Da 95 år gamle Jan Høeg fra Larvik var i ferd med å fullføre 50 meter bryst under Masters i Alta i helgen, måtte den langt yngre svømmeren Linn Krogh Hansen (48) bare ta opp mobilen.

– Jeg fikk plutselig høre det over høyttaleren og jeg er full av beundring, sier Krogh Hansen.

Hun deltok også på helgens Masters i svømming i Alta, der den aller eldste satte europarekord på 50 meter bryst på tiden 1.16.

Det skjedde i Nordlysbadet, der unge helt ned til 25 år stilte opp, og der det er klasseinndeling for hvert femte år.

95 år gamle Jan Høeg fra Larvik satte ny europarekord på 50 m bryst.
Linn Krogh Hansen

Ny klasse i Masters

Høeg, født i 1923, stilte på i klassen 95 til 100 år, og det var første gang den var med i Norge. Men internasjonalt er det en klasse som benyttes.

– Høeg står for det vi alle ønsker å få til. Det å være aktive og fulle av liv når vi er i den alderen, sier Krogh Hansen.

Hun er tidligere leder av Master-utvalget i Norge og ivrer for at godt voksne skal svømme, og gjerne også være med på stevner.

Selv fikk 48-åringen fra Asker, bosatt i Røyken, med seg to gull og fire sølv. Omtrent 400 deltagere stilte opp, men 95-åringen hadde flest fans.

Han ble norsk mester i stup allerede i 1952, og har alltid likt å trene i vann.

Linn Krogh Hansen, som er frilansjournalist, har vært med i Masters i mange år. Hun har møtt mange veteraner.

– I VM har jeg møtt en dame på 98, sier hun.

De gamle er eldst

Det har vært flere 90-åringer som har deltatt i dettevarrangementet tidligere, men Jan Høeg slår bokstavelig talt alle rekorder.

– Det er mange som satser mye. Det var et kvinnelag fra Sørlandet som slo inn til verdensrekord på 4 x 50 medley i klassen 50–54 år, sier Krog Hansen.

Lise Lothe, Janne Thorsteinsen, Anete Sørensen og Bente Rist fikset den biffen.

– De vant også EM i Budapest i sommer på den samme distansen. Generelt så er det mange tidligere landslagssvømmere og OL-deltagere som satser i Masters. De kvinnene jeg nevner her, kaller seg «Masør», det vil si Masters Sørlandet, avslutter Krogh Hansen.