Tradisjonen tro har sportsredaksjonen i Aftenbladet kåret de 50 beste idrettsutøverne i vårt dekningsområde. Utøvere fra Haugesund er ikke med. For å bli vurdert må utøverne være lokale eller utøve sin idrett for en lokal klubb. Vi har vektlagt idrettens størrelse og hvor langt unna verdenstoppen utøverne er – i tillegg til sportens interesse. Fjorårets plasseringer står i parentes.

Magnus Carlsen, som forsvarte sin VM-tittel i sjakk, har medlemskap i Stavanger sjakklubb, men er ikke vurdert i denne rangeringen.

1) Filip Ingebrigtsen (35), friidrett Endelig var det Filips tur. Etter år preget av sykdom og skader slo den elegante mellomdistanseløperen tilbake. På 1500-meterfinalen i EM rykket han ut av siste sving og løp inn til sensasjonell seier. Disken i OL ødela kanskje for det virkelig store resultatet, men vil bare fungere som motivasjon i årene som kommer. Ny norsk rekord og VM-finale i 2017?

LES OM BRAGDEN:

Lillebror Ingebrigtsen tok sensasjonelt EM-gull etter enorm avslutning

2) Alexander Kristoff (1), sykling Alltid en vinnerkandidat, alltid en trussel. Alexander Kristoff sin 2016-sesong vil nok likevel bli husket som den store nesten-sesongen, der svake opptrekk, opptrekk som kanskje ikke var opptrekk, og marginer ødela for den virkelig store triumfen. Med 13 seirer viste Kristoff likevel at han har kommet for å bli i verdenstoppen.

Kristoff oppsummerer 2016:

Kristoff om sykkelmillionene: - Jeg føler meg ikke rik

3) Sarah Louise Rung (4), handicapsvømming Et forbilde i og utenfor bassenget. Sikret Norge fem medaljer i Paralympics og tok med det flere enn hele den norske OL-troppen til sammen. Gullene på 200 m medley og 100 m bryst fra Rio blir stående igjen som høydepunktene fra 2016.

4) Camilla Herrem (2), håndball Vil bli husket som spilleren som bommet på det avgjørende skuddet i OL-semifinalen. Litt urettferdig, siden hun var blant de beste norske i Brasil. Slo tilbake i EM. Vant gull og ble tatt ut på allstarlaget etter en strålende turnering. Spiller klubbhåndball for ŽRK Vardar i Skjopje, Makedonia, men nærmer seg en retur til Sola.

5) Birkir Bjarnason (7), fotball Sveits-proffen var blant profilene på det islandske landslaget som sjarmerte hele fotball-Europa under EM i sommer. Scoret to mål – mot Portugal og Frankrike – og bidro til at Island gikk helt til kvartfinalen. Vant seriegull med klubblaget Basel forrige sesong.

6) Are Strandli (6), roing Gikk fra en anonym tilværelse til å bli gjenkjent på gata etter OL-bronsen i august. De fleste av oss husker intervjuet etter finalen i lettvekt dobbeltsculler, der Strandli og makker Kristoffer Brun sjarmerte Norge med sine store smil og gode humør. Nå satser duoen mot OL-gull i 2020.

7) Henrik Ingebrigtsen (3), friidrett Fikk store deler av sesongen ødelagt med skade. Ifølge trenerpappa Gjert burde han gitt opp året og operert i april. I stedet valgte Henrik Ingebrigtsen å fortsette – uten å kunne trene skikkelig. Fikk med seg EM-bronse på 1500 meter og var ett hundredel fra seier på 5000 m i samme mesterskap. Tidenes jevneste målfoto ga til slutt 4. plass. Røk ut av OL i semifinalen.

8) Stian Skjerahaug (8), turn Sola-mannen har valgt den utakknemlige jobben det er å representere Norge i verdenstoppen i turn. Kjemper stort sett en ensom kamp, men markerte seg på en veldig fin måte i OL. Kom seg nesten til finalen i mangekamp. Flyttet til Oslo i høst, men satser videre mot nye mesterskap.

9) Kristian Bjørnsen (13), håndball - Det spiller ikke noen rolle om det er eliteserie, svensk håndball, Champions League eller EM han spiller. Gir du ham en håndball og et mål, så scorer han, sa storebror Erik om høyrekanten som ledet Norge til semifinale i VM i januar. Ble Bundesligaproff i tyske HSG Wetzlar i sommer.

10) Valon Berisha (14), fotball 23-åringen har etablert seg i sjiktet like under de virkelige stjernene i Europa. Eigersunderen spiller fast på det østerrikske topplaget Red Bull Salzburg og har scoret seks ganger i serien i høst. Har valgt å spille landslagsfotball for Kosovo.

