– Min mor pleide å si til meg: «Get out fast, run like hell!».

Legenden på podiet snakker lavt. Smiler forsiktig. Retter på brillene.

Edwin Moses har vunnet to OL-gull på 400 meter hekk. Han vant 122 seire på rad på den distansen i perioden 1977–1987.

Mannen med den elleville seierstatistikken er bedt om å gi råd til unggutten ved sin høyre side, den 40 år yngre norske kometen Karsten Warholm.

Moses mener nordmannen må være tålmodig. Det vil ta lang tid å bli nummer 1 på den vanskelige friidrettsdistansen.

– Det vil ta noen år. Det er kun noen få som slår til med én gang. Gutten trenger erfaring. Fordi det er så mange ting som kan gå galt under et løp, sa Moses til Aftenposten før det tradisjonelle jordbærpartyet i Rådhuset i Oslo.

Har kun sett video

Mannen som satte Bislett-rekord med tiden 47,69 i 1979, en rekord som fortsatt gjelder, er æresgjest under årets Bislett Games.

Han har kun sett Warholm på video. Moses gleder seg til å se Warholm «live» på Bislett. 21-åringen er det store plakatnavnet før årets friidrettsbegivenhet på norsk jord.

Men amerikaneren heller kaldt vann i blodet på dem som tror Warholm erobrer verdenstoppen umiddelbart.

– Du sier det er mange ting som kan gå galt, hva legger du i det?

– 400 meter hekk er en vanskelig øvelse. Du skal blant annet passere 10 hekker. Du kan for eksempel falle og treffe en av dem. Du kan også gjøre en feil i starten, du kan gjøre feil mellom hekkeplasseringene. Jeg mener det er potensielt 35 feil du må unngå i et løp. Og for å unngå å gjøre feil, kreves det erfaring. Mye erfaring, svarer Moses.

Sammen med OL-vinnereren på 400 meter hekk, Kerron Clement, avsluttet Moses og Warholm pressekonferansene i Rådhuset.

Warholm møtte Moses allerede tirsdag ettermiddag på løperhotellet i Oslo. Han syntes det var stas å møte en av friidrettens aller største legender.

Edwin Moses vant OL-gull på 400 meter hekk både i 1976 og 1984, og ble snytt for et tredje i 1980 da USA boikottet lekene i Moskva.
LENNOX MCLENDON, AP/NTB SCANPIX

Uenig med legenden

Men sunnmøringen likte ikke alt han hørte.

– Jeg er ikke så veldig tålmodig av meg, så det var litt tungt å høre. Nei, jeg vet ikke helt. Jeg må bare jobbe med mine ting. Det kommer jo nye utfordringer hele tiden. Sånn sett har det fungert greit for min del så langt.

Warholm var også uenig i Moses’ advarsel om at det var så mange ting som kan gå galt.

– Det synet deler jeg ikke med ham. Jeg synes det er viktig å ikke gjøre ting for vanskelig. Løping er en veldig ordinær greie. Jeg synes ikke vi skal overdramatisere så mye. Der har vi lov å være uenige, sa Warholm, som innledet sesongen med å knuse sin egen norske rekord på 400 meter flatt med 1,21 sekunder i Florø sist lørdag.

– Du er det store trekkplasteret under Bislett Games, merker du presset?

– Jeg føler at tiden i Florø tok av litt av presset. Jeg kjøpte meg kanskje litt tid der. Men det er klart, jeg føler ekstra på presset. Jeg har løpt distansen på 48,49 og alt rundt det er godkjent som sesongåpning.

– Har du en tid i hodet?

– Nei, egentlig ikke. Jeg tenker foreløpig mest på arbeidsoppgaver. Hvis jeg løper fort, blir det fort. Hvis jeg får til det jeg gjorde i Florø - med hekker - og bra flyt, kan det bli bra.

– Liker du at folk har forventninger til deg?

– Jeg forventer mye av meg selv. Men det ytre presset er litt annerledes. Fordelen er at jeg er ung. Jeg trøster meg med det nå.

Etter praktløpet i Florø lørdag har Warholm stort sett smilt.

– Og så har jeg trent rolig, samlet overskudd, og sett noen filmer.