Norge-Nederland 2–1

Det var langt ifra det vakreste sparket Maren Mjelde har hatt i løpet av sin fotballkarriere, men da kapteinen beinet ballen bort fra kaoset foran det norske målet på overtid av overtiden, kunne dommeren blåse av kampen og de norske spillerne kaste seg i armene på hverandre i ellevill jubel.

De skal til neste sommers VM i Frankrike.

De siste ukene er det et helt annet spark som har plaget Mjelde om nettene. Da lagene møttes i Groningen i fjor, bommet hun på et straffespark og følte seg som den store synderen.

Missen forfulgte henne i ukene og månedene som kom. Norge tapte 0–1 og Mjelde fryktet at det skulle koste laget VM-billetten.

De siste ukene har marerittet kommet tilbake.

– Jeg har våknet opp og skulle tatt straffen på nytt, forteller hun.

Nå kan hun jage de vonde tankene like langt vekk som klareringen hennes gikk, og heller begynne å drømme om hva som skal skje i Frankrike neste sommer.

Maren Mjelde og Guro Reiten jubler etter at VM-plassen er klar.
Vegard Wivestad Grøtt / BILDBYRÅN NORWAY

Ville ikke bli historisk

Derfor begynte også tårene å trille da det hun beskriver som «den lengste kampen hun har spilt» var over. Det er ikke ofte hun griner etter å ha vunnet, men nå skjedde det.

– Det kom mange følelser. Akkurat nå føles det som det største jeg har vært med på. Det er ingen som egentlig har trodd på oss, men vi har gjennomført kvalifiseringen så utrolig bra og tapt bare en kamp, sier kapteinen.

Hun visste at laget kunne bli historiske denne tirsdagskvelden. Med tap kunne det blitt første gang at Norge ikke var med i VM. Mjelde har noen mesterskap på CV-en, og var fast bestemt på at det skulle bli et til.

– Ofte vil man bli historisk, men vi ville det ikke. Nå kan vi legge også det bort, sier Mjelde.

I stedet runget allsangen med OL-klassikeren fra 1994, «Se ilden lyse over jord» og landslagets 90-tallsslager «Vi er verdens beste damer» fra den norske garderoben etter kampen.

Ingrid Syrstad Engen jubler etter å ha sendt Norge i ledelsen etter 4 minutter og 8 sekunder.
Vegard Wivestad Grøtt / BILDBYRÅN NORWAY

Vil bruke lærdommen fra i fjor

For trener Martin Sjögren ble også kampen en gedigen opptur. Han fikk mye kritikk etter null mål og null poeng sist sommer. Men en personlig revansje? Nei, det vil han ikke si.

– Jeg er bare glad for at vi snudde det etter det EM-et vi hadde. Vi har tatt mange ulike grep og jobbet veldig hardt, sier han.

Landslagstrener Martin Sjögren blir kastet i luften etter at seieren var i boks.
Jon Olav Nesvold / BILDBYRÅN NORWAY

Svensken mener han og kollegene lært utrolig mye av nedturen. Det hadde han også fryktelig lyst til å få prøvd ut i et nytt mesterskap.

Guro Reiten sier også at fjorårskampen har vært i bakhodet til mange.

Da Nederland fikk både frispark og hjørnespark helt mot slutten, tenkte hun «nei, det kan ikke skje nå igjen», og tenkte på hvordan Nederland senket det norske laget på overtid i deres første møte.

– Vi fikk heldigvis ballen bort. Det var utrolig surt i fjor, men nå er det ingen som bryr seg om det. Vi skal til VM!