Sarah Louise Rung reddet den norske æren i Rio de Janeiro.
Lars Idar Waage

11) Veton Berisha (15), fotball Spiller fast på nivå to i Tyskland og har også vært innom det norske landslaget. Blir brukt mye som kantspiller i klubblaget Greuter Fürth. Det er med på å forklare hvorfor det bare har blitt én scoring i serien i høst. Startet VM-kvalifiseringskampen mot Tyskland i høst, uten å markere seg.

12) Josh Soares (10), ishockey Var igjen blant eliteseriens beste spillere for et Oilers-lag som vant seriemesterskap og NM-gull. Poengkonge, men også god bakover – i tillegg til å ha den fysiske dimensjonen som er så viktig i ishockey.

13) Jakob Ingebrigtsen (38), friidrett Tenåringen fra Sandnes brukte året til å befeste posisjon som et av verdens største friidrettstalent. Løp 1500 meter på Bislett i sommer på 3.42,44 og satte med det uoffisiell verdensrekord på distansen for 15-åringer. Avsluttet en fantastisk sesong med å vinne EM-gull i terrengløp i U20-klassen i desember som 16-åring.

Slik motiverer Jakob seg:

Jakob Ingebrigtsen (16) løper til alt blir svart for å bli best i verden

14) Birger Meling (36), fotball Valgt bort av Viking, men god nok for Rosenborg? Årets seriemester skal være blant klubbene som ønsker seg den 22 år gamle venstrebacken. Gjorde en kanonsesong i Stabæk og er blant landets mest spennende fotballspillere i sin posisjon.

15) Sven Erik Bystrøm (9), sykling Fikk prøve seg i Spania rundt, OL og VM. Det virkelige knallresultatet manglet kanskje, men Bystrøm fortsatte å være en lojal hjelperytter for Alexander Kristoff på klubb- og landslag. Neste år kommer de to til å sykle enda flere ritt sammen, etter ønske fra kaptein Kristoff.

16) Erik Årsland Gidskehaug, (31) svømming Etter en mesterlig innsats utover høstsesongen ble han belønnet med VM og landslagsplass etter Nordsjøstevnet. Tok tre gull under sitt siste junior-NM på 400, 800 og 1500 fri. 19-åringen deltok på 1500 m, 400 m og 4x200 m under VM i Canada i desember.

17) Dan Kissel (16), ishockey Amerikaneren er sammen med Soares de to viktigste offensive bidragsyterne i Oilers. Har fortsatt med å score de viktige målene for Norges beste hockeylag.

18) Tore Navrestad (ny), BMX 20-åringen leverte flere gode resultater i verdenscupen og kvalifiserte seg til OL i Rio. Kom seg ikke videre fra kvartfinalen i Brasil. 20-åringen syklet også VM og EM i år. Det endte henholdsvis med åttedelsfinale og semifinale.

19) Stian Hoelgaard (ny), langrenn Den unge gjesdalbuen er blant verdens beste i langløp på ski. 25-åringen vant ungdomstrøya i Ski Classics sammenlagt i fjor, og ble nummer to i Vasaloppet. I Marcialonga ble det tredjeplass. Hoelgaard er den yngste gjennom tidene med pallplasseringer i Vasaloppet og Marcialonga.

20) Daniel Hoelgaard (23), sykling Ålgård-gutten fikk første del av sesongen ødelagt av sykdom, men viste seg frem da kalenderen skiftet til august. Syklet inn til sin første topp 10-plassering i et World Tour-ritt da han klarte 7. plass i Bretagne Classic Ouest-France. Han syklet også på det norske laget i VM i oktober.

Dan Kissel (29) er en stabil leverandør av gode opplevelser i DNB Arena. Amerikaneren har herjet for Oilers i høst.
Marie von Krogh

21) Truls Wigdel (41), svømming Hanket like greit med seg ti individuelle mesterskapsmedaljer fra NM i sommer. 17-åringen representerte Norge i EM og VM – og er blant landets mest lovende svømmere. Hadde en trøblete høst etter et feilslått høydeopphold, men slår garantert tilbake i 2017.

22) Samuel Adegbenro (11), fotball Er nigerianeren mannen som redder Vikings økonomi i 2017? Venstrevingen er salgsobjekt nummer en i Jåttåvågen. Startet forrige sesong glimrende, men sloknet utover høsten. Endte med tre scoringer i eliteserien 2016.

