Brann Stadion (bt.no): Her er en gladnyhet for alle fotballinteresserte nordmenn: Branns svensk-bergenske kjempetalent Emil Hansson (15) ønsker fremover å spille for Norge i U-landslagssammenheng.

— Jeg er født og oppvokst i Norge, føler meg bergensk og nå når jeg bor her er det dette som føles riktig for meg, sier Hansson om landslagsskiftet til BT.

Landslagssjefen jubler

Han har fire kamper for Sveriges G15-landslag, og er høyt rangert i det blågule u-landslagssystemet. Ikke rart treneren for Norges G16-landslag, Harry Hansen, er glad for at Hansson nå ønsker å bytte fra gul til rød drakt landslagsdrakt.

— Dette er uten tvil en god nyhet. Emil er en veldig ambisiøs og spennende spiller, som det vil være veldig godt å kunne ta med i våre planer, sier Hansen til BT.

— Jeg har lært mye som person og spiller av å være med Sverige, og det blir synd å forlate dem, men jeg gleder meg til å få på meg den norske landslagsdrakten, sier Emil Hansson.

Den lyshårede teknikeren gjestet Ballspark under Branns treningsopphold i La Manga i februar. Da sa han at han ikke hadde tenkt å «melde overgang» til Norge.

— Jeg bodde i Sverige da det var uttak og ble tatt ut til det svenske U-landslaget. Da diskuterte vi litt om jeg skulle velge Norge eller Sverige, og da ble det Sverige. Jeg har ikke planer om å endre det, sa Hansson.

Men nå er det likevel blitt sånn, og han innrømmer at han tenkte lenge før han tok valget.

— Da jeg var i La Manga tenkte jeg å fortsette i Sverige. Men det har vært mange som har spurt meg – «kan du ikke bytte landslag?», og det har surret i hodet mitt noen måneder. Nå er det et valg jeg har tatt selv, ut fra det jeg føler er best, sier Hansson.

Han sier han først og fremst har diskutert med familien, deriblant pappa Patrik Hansson, som i mange år var assistenttrener i Brann.

- Hvorfor tror du det er lurt å spille for Norge?

— Så lenge jeg bor er det lettere for Norge å følge med på meg, og Brann, med Rune Soltvedt (utviklingssjef) har god kontakt med NFF.

Sammenlignet med «Myggen»

Emil Hansson går ennå bare i 10. klasse. Han går inn i en tentamensperiode på skolen, men takket være en avtale om ekstraundervisning med egen lærer enkelte dager, får han trent med Branns A-lag et par formiddager i uken. I vinter har 1998-modellen fått spilletid i flere av Branns treningskamper, og spesielt mot Aalesund under La Manga-oppholdet markerte han seg. Fotballekspert Lars Tjærnås hentet frem superlativene og sammenlignet han med en av tidenes norske ballbehandlere: Erik «Myggen» Mykland.

— Jeg er trygg på at dette er et fornuftig valg. Det føles mer riktig å spille for Norge, sier Hansson.

Rådgiver Bent Raknes er klar på at valget er Hanssons eget.

— Han har tatt det ene og alene, og han følger hjertet når han gjør det. Det sportslige har ikke vært så avgjørende for ham, sier Raknes.

G16-landslaget skal ikke spille samles før i juni. Deretter venter åpent nordisk mesterskap i Kolding i juli, før årets store mål i høst: EM-kvalifiseringen.

— Selvfølgelig er ingen garantert plass på et landslag, men det er ikke tvil om at Emil er en veldig god spiller – og slike har vi alltid behov for. Vi gleder oss til å samarbeide med Emil og Brann om utviklingen hans, sier landslagstrener Harry Hansen.

Emil Hansson har skrevet proffkontrakt med Brann. Den strekker seg ut 2016-sesongen.