I tre år har Stine (25) og Hanna (snart 23) Bredal Oftedal spilt på det samme profflaget Issy Paris. Der skilles deres veier når storesøster drar videre til ungarske Györ.

Dermed betyr det ekstra mye at de nå får stå sammen for Norges A-landslag for første gang.

Begge er tatt ut i troppen til to kamper mot Frankrike på hjemmebane, Ski torsdag og Oslo Spektrum lørdag.

Stine om Hanna:

Familekjær, morsom, avslappet

Ikke bare søstrene Bredal Oftedal, men også søskenparet Veronica og Jeanett Kristiansen er med til disse kampene.

Og hvis det ikke var for at Silje Solbergs tvillingsøster Sanna er skadet, og at Nora Mørks tvillingsøster Thea fikk skulderen ut av ledd på den siste samlingen på Algarve, kunne Norge hatt fire søskenpar.

– Ingen kommer med på landslaget fordi de er i slekt, sier landslagstrener Thorir Hergeirsson.

Han skjønner likevel hvorfor det skjer.

Foreldrene spiller en stor rolle

– Vi ser ofte i den norske idrettsmodellen at foreldre trener barna sine. En ivrig mor eller far som har spilt håndball, motiverer ungene sine. Barna kan igjen motivere hverandre.

Hanna om Stine:

Morgenfugl, målbevisst, litt fraværende

Stine Bredal Oftedal, som har 137 landskamper og 301 mål har også en teori.

– I en familie hvor foreldrene er så flinke til å legge til rette og støtte opp om ungene, er det lettere å vite hva som blir oppskriften. Samtidig er det ingen tvil om at hvis to skal klare å komme på landslaget, må begge to jobbe hardt for det, sier hun.

– Jeg har vært med i hallen fra jeg var superliten og sett Stine og mamma spille. Det smitter over. Det er nok der det startet, mener søster Hanna.

Akkurat slik var det i tilfellet med søstrene Bredal Oftedal. Mamma Ellen (51) var trener i alle år, da de spilte for lokalklubben Nit/Hak. I dag er hun fortsatt trener i klubben, nå for laget som sønnen Herman (16) spiller på, og enda et jentelag.

– Pappa Svein har vært aktiv støttespiller. Han er alltid den som er positiv uansett, mor kan være litt kritisk, sier mamma Ellen om ektemannen og seg selv.

Hun var innom toppklubbene Larvik og Fjellhammer, etter starten i Horten.

Svært like og ulike

Hergeirsson ser store forskjeller, men også noen likheter mellom søstrene Bredal Oftedal.

– Begge to har utmerket seg gjennom yngrelandslag og vært sentrale der. Stine først på 90/91-landslaget, og lillesøster på 93/94-landslaget. Likheten er spilleforståelse og spilleoppfatning. De har begge et godt blikk og er kloke håndballspillere.

Landslagstreneren ser også mange ulikheter.

– Høyrehendte Stine er gjennombruddshissig og spiller mer på fart siden hun er beskjeden i høyde. Hanna er en venstrehendt bakspiller og ikke så eksplosiv. Men hun er en slepen skytter.

– Nå får hun muligheten fordi de venstrehendte spillerne Amanda Kurtovic og Silje Waade er ute med skader. Det er tøff konkurranse om plassene.

I to kamper skal Hanna (foran) og Stine Bredal Oftedal spille sammen med Norge på brystet.
Mette Bugge

Vil savne hverandre

Hanna og Stine har hatt tre supre år sammen i Frankrike.

– Vi er kommet nærmere hverandre som søsken og venninner. Jeg synes det er trist at hun drar, forteller den yngste. Heldigvis får hun kjæresten Sander Sagosen som god «erstatter». Han flytter dit fra Danmark.

Storesøster har hatt Issy Paris som sin klubb i fire år og mener at hun tar et skritt i riktig retning når hun nå kommer til venninnen Nora Mørks lag i Ungarn. Der spiller også Kari Aalvik Grimsbø.