23) Johannes Johannesen (ny), ishockey Kronet en stor sesong i Oilers med VM-spill for Norge i mai. Skiftet i sommer til den svenske storklubben Frölunda. Har slitt med å få spilletid i sin nye klubb, men er utvilsomt fremtidens mann.

LES OGSÅ:

Johannesen etter den tøffe høsten: - Jeg håper jeg er tilbake i Frölunda for godt nå

24) Espen Christensen (29), håndball Var i glemselen lenge, men har nå etablert seg som fast mann på landslaget. Bidro til håndballherrenes eventyrlige EM-turnering med semifinaleplass. Spiller klubbhåndball i den danske eliteserien for GOG Gudme.

25) Yann-Erik de Lanlay (19), fotball Startet sin første fulle sesong som Rosenborg-spiller på strålende vis. Herjet på venstrekanten til seriemesterne i vårsesongen før han skadet seg stygt mot Viking i sommer. Korsbåndsskaden setter "Yanni" på sidelinjen til seriestart 2017.

26) Susanne Andersen (21), sykkel Har fortsatt fremgangen og er blant verdens mest lovende syklister på jentesiden. Vant tre NM-gull i Bodø i juni, fikk det ikke helt til å stemme i EM, men slo tilbake med bronse på fellesstarten i VM.

27) Mathias Trettenes (18), ishockey Fikk et brutalt møte med svensk hockey da han skiftet fra Oilers til Almtuna i sommer. Har slitt med å levere poeng på svensk nivå 2, men nyter fortsatt tillit på landslaget.

28) Kristoffer Haugen (ny), fotball Leverte en ny, solid sesong på Vikings venstreback. Ønsket av en rekke norske klubber, Vålerenga og Molde er nevnt, men ønsker ikke å spille for en annen klubb i Norge enn Viking. Derfor blir det trolig utlandet. Selges mest sannsynlig i januar.

29) Gøran Søgard Johannessen (27), håndball Stavanger-gutten er proff i danske GOG Gudme og landslagsspiller. Mistet EM i januar med brudd i armen, men fikk sitt endelige landslagsgjennombrudd da han ble tatt ut i den norske troppen som skal spille VM tidlig i 2017.

30) Ole Erevik (25), håndball En øyesykdom truet karrieren til den norske landslagskeeperen i sommer. Nå er øyet operert, brillene på plass og plassen i VM-troppen neste år sikret. Stavanger-mannen er kanskje ikke like god som tidligere, men bidro med sterkt keeperspill i EM i januar. Proff i franske Pays d’Aix UC.

Susanne Andersen (18) er blant verdens mest lovende syklister på kvinnesiden. Her med bronsemedaljen fra junior-VM i Qatar.
Bendiksby, Terje / NTB scanpix

31) Kristian Forsberg (ny), ishockey Oilers-kapteinen er ikke den som plukker flest poeng. Han er ikke den som stjeler flest overskrifter. Likevel er han kanskje den viktigste spilleren på laget. Leverer alltid solid – i alle spillets faser – og er et forbilde for de unge spillerne i klubben.

32) Hildeborg Juvet Hugdal (ny), styrkeløft Verdens sterkeste kvinne kommer fra Sauda. I mars vant hun VM-gull i benkpress etter å ha løfta 202,5 kilo og 210 kilo. Like bra gikk det ikke i VM i styrkeløft i høst. Hugdal hadde som mål å ta medalje, men fikk ikke godkjent et eneste av knebøy-løftene sine

33) Anette Thingbø (50), skyting Time-skytteren vant norgescupen sammenlagt som første rogalending i historien. Leverer imponerende skyting og kjemper stort sett alltid i toppen – uansett hvilke stevner hun deltar i.

34) Gunn Rita Dahle-Flesjå (17), terrengsykling Har rukket å bli 43 år, men satser fortsatt i verdenstoppen. Ble nummer 10 i Rio de Janeiro – og var aldri i nærheten av å ta medalje i sitt femte OL. Kan se tilbake på to 2. plasser i verdenscupen og seier i Birken som sesongens høydepunkter.

35) Mathias Hove Johansen (ny), friidrett 18-åringen er det største sprinttalentet vi har i Rogaland. Løp inn til fjerdeplass på 200 meter i NM, men tok gullet i U20-klassen. Satte pers med 21.00 i junior-VM. Ble nummer fire i sitt semfinaleheat og kom seg ikke til finalen.

36) Malin Holta (ny), håndball Avsluttet tiden i Sola med å bli toppscorer i eliteserien med 166 scoringer – foran blant andre Nora Mørk. Skiftet til fransk eliteserie og Nantes i sommer.

