Fredag starter turneringen, der 2200 spillere skal vise gammel storhet. Etter tre års pause er norgesmesterskapet igjen på plass i Bergen. Og det er ikke noen liten turnering som finner sted i ti av byens håndballhaller fra fredag til søndag.

— Vi har et budsjett på i underkant av ti millioner kroner. Men hvis man i tillegg tenker på hvor mye de 2200 spillerne legger igjen i byen både på hoteller og restauranter, tror jeg det er ti ekstra millioner kroner, sier leder i arrangementskomiteen for veteran-NM, Arne Haugervaag.

Bare tre byer får arrangere

Selve håndballturneringen står nok i sentrum for mange. Men også i andre deler av byen vil det merkes i Bergen at veteran-NM er i byen, både økonomisk og på stemningen.

Brorparten av de drøyt 2000 spillerne skal bo på hotell, og både torsdag, fredag og lørdag vil det være festligheter på menyen, i henholdsvis Matbørsen, på Scandic Bergen City og i Grieghallen. På banketten i Bergens konserthus, ventes 2400 mennesker.

— Det blir stor stemning blant håndballspillere på byen den helgen, og dette en veldig grei og kjøpesterk gruppe mennesker, sier Haugervaag om deltakerne som er i aldersgruppen 35 til 70 år.

Veteran-NM går på rundgang mellom Bergen, Stavanger og Trondheim. Turneringen begrenses til tre byer på grunn av hotell- og hallkapasitet.

— Alt i alt er veteran-NM et kjempesvært arrangement. Dette er et av de største håndballarrangementene i Norge. Også i Oslo burde det gått greit, men der ligger hallkapasiteten litt på utsiden av sentrum, forklarer lederen.

17 frivillige har siden nyttår jobbet med å finpusse arrangementet. I tillegg jobber to personer fra Håndballforbundets region Vest på fulltid med veteran-NM. Blant annet ligger det mye jobb i å frakte spillerne til kampene i de ti kamparenaene i Bergen-området.

Flere profiler

Hovedsakelig er veteran-NM en arena for tidligere hobbyspillere. Men også tidligere storspillere vil bli å se i Bergen.

Den største profilen er kanskje Trine Haltvik, som med sine 240 landslagskamper og 832 mål står igjen som én av de aller største damespillerne i norsk håndball.

Også tidligere landslagsspiller Janne Tuven skal sette sitt preg på turneringen. Det skal også de lokale profilene Vidar Gjesdal og Jarle Alvær.

Gjesdal skal representere moderklubben Tertnes. 40-åringen, som til daglig er FyllingenBergen-trener, går til NM uten de helt store forhåpningene.

– Jeg har spilt tre år tidligere, og det har stort sett gått dårlig. Vi hadde et godt lag for to år siden i Stavanger. Da kom vi et lite stykke, men ellers har det ikke vært noe å skrive hjem om, sier Gjesdal.

Søndag leder han FyllingenBergen ut i kamp mot serieleder Elverum i eliteserien. Og det er mot den kampen han retter det sportslige fokuset.

Spår ny hjemmeseier

– I veteran-NM er det først og fremst kjekt å møte folk man har spilt mot gjennom årene. Det er andre ting enn håndballen som er viktig her, og det sosiale står høyt, flirer han.

Selv om troen på suksess for eget lag ikke er all verden, tror også Gjesdal at lokale lag kan nå langt.

– I et slikt mesterskap er det alltid vanskelig å vite hva slags lag det stilles med. Men Åsane pleier alltid og være bra. De og Fyllingen er nok de beste i G40-klassen hvert fall, sier Vidar Gjesdal.

For de lokale lagene har det gått trått de siste årene. På tur i Stavanger og Trondheim de to siste årene, har ingen lokale lag gått til topps. Nærmest suksess var Sandvikens J50-lag, da de i fjorårets utgave i Trondheim tapte 11–6 for Haslum i finalen.

— Det kan absolutt bli hjemmesuksess i år, sier Haugervaag håpefullt.

Forrige gang et bergenslag sto igjen som vinner, var i 2011. Da sikret Tertnes J40 gullet etter 15–10 seier over Byåsen i finalen. Sist et herrelag fra Bergen ble kronet som landets beste, var også på egen parkett, da Åsane G35 seiret på hjemmebane i 2008. Samme klubb vant også tre år tidligere, den gangen i klassen G33. — Åsane pleier alltid å gjøre det bra her i Bergen, men også Norrøna har et herrelag som kan nå langt, sier komitélederen.