Jakob Ingebrigtsen tok torsdag kveld sølv på 1500 meter i U20-VM i finske Tammerfors. Det er en unik prestasjon i norsk friidrett. For første gang var en nordmann på pallen i en ren løpsøvelse i et junior-VM.

George Manangoi fra Kenya ble for sterk på oppløpet, og tok gullet med tiden 3.41,71. Ingebrigtsen fikk 3.41,89. Kenyanske Justus Soget tok bronsen.

– Man burde kanskje vært enda mer imponert, men Jakob har vist så mye over så lang tid nå. Det er bare å ta av seg hatten, sier Bislett-general og tidligere europamester i høyde, Steinar Hoen.

– Han slutter aldri å overraske. Det er vanskelig å oversette dagens prestasjon til seniornivå, men etioperen Samuel Tefera, som forsvant på oppløpet (ble nummer fem, journ. anm.), vant senior-VM innendørs. Så dette er stort, uansett alder, sier friidrettskommentator i NRK, Jann Post.

NESTEN: Det så lyst ut lenge, men kenyanske Manangoi ble for sterk på de siste meterne på 1500-meteren torsdag kveld.
Kalle Parkkinen Lehtikuva / NTB scanpix

– Sterk mot slutten

Ekspertene mener at 17-åringen fra Sandnes viste enorm styrke under løpet i Finland.

– Han virket veldig, veldig sterk. Det viser jo bare hvilket talent Jakob er, og det er ikke flaut å bli slått av Manangoi. Han er en kommende storløper, sier Hoen.

– Det er ikke noen tvil om at det er en meget bra prestasjon. Han slo et par gutter med mye bedre personlig rekord enn ham selv. Det finnes bare tre-fire løpere i verden som med sikkerhet slår dette, sier Post.

Bislett-general og tidligere europamester i høyde, Steinar Hoen.
Ruud, Vidar / NTB scanpix

Ingebrigtsen måtte løpe mye utvendig og fikk dermed en tyngre reise frem mot mål enn flere av konkurrentene.

– Det ble et tålmodig løp i dag, og han løp mye i bane to, men lå hele tiden i god posisjon. Jakob kunne hele tiden reagere hvis noen gjorde noe, sier Jann Post.

– Jakob var kjempesterk mot slutten. Han plasserte seg slik at det ble mye løping utvendig, og det kostet nok mye. Dermed løp han litt lenger bane enn de andre, sier Steinar Hoen.

NRKs friidrettskommentator Jann Post.
Larsen, Håkon Mosvold / Scanpix

– Tar store steg

I forrige U20-VM, som 15-åring, ble Jakob Ingebrigtsen nummer ni på 1500 meter. Begge friidrettsekspertene drar frem at 17-åringen hele tiden utvikler seg.

– Han viser siden finalen for to år siden at han har tatt store steg både taktisk og fysisk. Avslutningen i dag var meget bra. Manangoi var bare littegrann bedre, sier Post.

JEVNT: Det var jevnt på oppløpet, og Jakob Ingebrigtsen kom til slutt på sølvplass.
Kalle Parkkinen Lehtikuva / NTB scanpix

– Det er bare å ta av seg hatten. Han kommer nok til å løpe mange seniorløp i årene fremover, kanskje sammen med brødrene. Da får vi se hva han er laget av. Jeg gleder meg til fortsettelsen, sier Hoen.

Jann Post mener 17-åringens talent blir forvaltet på beste måte av trenerpappa Gjert og brødrene Filip og Henrik.

– Jakob blir bare bedre og bedre. Fremtiden ser svært lys ut. Det er tydelig at de gjør meget solid jobb med ham. Klarer man å holde Jakob skadefri, så er det ikke noen grunn til at han ikke blir verdens beste. Som talent er han et av de største i Norge gjennom alle tider, sier NRK-kommentatoren.