikke så merkelig, sier Felic.

Han flyttet fra Vågå til Kongsvinger for å gå på fotballgymnas. Kongsvinger var da i 2. divisjon, og var ikke akkurat i riksmedienes søkelys.

Veien gikk videre til Enköping i Sverige.

– Jeg tenkte ikke akkurat på Allsvenskan da heller, sier Felic og ler.

Opprykk til Allsvenskan

LOVENDE: Slik så Dinko Felic ut da han gikk på NTG på Kongsvinger.
Digitalsport

I Enköping fikk han spille både på nivå to og tre i løpet av sine tre sesonger. Så gikk ferden videre til Syrianska, der han nå har vært i syv sesonger.– Syrianska er en veldig spesiell klubb, og jeg trives veldig bra der, sier Felic.

Syrianska fikk et solid oppsving med nordmannen på laget og avanserte fra nivå tre, til nivå to, før de plutselig rykket opp i Allsvenskan i 2010. – Ingen hadde trodd vi skulle rykke opp, men vi vant Superettan det andre året etter opprykket. Det har gått veldig fort, sier Felic.

Södertälje, der Syrianska holder til, er en spesiell by.

– Det er veldig mange innvandrere i byen. Flertallet av spillerne på laget er også innvandrere. Syrianska ble stiftet i 1977 av innvandrere som ville spille fotball for å ha det morsomt. 33 år senere var de i Allsvenskan, sier Felic.

Hete derbyoppgjør

Syrianska har et sterkt rivalitetsforhold til naboen Assyriska, som også er et innvandrerlag.

– Syrianerne har ikke noe eget land, så for dem er fotballen veldig viktig. Det er en måte å vise identitet på. Når vi og Assyriska er i samme divisjon, kommer det 7-8000 tilskuere. Folk kommer tilreisende fra hele verden for å få det med seg. Det er en veldig spesiell atmosfære, sier Felic.

DEN SATT: Dinko Felic jubler etter seiersmålet mot Assyriska i 2010.
Digitalsport

I 2010 fikk han gleden og æren av å avgjøre oppgjøret med sin 3-2-scoring.De siste sesongene har ikke de to klubbene vært i samme divisjon, men neste år ligger begge i Superettan.

– Når vi er i samme divisjon, satser de noe voldsomt, sier Felic.

Selv trives han veldig godt i Syrianska og i Södertälje, en by som er langt mer kjent for sitt gode hockeylag, Södertälje SK, enn for fotballklubbene.

– Jeg tror det er i ferd med å endre seg noe. I en by med mange innvandrere er fotball viktig. Om vi får til et slagkraftig lag i 2014, kan det bli bra med folk på kampene. Mot Assyriska kommer 7-8000 og mot Hammarby blir det også mye folk. Folk vil at vi skal krige i toppen. Når det begynner å gå dårlig, kommer de ikke. Det er bedre for oss å ligge i toppen i Superettan enn i bunnen av Allsvenskan, sier Felic.

Dårlig sesong

For 2013-sesongen endte med nedrykk, etter en brukbar vårsesong, men en trøstesløs fortsettelse.

– Vi visste før sesongen at det kom til å bli tøft, men det var ingen av oss som trodde på nedrykk. Da sommeren kom, lå vi greit til, men så kom 19 kamper uten seier. Sånn er det å være en liten klubb. Da Djurgården lå i bunnen, hentet de inn Per-Mathias Høgmo og noen gode spillere. Det har ikke vi muligheten til, sier Felic.

HØYREIST: Dinko Felic ser bokstavelig talt ned på Kjetil Wæhler
Digitalsport

Dermed blir det Superettan for nordmannen, som skrev treårskontrakt foran sesongen, og som trolig aldri får bevise hva han er god for i norsk eliteserie,– Jeg måtte ta den lange veien for å nå toppen. Om jeg ikke hadde spilt for et lag som rykket opp, er det ikke sikkert at jeg hadde fått denne sjansen. Det kan være jeg hadde blitt eliteseriespiller, om jeg hadde blitt i Norge, men det vil vi aldri få vite.

– Er det dumt å ikke få anerkjennelse i Norge?

– Det er ikke noe jeg går og tenker på. Litt trist er det, kanskje, for det hadde vært morsomt å få prøve seg i norsk eliteserie. Kanskje den sjansen kommer en dag?

Fakta: Dinko Felic

Født: 10. november 1983

Posisjon: spiss

Høyde: 198 cm

Vekt: 92 kg

Klubb: Syrianska

Kontrakt: ut 2015

Tidligere klubber: Vågå, Kongsvinger, Enköping

Kamper i Allsvenskan: 85 (15 mål, 12 målgivende pasninger)