Det skal egentlig ikke være mulig å gå fra andre plass i Obos-ligaen til andre plass i Tippeligaen, men med seieren over Sarpsborg 08 skjedde det utrolige.

Det er mange spillere, og mange i Branns ledelse, styre og støtteapparat som skal takkes for det — og jeg sender herved en stor takk til dere alle, dere har alle gjort en formidabel jobb. Det er likevel én mann som må fremheves spesielt, sotraværingen Lars Arne Nilsen. Den sensasjonelle andreplassen hadde aldri blitt en realitet uten ham ved roret. Det er han som har styrt snuoperasjonen. Det er hans ideer som er iverksatt, og det er hans fotballkunnskaper og lederegenskaper som har gjort Brann til et stabilt og gjerrig topplag.

Doddo blogger om Brann for BT.
Vegar Valde

Å slå Sarpsborg 08 visste vi ikke ville bli noen enkel oppgave. Det er et av de bedre lagene i serien og de kunne med seier sikre fjerdeplass og mulig Europacup-spill. Og Sarpsborg 08 var gode, spesielt Anders Trondsen på midtbanen imponerte, men Brann klarte likevel å vinne. Selvfølgelig, dette kan Brann anno 2016, de vet å forsvare seg med mange mann, og de vet å angripe uten for stor risiko. Med over 17.000 mennesker på tribunene innfridde Brann — igjen.

Lars Arne Nilsens oppskrift fungerte utmerket også i den 30. serierunde. For ellevte gang i år vant de på hjemmebane, og for ellevte gang i år vant de en kamp med ett mål. Under Nilsens ledelse gjør Brann det de må, verken mer eller mindre. De går sjelden for den store kalasseieren, de velger heller å sikre den lille ledelsen de har. Det er seieren som er viktigst, ikke størrelsen på den.

En annen av suksessfaktorene til Nilsen har vært hans evne til å bruke de rette spillerne til rett tid. Bemerkelsesverdig ofte lykkes han når han gjør endringer på laget, slik han f.eks. lyktes da Steffen Lie Skålevik fikk lov til å starte mot Molde, eller slik han endret kampbildet mot Start da han satte innpå Erik Huseklepp. Mot Sarpsborg 08 fikk Nilsen igjen full uttelling med sine disposisjoner. Verken Erik Huseklepp, Jakob Orlov, Gilli Rólantsson eller Azar Karadas startet forrige kamp. Mot Sarpsborg fikk de alle tillit, og kvartetten kvitterte med én målgivende pasning, to mål og strålende forsvarsspill.

Nilsen har skapt en gjeng med vinnerskaller. Den aller største av dem, Vadim Demidov kan være tapt for Brann. Han har utvilsomt vært Branns viktigste og beste spiller i år. En kapteintype vi ikke har sett maken til siden Martin Andresens dager. Han har gjort underverker i forsvaret, og han har vært med å bygge opp en grunnmur som jeg tror vil bestå lenge etter at hans tid i Brann.

Det store spørsmålet er om fremgangen fortsetter neste sesong. Det tror jeg absolutt at den kan, for selv om spillere kommer og går, så fortsetter Lars Arne Nilsen, og med han som trener er alt mulig.