37) Bettina Alstadsæther (44), karate Leverte toppresultater i flere internasjonale stevner. Sesongens høydepunkt kom under VM i østerrikske Linz i oktober. Alstadsæther gikk fire kamper og ble nummer ni – hennes beste prestasjon i karrieren.

38) Njål Åmås (30), bueskyting Sikret seg to gull og fikk også forbundets pokal under NM i felt. Vant som ventet NM-gull i herrer compound. Leverte også sterke resultater internasjonalt med bronsemedalje i VM i feltskyting i Dublin i begynnelsen av oktober som årets høydepunkt.

39) André Danielsen (45), fotball Den lojale vikingen var igjen blant de mest stabile elementene i en ellers ustabil Viking-sesong. Spilte samtlige kamper og bidro med fem scoringer og seks målgivende pasninger.

40) Ida Bakke Hansen (ny), friidrett Klarte meget sterke 13,56 på 100 meter hekk i sommer under et stevne i Sverige. Løp inn til NM-sølv på 200 meter med tiden 24,01 – bare tre hundredeler bak gullet på distansen.

Ida Bakke Hansen klarte meget sterke 13,56 på 100 meter hekk i sommer.
Stig Nilssen

41) Mark van Guilder (ny) Topper poengstatistikken for eliteserien i ishockey med 41 poeng på 28 kamper. Den amerikanske angriperen har imponert i høst og tatt en nøkkelrolle i Oilers.

42) Ørjan Grønnevig (46), friidrett Leverer ujevnt, men fortsetter å være en av distriktets beste løpere. Vant både Kystløpet i Egersund og Djupadalten i Haugesund i høst. Ble nordisk mester i terrengløp i Kristiansand og sikret seg med det EM-plass. Der endte han på 71. plass.

43) Herman Hermansson (ny), judo Fikk fjoråret ødelagt av skader. Denne sesongen har 19-åringen slått tilbake. Ble norgesmester og vant kongepokalen som den yngste mannlige utøveren i historien. Plukket også med seg sølv og bronse fra nordisk mesterskap.

44) Tonje Nøstvold (ny), håndball Den rutinerte bakspilleren er toppscorer i eliteserien i håndball med 61 scoringer på åtte kamper. Helt sentral i Solas angrepsspill og må ta mye skuddansvar. Likevel er det imponerende å levere så jevnt og bra på et såpass svakt lag.

Tonje Nøstvold er toppscorer i eliteserien for Sola.
Jon Ingemundsen

45) Kristoffer Skadsem Eikeland (42), styrkeløft Sikret seg en pen 4. plass i VM i Orlando i høst. Løftet 350 kilo i knebøy, 292,5 kilo i benkpress og klarte 330 kilo markløft. Sammenlagt skulle det bli 927,5 kilo. Vant NM-gull og tok også EM-bronse.

46) Aksel Kristoffer Olsen (ny), golf Ble proff i sommer og leverte sterke resultater i Nordic League. Spilte kvalifisering til europatouren i høst. Kan bli vår neste mann i golfens gjeveste selskap.

47) Tuva Hansen (ny), fotball Kronet en god sesong på venstrebacken til Klepp med å bli tatt ut på A-landslaget i november. 19-åringen var også kaptein på Klepps juniorlag som vant NM-gull i høst.

48) Helle Tuxen (ny), stuping Ble kåret til NMs beste kvinne, etter at hun tok gull i tårnstup (10 m), 3 m synkron og 10 m meter synkron. Tok EM-sølv på 3 meter i klassen for 14-15-åringer og klarte sammen med søster Anne Vilde Tuxen bronse på 3 meter synkron. I junior-VM ordnet de to en historisk god 11. plass på 3 meter synkron.

49) Per Magne Florvaag (47), stavsprang Startet sesongen med 2. plass og 5,41 m under XL-galaen i Stockholm. En skade i skulderen gjorde høsten tråere. Klarte ikke EM-kravet og måtte se mesterskapet fra sofaen.

50) Ine Helvik (ny), biljard Stavanger-kvinnen vant to av fire norgesmesterskap i 2016 og er rangert som Norges beste kvinnelige biljardspiller. Hun hevder seg også i internasjonale turneringer og er ranket som den 13. beste biljardspilleren i Europa på damesiden.

Ute fra i fjor: Brede Hangeland, Audun Laugaland, Rudolfs Balcers, Suleiman Abdullahi, Anthony Soares, Tommy Høiland, Genette Våge, Jone Samuelsen, Gry Tofte Ims, Ruben Smith, Lotte Miller, Marthe Wold, Anne Vilde Tuxen, Tommy Kristiansen, Henrik Solberg, Fredrik Strand Galta.