– En av de mest suksessrike norske volleyballspillerne gjennom tidene.

Intet mindre. Beskrivelsen av Andreas Takvam fra Sotra er sterk, den kommer fra hans tidligere ungdomstrener i Nyborg (nå: TIF Viking), Eivind Pettersen.

Pettersens påstand kan underbygges ved å liste opp Takvams meritter, etter snaut to år som proff i Friedrichshafen helt sør i Tyskland:

  • Cupmester.
  • To triumfer i supercupen, en årlig finale mellom cup- og sluttspillmester.
  • Seier i den øverste ligaens grunnserie.

Den forrige sesongen var nesten perfekt, men i den gjeveste kampen, sluttspillfinalen, ble det tap mot Berlin. Takvam var den beste midtangriperen i den tyske serien, statistisk. Uttellingen var veldig god.

Det risikable grepet

Med det i bakhodet, kan grepet som ble gjort med Takvam før denne sesongen høres rart ut: Treneren har flyttet ham fra posisjonen som midtangriper og ut til kanten.

– Det han har gjort er risikabelt, mener Eivind Pettersen.

– Det er veldig mange utfordringer med å ha byttet posisjon, medgir Andreas Takvam.

VfB Friedrichshafen topper tabellen suverent, men for Takvam er det blitt langt mindre spilletid nå enn i sesongen han beskriver som sin klart beste.

– Treneren spurte om jeg ville prøve potensialet mitt i en annen posisjon. Det er ikke så veldig vanlig på dette nivået. Og ganske krevende, sier Andreas Takvam.

Spesielt å gå fra å spille i midten til på kanten. Det innebærer at man spiller mye mer i forsvar, for eksempel.

– Mange reagerte og spurte «hva driver du med?!», da de hørte om den nye posisjonen, sier Takvam.

Å gjøre noe slikt, er egentlig uhørt, forteller han.

– Skjønner at folk ikke forstår

– Jeg har ikke hørt om noen andre som har gjort det på dette nivået. Så jeg skjønner at folk ikke forstår det, sier Takvam.

Han er kjent som et spenstfenomen, størrelsen tatt i betraktning. Rekkevidden hans, hvor høyt han når hoppende, er på spinnville 3,66 meter (prøv selv!). Det gjør at Eivind Pettersen mener å kunne se tanken bak grepet fra treneren:

– Andreas er en av de ti med størst rekkevidde i verden, kanskje. I midten møter han hele tiden karer på 2,05 eller 2,10 meter, mens han på kanten kan bruke spensten sin til å slå over litt lavere blokkspillere. Så treneren ser nok for seg at han kan bli en superrå kantspiller, begynner Pettersen.

Det som tar tid for Takvam nå, er å utvikle forsvars- og mottaksspillet. Han får server mot seg i 130 kilometer i timen.

– Får han til det med servemottak, kan han spille på et ordentlig topplag i verden, sier Pettersen.

Kontrakt ut sesongen

Takvams tyske klubb er best i en av de fremste, men ikke absolutt ypperste, ligaene. I volleyballens Champions League er laget ubeseiret så langt, og på vei videre fra gruppespillet. I den turneringen har Takvam fått heller lite spilletid i sin nye posisjon.

– Men jeg tenkte at jeg måtte ta sjansen som kant på dette nivået. Så får vi se hva som skjer neste år, om jeg er tilbake i midten da, sier Takvam.

Kontrakten hans varer ut sesongen. Før den inneværende, fikk han tilbud fra flere land, deriblant verdensledende Italia. Han valgte å bli, i en kultur som ikke er for ulik den norske, i en by der han trives, i en klubb som vinner, der alt er lagt til rette for å kunne leve som fullblods proff. Han tjener bra, men de store pengene kan komme senere i karrieren. En del spillere tjener mellom ti og tyve millioner kroner i året på volleyball.

Kanskje kommer klubbskiftet etter sesongen, kanskje ikke.

– Jeg er ikke sikker på hva som skjer, sier Andreas Takvam.

Han har uansett noen flere titler å vinne i Tyskland først.