OL-finalen i sommerlekene i 2012 vil ikke bli glemt. En norsk, og for de fleste ukjent toppidrettsutøver, hadde plutselig alles øyne rettet mot seg i hjemlandet.

For da Bartosz Piasecki hadde mulighet til å kjempe om OL-gullet, var det nesten 900.000 nordmenn som fulgte med på NRKs sending. Det ga en markedsandel på 52 prosent.

26-åringen fra Bygdø Fekteklubb klarte å skape en helt ny interesse rundt en av Norges minste idretter.

Barn og unge strømmet til klubbene. Og det ble dannet flere nye partier.

De fem siste årene har antallet aktive fektere økt med 24 prosent.

– Det er en av de største prosentvise økningene i NIF, men vi er fortsatt en liten idrett, sier generalsekretær Claes H. Bendiksen i Norges Fekteforbund.

Han skal i likhet med Bartosz Piasecki (30) delta i helgens NM på Bygdøy, der er ny årgang er på banen.

Ferdinand Eliassen (19) hadde riktignok startet med fekting før han så helten sin i OL-finalen, men triumfen fikk betydning for ham.

– Det var veldig inspirerende å se at en annen norsk fekter klarte å prestere i OL. Det ga definitivt mye håp i at det er mulig å lykkes med det man driver med, selv om man kommer fra en liten fektenasjon.

Ferdinand Eliassen er skoleelev på Wang Toppidrett, men svært villig til å satse alt som kreves for å nå opp i fekting.
Privat

Nå er han Norges beste

Eliassen, som i dag blir regnet som Norges beste, er villig til å jage de store triumfene. Nylig ble han nummer 17 i junior-EM.

– Da jeg startet med fekting, hadde jeg ingen ambisjoner. Men jeg hadde trenere som motiverte meg til å satse. Da jeg kom til klubben på Bygdøy, fikk jeg også muligheten til å fekte med de beste i Norge.

Unggutten hadde vært innom Njård og Oslo Fekteklubb, før han ble klubbkamerat med Piasecki, som ga seg internasjonalt i fjor.

De to blir likevel konkurrenter individuelt i NM, og lagkamerat i søndagens kamp om den siste NM-tittelen. Der er Claus Mørck (41) tredjemann på laget.

Skal hjelpe arvtagerne

Bartosz Piasecki trener litt, men er først og fremst sportslig leder i fekteforbundet.

Han skal bidra til at den kommende generasjon tar over der han selv slapp.

– Mange trenger nok noen flere år på seg, men en utøver som Ferdinand er virkelig på god vei, sier OL-finalisten om tenåringen som kan bli den skarpeste i helgen.

Mariusz Piasecki, som hadde fulgt sin sønn i en årrekke som landslagstrener, er klubbtrener i Bygdø Fekteklubb, men også landslagstrener for Polen.

Far og sønn Piasecki ved hjemkomsten på Gardermoen, dagen etter sølvet i London.
Trond Tandberg

Statslønn kunne vært løsningen

Bartosz Piasecki er fortsatt lærer på Wang Toppidrett på heltid, der Eliassen er elev. Den eldste savnet å kunne ha litt mer restitusjon og fri fra lærerjobben da han holdt på som «verst».

– Hvis det hadde ligget bedre til rette for type statslønn, kunne jeg nok ha holdt på lenger, sier veteranen.

Mange av konkurrenter i andre land har slike ordninger, der de formelt er ansatt i militæret eller politiet, men kan satse fullt ut på idretten.

– Kunne du tenkt deg å bli landslagstrener?

– Jeg har vært nervøs nok i mitt liv. Det å stå på sidelinjen og ikke kunne påvirke er tøft. Tenk på hvor mange grå hår faren min har fått på grunn av meg. Det er uansett litt for tidlig å gå inn i en slik rolle.

– Hva kan du få til individuelt i NM?

– Jeg er en outsider. Jeg kan fortsatt vinne, men også bli nummer 16.