Brann Stadion (BT): Fra han var seks til 20 år gammel spilte Dani Hatakka (21) for klubben Honka.

Der fikk han seniordebuten, der ble han cupmester som tenåring i 2012. Og der opplevde han at alt gikk galt.

— Det var pengekrise. I hele det siste året mitt der fikk vi lønningene våre sent. Pengene kom når de kom. Uregelmessig. Dessverre, sier Hatakka.

Han kommer rett fra styrkerommet til intervju med BT på Brann Stadion. På plass i sin første utenlandsklubb har han fått den vanskelige tiden på avstand.

— Jeg spilte tre A-lagssesonger i Honka, og hele det siste året dreide seg om pengeproblemer. Til slutt gikk klubben konkurs.

Da hadde Hatakka allerede bestemt seg for å skifte klubb.

Så konkursen komme

— Så du hvor galt det var i ferd med å gå i Honka?

— Ja. Jeg skjønte det måtte skje, om ikke med en gang, så etter hvert. Ledelsen sparket også treneren og etter det var ikke klubben den samme, mener Hatakka.

Den tidligere Premier League-profilen Shefki Kuqi overtok som treneri Honka, som ble tvangsdegradert til tredje nivå. Nå forsøker klubben å gjenreise seg selv, ikke ulikt Lyn i Norge.

— Jeg håper av hele mitt hjerte de klarer det, sier Hatakka.

Han forteller om en motgangstid der samholdet blant spillerne ble spesielt.

— Å gå gjennom så usikre tider krever mye av et lag. Men vi greide å styrke lagånden. Alle var i samme båt, og selv om vi snakket mye om situasjonen, greide vi å holde den utenfor når vi spilte fotball, sier Hatakka.

Han følger med Honka fra utsiden nå. Glad for at han kom seg bort i tide - til klubben KuPS, fra vintersportstedet Kuopio. For første gang bodde han alene. Hatakka sier han vokste på det - og at trivselen utenfor banen ga suksess på gresse. I KuPS spilte han fast i 2015 - og godt nok til at Brann la merke til ham. Tidlig sist høst ble han obs på interessen fra Bergen.

— Jeg sa ja med en gang! Da tilbudet kom, hadde vi hatt samtaler allerede. Jeg hadde tenkt gjennom alt og visste hva jeg ville, sier Hatakka.

For få dager signerte han treårskontrakt på Stadion. Nå ser han på leiligheter i Bergen og er i full gang på treningsfeltet.

Cupmester og italiensk test

Sjefen på Stadion, Lars Arne Nilsen, er imponert over Hatakkas start.

— Han har glidd veldig fint inn i gruppen. Det er trøkk og fart i ham og han er bra med ballen. Så er han en med god fysikk, han klinker til. Nå må vi bare bli skikkelig kjent med ham, sier Nilsen, som også trekker frem backens lange innkast som et pluss.

Dani Hatakka tror han har mye å tilby laget, men ser på Brann som et perfekt utviklingssted.

— Jeg kan bli bedre på så mange måter, og i skandinavisk sammheng tror jeg ikke det er mange steder som er bedre å utvikle seg enn Brann. Det virker veldig bra her, sier han.

Håret er så lyst som man tenker seg at det er på den jevne finne. Øynene klare. På fritiden liker han å spille golf og lese krimbøker. Som finner flest har han et forhold til ishockey, men Hatakka har aldri spilt seriøst. Det har vært fotballen for ham. På det feltet er tankene ambisiøse.

Målet på sikt? Det finske landslaget. Enn så lenge har han U-landskamper. Mange U-landskamper. Mest oppmerksomhet fikk han etter en kamp mot Turkmenistan. Det var en turnering der det nesten bare deltok nasjoner fra gamle Sovjet. Men Finland var med, og Hatakka scoret fra midtbanen. En av flere store fotballopplevelser. Samme år som han ble cupmester, i 2012, var han på prøvespill i italienske Udinese.

21 år gammel har Dani Hatakka vært med på mye. Forhåpentlig blir tiden i Brann mindre trøblete enn sisteåret i Honka.