Norge – Litauen 30–20

OSLO SPEKTRUM: Norge kjørte over Litauen i Oslo Spektrum og er klare for håndball-EM neste år – mye takket være 22 år gamle Torbjørn Bergerud fra Drammen.

Litauen pepret den norske keeperen med skudd, men 22-åringen hadde virkelig dagen og frustrerte de litauiske spillerne med redning etter redning. Litauen hadde 46 avslutninger, men scoret bare 20 mål.

Det tilsvarer en redningsprosent på 56,5.

– Han står som en gud, ropte speakeren i Oslo Spektrum om Bergerud, som etter kampen ble kåret til Norges beste spiller – med 67 prosent av stemmene.

I den andre enden var Norge betydelig mer effektive enn Litauen. Til pause ledet de norske håndballherrene 15-10. I andre omgang fortsatte Bergerud storspillet mellom stengene. Skuddene fra Litauen-spillerne måtte helt opp i krysset for å gå i mål, og heller ikke da kunne de være sikre på scoring.

Torbjørn Bergerud storspilte i mål for Norge da Litauen ble slått i Oslo Spektrum.
Pedersen, Terje / NTB scanpix

Keeperhelten nøt publikumsropene

Keeperen nøyde seg imidlertid ikke med det. 22-åringen serverte flere målgivende pasninger i det norske kontringsspillet. Det var populært blant de rundt 6000 tilskuerne i Oslo Spektrum.

– Bergerud, Bergerud, Bergerud! ropte publikum taktfast flere ganger.

– Jeg hørte det. Det var umulig ikke å legge merke til det, sier Torbjørn Bergerud til Aftenposten.

– Må du stenge det ute, eller klare du å nyte det?

– Jeg kan ta det inn over meg rett etter en redning, men så må jeg gå inn i meg selv igjen, låse det ute og forberede meg til det neste skuddet som kommer, sier Bergerud.

Det er ikke ofte han opplever å redde over halvparten av motstanderlagets skudd.

– Det er ikke akkurat hverdagskost. Man har vel stått en god kamp når man har nærmer seg 40 prosent. Det er veldig sjelden at jeg har over 50 prosent. Hvis jeg holder denne redningsprosenten oppe, så blir det nok flere seirer fremover, sier keeperen.

Bjarte Myrhol scoret fem mål mot Lituaen. Det gjorde ham til toppscorer sammen med Sander Sagosen.
Pedersen, Terje / NTB scanpix

– Torbjørn var supersolid. Han tok alt det enkle og krydret det med noen klasseredninger, sier landslagskaptein Bjarte Myrhol.

TV 2-ekspert skryter av Bergerud

– Bergerud skal ha litt av æren, men han får ikke all æren. Det er noen som jobber foran for å gjøre det lettere for ham. Men for all del, han sto en veldig fin kamp, og det er avgjørende å få noen redninger, ellers vinner man ikke, sier Espen Lie Hansen som selv scoret tre mål og gjorde en god jobb i forsvar.

TV 2s håndballekspert Bent Svele er mektig imponert over storspillet til Bergerud.

– Han er blitt stabilt god, og han har X-faktor. Når man har en keeper som redder halvpartene av skuddene, så er det vanskelig å tape håndballkamper. Han står med enorm selvtillit. Han får hjelp av godt forsvarsspill, men han skal stå der skuddene kommer også. Han har en del fantastiske redninger, sier Bent Svele til Aftenposten.

Drømmer om EM-gull

På slutten av kampen slapp håndballgutta seg virkelig løs med tekniske finesser, mens publikum sang «seier’n er vår». Kampen endte til slutt 30-20 i Norges favør.

Nå kan landslagssjef Christian Berge og spillerne hans begynne å se frem mot neste års håndball-EM, som arrangeres fra 15. til 31. januar 2018 i Kroatia. Espen Lie Hansen drømmer om EM-gull.

– Nå har vi hatt to gode mesterskap med progresjon fra fjerdeplass til andreplass. Skal vi fortsette det, er det bare førsteplassen som gjenstår. Det hadde vært kult om vi klarte å gå hele trappen opp, sier Espen Lie Hansen.

– Dette laget skal egentlig bare bli bedre og bedre. Vi har så mange unge spillere med stort utviklingspotensiale. Så vi har alle muligheter, sier Torbjørn Bergerud.