Lene Sand fra Danmark var på vei opp Stoltzekleiven i Bergen en mandag i juni da hun plutselig falt om med hjertestans.

Heldigvis for den danske kvinnen var Lars Arne Nilsen på stedet. Brann-treneren reddet livet til 63-åringen fra Ålborg-området i Danmark.

Det var VG som først omtalte saken.

– Jeg må bare si: Tusen takk, Lars Arne, for at du reddet livet mitt... takk for livet - jeg er deg dypt takknemlig. Men jeg husker ikke noe av det, så du må snakke med mannen min om det som skjedde, sier Lene Sand til VG.

Hun var på ferie i Bergen sammen med sin mann Tommy.

– Hun fikk hjertestans, hun ble blå i ansiktet. Det var bare en tilfeldighet at jeg var der, og det er selvsagt en fordel at jeg kan førstehjelp. En annen kvinne, som også var der, fikk tilkalt ambulansen. Da de kom, hadde den danske kvinnen fått pulsen tilbake, men var fortsatt bevisstløs, forteller Brann-treneren til VG.

Stupbratte Stolzekleiven, hvor Lene Sand (63) var på vei opp.
Bjørn Erik Larsen

Dramatisk

Brann-treneren hadde bestemt seg for å gå tur opp Stoltzekleiven denne dagen, til tross for dårlig vær i Bergen. På vei opp de nesten 800 trappetrinnene tok han igjen og gikk forbi et par som gikk sakte.

Paret var Lene og Tommy Sand. Ektemannen forteller at Lene falt om og besvimte underveis, men han fikk henne med seg til toppen. Der befant Brann-trener Nilsen seg.

På toppen av Stoltzekleiven ble Lene Sand dårligere og dårligere, før hun til slutt falt om. Lars Arne Nilsen forteller at han ikke hadde med seg telefon, men det hadde den andre kvinnen på toppen.

Mens Brann-treneren begynte med hjertekompresjon og munn-til-munn, ringte den andre kvinnen på toppen til Luftambulansen.

Den dramatiske episoden endte heldigvis bra, og Nilsen møtte det danske paret på deres hotell i Bergen to dager senere - etter ønske fra Lene Sand.

– Det ble et sterkt møte, og det er mulig jeg skal til Danmark og besøke dem, sier Lars Arne Nilsen til VG.