Ett år og åtte måneder etter at Brann sikret opprykk fra Obos-ligaen skal Brann få prøve seg ute i Europa. Mandag ble det klart hvem laget møter som første utfordring i Europaliga-kvalifiseringen, bare noen timer før hjemmemøtet mot Stabæk.

Brann møter vinneren av kampen i første kvalifiseringsrunde mellom serbiske FK Vojvojdina og slovakiske MFK Ruzomberok. Brann spiller det første av to møter på bortebane. Branns sportssjef kjenner ikke til de to lagene, men sier trekningen var som forventet.

– Vi møter et lag vi ikke kjenner så godt. Jeg har hatt et åpent sinn til trekningen, og det betyr ikke så mye om vi må til Tyrkia, Slovakia eller Serbia, så lenge vi får spille i Europa igjen, sier Rune Soltvedt.

Hvilket av de to Brann møter, vil bli avgjort etter at de to lagene har møtt hverandre 29. juni og 6. juli. Det gir Brann muligheten til å studere lagene ved to anledninger.

– Det er en fordel for oss. Kartlegging av motstandere er en viktig del av å vinne fotballkamper, sier Soltvedt.

– Viktig for norsk fotball

Amin Nouri synes det er vanskelig å kommentere trekningen.

– Jeg har ikke så mange tanker rundt det. Det er to lag jeg ikke har hørt noe om, men vi har vel folk som skal ned og titte på dem. Noen lett kamp blir det ikke, vi får bare ta det som det kommer, sier Nouri.

– Det blir uansett «jævlige» kamper. Vi må ned i gryten for å komme oss inn i gruppespillet, det er bare sånn det er, sier Daniel Braaten.

Brann gikk direkte til andre kvalifiseringsrunde til Europaligaen, en plass forbeholdt cupvinneren i Norge. Men siden Rosenborg igjen vant The Double i fjor, gikk plassen til serietoeren fra Bergen. Dermed skal klubben mellom de syv fjell i aksjon 13. og 20. juli.

For å komme videre til gruppespillet må Brann gjennom en tredje kvalifiseringsrunde og en play-off.

Branns sportssjef mener muligheten til å spille i Europa betyr mye – ikke bare for klubben, men også for norsk fotball.

– Denne muligheten gjør også at vi har et stort ansvar overfor norsk fotball. Skal vi løfte norsk fotball, må klubbene bruke muligheten når man får den, sier Soltvedt.

FK Vojvodina endte på tredjeplass i den serbiske Superligaen forrige sesong, tyve poeng bak serievinner FK Partizan. Høyrevingen Filip Malbasic (24) ble lagets toppscorer med 18 mål totalt forrige sesong. Vojvodina er en provins nord i Serbia.

MFK Ruzomberok tok bronse i den slovakiske Fortunaligaen forrige sesong, 21 poeng bak serievinner MSK Zilina. Den offensive midtbanespilleren, Jakub Mares (30), ble lagets toppscorer med 15 mål totalt forrige sesong. Eks-Rosenborg-spiller Marek Sappara (34) holder også til i klubben. Ruzomberok er en by i Žilina-regionen i Slovakia. Byen ligger sentralt nord i landet i fjellområdet Store Fatra, ifølge Wikipedia.

FORDEL: Brann møter ikke lag som er direkte kvalifisert til andre runde, og får dermed se sin mulige motstander to ganger. Det mener sportssjef, Rune Soltvedt, og daglig leder, Vibeke Johannesen, er en fordel.
Bård Bøe, arkiv

– Relativt hektisk

Daglig leder i Brann, Vibeke Johannesen, var til stede under trekningen.

– Nå har jeg møtt representanter fra begge lagene og utvekslet litt informasjon, sier Johannesen på telefon til BT på vei til flyplassen.

Jobben nå blir å samle inn mest mulig informasjon om de to klubbene, både på og utenfor banen.

– Nå får vi muligheten til å bli kjent med dem i de to kampene i første kvalifiseringsrunde, så blir det spennende å se hvor vi skal, sier Johannesen.

Opplevelsen under trekningen beskriver den daglige lederen slik:

– Det var kjempespennende og kjekt å være der. Det var ganske mange klubber representert, og i etterkant vil man gjerne få kontakt med klubbene, så det var relativt hektisk, sier Johannesen, som legger til at reiseavstandene ikke vil bli de verste.

Rosenborg møter irske Dundalk i andre kvalifiseringsrunde til Champions League.

Odd og Haugesund får nordirsk motstand i første kvalifiseringsrunde til Europa League. De møter henholdsvis Ballymena United og Coleraine.

Ingen har flere målscorere enn Brann: – Kommer fra alle kanter

Branns amerikanske keeper: – Jeg kan erstatte Leciejewski

Brann-yndlingen Raymond Kvisvik har fått ny trenerjobb