TIF Viking – BK Tromsø 3–1 (19–25, 25–12, 25–19, 25–22)

Tromsø startet best, men så slo TIF Viking tilbake med to kanonsett. Det fjerde ble etter hvert jevnt, men Norges mestvinnende volleyballag ble til slutt for sterke.

– Vi har jobbet knallhardt etter finaletapet mot Tromsø i fjor, så dette var vanvittig deilig, sier Bjelland etter lørdagens kamp.

Glade amatører

Bjelland tok over kapteinsansvaret etter at Kåre Helvik Morken bestemte seg for å trappe ned før inneværende sesong.

– Det var litt nytt, men vi er fire som har masse erfaring og når alle jobber sammen, så spiller vi bra, sier Bjelland, som sammen med Morken, Ørjan Siljander og Yngve Sunnfjord nå har fem kongepokaler i samlingen.

Bjelland gir samholdet i laget mye av æren for suksessen.

– Vi er 16 spillere som gir alt på trening og vi har et trenerapparat som bruker mye tid på at vi kan utvikle oss best mulig. Vi er ikke profesjonelle som tjener penger på dette, men en eneste stor kompisgjeng som har det veldig kjekt i lag, sier Bjelland.

– Det er en gjeng med amatører og de er ganske glade. Vi profesjonaliserer litt og litt, men det er ikke enkelt å skaffe penger til å kjøpe spillerne fri fra jobb. Vi er fornøyde med situasjonen slik den er i dag, men jobber i kulissene med å skape et bedre grunnlag, sier hovedtrener, Jon Eirik Liseth.

– En bekreftelse

De blåkledde fra Bergen har vunnet det som er av titler i Norge, mange ganger, men lørdagens cupfinale i Ekeberghallen betydde litt ekstra.

Tittelen er Liseths første som hovedtrener og lagets første som en del av TIF Viking.

– Dette er TIF Vikings første kongepokal i lagidrett, så det er en ny milepæl for oss, sier daglig leder Roger Gjelsvik etter finalen, som han karakteriserte som severdig.

– Hva betyr en kongepokal for TIF Viking?

– På mange måter er det en bekreftelse på at vi har en forening som tar vare på de små i barneidretten til de som har ambisjoner om å satse og bli store. Å vinne kongepokal i volleyball er noe av det største man kan gjøre, ellers må man vinne ute i Europa, sier Gjelsvik.

JUBEL: TIF Viking er igjen norgesmestre. – Nå bærer det rett på banketten, så får vi se hva som skjer, sier Kåre Morken like etter finaleseieren mot BK Tromsø lørdag.
Eivind Pettersen

Seieren betydde også at TIF Viking fikk revansjert fjorårets finaletap mot Tromsø.

– Det var kanonviktig for alle, sier Morken.

– Satte ikke sjansene

Bjelland blokket inn kampens første poeng og ga finalens hjemmelag en god start. Lite skilte lagene i det første settet, hvor de byttet på å lede med ett poeng, men mot slutten rykket BK Tromsø ifra og tok ledelsen 18–23. Mottakene og oppleggene satt ikke like godt for TIF Viking, og da Vetle Hylland satte serven i nettet ble det Tromsø som tok det første settet 19–25.

– Vi satte ikke sjansene og gjorde noen feil, sier Liseth.

TIF Viking hevet seg i starten av det andre settet og tok ledelsen 6–2. Overtaket ga de aldri fra seg og TIF Viking vant det andre settet overlegent 25–12. Også det tredje endte komfortabelt 25–19.

– Vi viste litt hva som bor i oss og snudde mye i de to settene, sier Bjelland.

CUPVINNERE: Etter en troféløs sesong i fjor, kunne TIF Viking innkassere deres første trofé etter fusjonen da de slo BK Tromsø i cupfinalen lørdag.
Tor Høvik, arkiv

Spennende fjerde sett

Tromsø måtte opp noen hakk for å få det femte og avgjørende settet, og tromsøværingene hang bra med i starten av det fjerde, 4–4. Etter hvert tok TIF Viking føringen, uten å hekte Tromsø helt av, 15–11.

De blåkledde fra Bergen festet et grep om kongepokalen, men Tromsø kjempet seg tilbake til 18–16. Med kniven på strupen hentet Tromsø igjen TIF Viking, 22–22. Ørjan Siljander fikk matchball på serve, og Tromsø smashet i nettet. Dermed ble det en ny kongepokal på Norges beste volleyballag.

– Jeg var langt fra sikker på slutten i fjerde, men vi gjorde det nødvendige. De gangene det var farlig og jevnt var det oss selve, og våre feil, det sto på, avslutter Liseth som tok sitt andre cupgull som trener, etter seieren med Randaberg sitt kvinnelag i 2016.