Førstkommende tirsdag starter Sportsklubben Brann opp et nytt fotballag. Det skiller seg fra alle de andre lagene i klubben.

— Spillerne vi ønsker å rekruttere til laget, er tidligere rusmisbrukere, sier prosjektleder Hege Rokne.

Får frokost

Brann tilbyr frokost og formiddagstrening to dager i uken, til dem som blir med.

PRIMUS MOTOR: Den tidligere toppspissen Markus Ringberg, har ledet an i gatelagsprosjektet. Han er engasjert i foregangsklubben Fredrikstad og Norsk Toppfotball.
Digitalsport

Det hele skjer i samarbeid med Bergen kommune, og i tett dialog med organisasjoner som Frelsesarmeen. Spillerrekrutteringen er tenkt å skje gjennom ulike oppfølgings— og rehabiliteringssentere.Branns daglige leder, Vibeke Johannesen, er stolt over tiltaket som settes i gang.

— Vi har flere sosiale prosjekter som viser at vi bryr oss om omgivelsene våre, og nå tar vi det et skritt videre, ved å starte dette laget. Det er et kjempeflott tiltak, sier Johannesen.

- Hvorfor er dette riktig for Brann?

— Vi ønsker å være en klubb som tar samfunnsansvar. Oppmerksomheten rundt A-laget vårt, gir oss muligheten til å bry oss om andre. Det kan vi gjøre på flere måter, alt fra å fokusere på kostholdet til unge spillere, til et lag som dette.

Prosjektleder Rokne sier mennesker som slutter å ruse seg, ofte må kutte kontakten med sitt sosiale miljø, og som en følge av det blir ensomme. Brann-laget kan fungere som en ny sosial plattform.

— Om det kommer tre eller 20 spillere på den første treningen, vet vi ikke. Men målet er at dette skal bli en positiv samlingsplass for mennesker med like erfaringer, sier Rokne.

Fire år i Fredrikstad

I Fredrikstad Fotballklubb har det vært drevet et tilsvarende lag i fire år nå. Den tidligere toppspissen Markus Ringberg har gått i bresjen for det, og er også engasjert av Norsk Toppfotball, som koordinerer gatefotballprosjektene det stadig blir flere av i norske klubber.

— Vi ser at det å være med på laget i Fredrikstad, gjør mye med menneskene. Flere av spillerne våre, har kommet seg ut i jobb, sier Ringberg.

Der Brann fokuserer på eks-rusmisbrukere, har Fredrikstad lavere terskel.

— Alle er velkomne. Dersom man kommer ruset, får man frokost og lov å se på treningen, men ikke delta selv. Det er ikke til å legge skjul på at miljøet er hardt, men de som er der får positive rutiner i livet sitt. De kommer seg opp om morgenen, får trent og ha det morsomt. Det er det viktige, at individene blir sett og hørt, sier Ringberg.

Håper på seriespill

Nå håper han at gatelagene kan få prøve seg mot hverandre på fotballbanen, på jevnlig basis.

— Av toppklubbene har både Stabæk, Vålerenga og Viking lag som er oppe og går. Nå kommer også Haugesund og Brann. Ambisjonen er at vi kan få seriespill over hele landet.

Brann får økonomisk støtte til oppstarten og driften av gatelaget. På tampen av året 2013, bevilget også regjeringen et millionbeløp til gatelagsprosjektet.