GRAN CANARIA (bt.no): Det finnes enklere jobber i Brann enn den til Andreas Vindheim: Å være Birkir Sævarssons (29) konkurrent på høyrebacken. Sævarsson har ikke stått over en eliteseriekamp siden 2011. - Jeg knuste ansiktet på slutten av den sesongen. Da måtte jeg stå over, gliser Sævarsson.

Siden har han spilt 60 kamper på rad. Ikke rart hans unge konkurrent svarer nøkternt når han blir spurt hvor mye spilletid han kan håpe på i år.

- Jeg må være realistisk. Kanskje et par innhopp og en eller to starter, sier Vindheim.

Han har spilt mye venstreback for Brann 2 — som med unntak av et par cupkamper har vært laget hans. Men med Erlend Hanstveit, Erdin Demir og Hassan El Fakiri i stallen, har trener Rikard Norling langt på vei definert Vindheim som et alternativ til høyre.

- Ja, det gir oss en bra balanse å ha ham i konkurransen der, sier Norling.

- Er han en reell utfordrer allerede i år?

- Alt er mulig i denne verden. Jeg håper også Birkir tar steg i år, så om Andreas tar ham i år skal han være veldig god.

Stolt av valget

Hittil har Vindheim vært god nok til å vekke interesse utenfor Norges grenser. Han trente to uker med St. Etienne i fjor vår og hadde valget mellom å signere for dem eller Brann før jul. Han valgte å bli i Bergen, og har tidligere snakket om hvor vrient det var å bestemme seg.

- Det var ekstremt vanskelig. Etter ukene i Frankrike var jeg veldig klar for å dra, det var en motivasjonsboost å være der. Så tenkte jeg mye gjennom året. Da Rikard kom inn, fikk jeg høre at han var positiv til meg, og etter at jeg bestemte meg for å være i Brann, har jeg ikke angret i det hele tatt. Jeg er stolt av valget mitt, sier Vindheim.

Han er oppvokst en langpasning fra Stadion og gikk fast på Brann-kampene i oppveksten. Men han er for ung til å huske faren Runes karriere i klubben.

Mannen som i dag er Fana-trener, fikk et knippe kamper tidlig på 90-tallet, og senere opphold i blant annet Sogndal, Burnley, Hartlepool og Haugesund. Han trente Nymark-laget til sønnen, Bård Finne og Kasper Skaanes i flere av barneårene deres.

- Han var ekstra kritisk til meg. Men det var bare bra, mener junior.

- Han fikk det i hvert fall ikke lettere enn de andre på laget, verken før, under eller etter trening, bekrefter Rune Vindheim på telefon fra Bergen

Kartlagt av Sævarsson

Han var selvfølgelig en nyttig samtalepartner for sønnen da valget sto mellom Frankrike og Brann.

- Da han bestemte seg, var det med holdningen at Birkir skal måtte være j... god for å holde ham ute av laget. Det har jeg sansen for. Men han må ikke være utålmodig, sier Rune Vindheim.

Førstevalget Birkir Sævarsson har fulgt Andreas Vindheims utvikling og vei inn på A-laget med interesse.

- Han har tatt nivået veldig bra. Jeg har fulgt med ham i Brann 2-kampene og sett ham klare å spille på begge sider. Han slår gode innlegg, bra fart og er en offensiv back. Mange gode kvaliteter.

- Men det betyr ikke at han danker deg ut med det første?

- Hehe, ikke hvis det er opp til meg. Men jeg merker at han puster meg i nakken.

Fakta: Andreas Vindheim

  • Født: 4. august 1995
  • Brann-debut: 1. mai 2012, mot Bjarg i cupen
  • Kamper/mål for Brann: 2/0
  • Posisjon: Back
  • Barndomsklubb: Nymark
  • Landslag: Gutter 19