Brann hadde, med rette, et rykte på seg for å være et kjøpelag. Det var sjelden at det var bergensere på laget, og enda sjeldnere at bergenserne var egenproduserte. Brann stolte mest på krefter fra andre deler av landet, og da Hardball meldte seg til tjeneste i 2004, tok det helt av. Nesten alle av de nye signeringene hadde en rar dialekt.

Av de som var fast på laget i gullåret 2007, var det ikke mange som skarret på r´en. Brann hadde fått det for seg at talenter skulle utvikle seg i andre lokale klubber før eliteseriesteget skulle tas. Brann innså etter hvert at det ikke var en særlig vellykket strategi, og gikk over til å satse hardt på egen utviklingsavdeling. Det sammenfalt med Finanskrisen og økonomisk vanskelige tider. Brann ble tvunget til satse et sunnere alternativ, altså på kortreiste spillere.

- Soltvedt og co. kan utvikle spillere til de blir blå, men på et eller annet stadium må de også få tillit på det høyeste nivået, skriver Doddo.
Vegar Valde

Brann gjorde en god jobb. De hadde suksess med de aldersbestemte lagene, og ut av Brann-hatten spratt det ene etter det andre lokale talentet. Rikard Norling var spesielt villig til å bruke dem. Men som vi alle vet så gikk ikke det så bra. Det ble for mange unge spillere som ikke taklet presset som la seg som en klam hånd rundt det tapende laget. Det konkluderte også 21st Club med, det engelske firmaet som evaluerte Branns 2014-sesong. Sammensetningen av Brann-stallen var skjev. En svakhet med laget var at det var for få spillere i det mange anser som en fotballspillers idealalder - mellom 22 og 27 år.

Det var et punkt Rune Soltvedt og Lars Arne Nilsen tok til seg. De spillerne de har satset på har nettopp vært i idealalderen. Det har naturlig nok gått utover satsingen av de unge og lokale. I 2016 var det riktignok et par bergensere på laget, men de fleste av dem må kalles etablerte spillere nå. Det var forbausende få ungdommer som fikk forsøke seg. Lars Arne Nilsen eksperimenterte ikke, han satset konsekvent på rutine, og på det trygge.

Det skyldes også at det ikke var så mange talenter å velge i. Sett utsiden ser det ut til at utviklingsarbeidet til Brann har stagnert i det siste. Det erkjenner også Rune Soltvedt:

– Mye kan bli bedre, sier han til BT.

Og legger til:

– Vi har nå pekt ut en ny kurs for u-avdelingen, og jeg er dønn ærlig på at det har med kvaliteten å gjøre. Vi må jobbe hver dag for å drive spillerutvikling med høyere kvalitet.

Magni Fannberg er Branns talentsjef.
Bilodbyrån

Brann har tatt grep. De har gjort endringer og ansatt Magni Fannberg som talentsjef i Brann.

Men er det nok? Soltvedt og co. kan utvikle spillere til de blir blå, men på et eller annet stadium må de også få tillit på det høyeste nivået, og da stopper det som regel opp. Kravet til resultater er stort i denne byen. Det pleier å trumfe alt.

Vil Herr Nilsen noen gang tørre å bruke spillere som ikke er ferdigutviklet? Hva tror du?