I løypen som var satt opp på Festplassen på lørdag, var imidlertid Håkon Pedersen på trygg og grunn. Han hadde få problemer med å vinne det første x-trial stevnet som noen gang er arrangert i Bergen. 24-åringen fra Hordvik var på hjemmebane, og synes de spektakulære seksjonene som var bygget opp for å fri til publikum og øke interessen rundt sporten, var relativt enkle å kjøre. Vanligvis kjører han i skogen, med hindringer som stein, bakker, røtter og trær. Men også han, som er rangert som den beste kjøreren vi har her i landet, har kjent på frykten for at det skal gå skikkelig ille.

Lever ut guttedrømmen

- Hvis jeg kjører opp noe som er veldig høyt og innser at dette ikke går, blir jeg veldig redd. Akkurat de øyeblikkene er skumle. Men vi er litt som kattene; lander som regel på bena. Det er lite skader i idretten, det skyldes nok at vi ikke har så stor fart, forklarer trial-proffen.

24-åringen fra NMK Bergen lever ut guttedrømmen. I 12 år har han trent mot sitt store mål; å bli europamester. Nå er han nærmere enn noen gang. I første, av seks runder, ble han sjette beste fører.

- Å gå for å bli nummer tre i EM, er ikke aktuelt. I fjor kom jeg på fjerde plass, og i første runde var det så jevnt at jeg lett kunne ha stått på pallen, sier Pedersen.

Vil tøye grensene

I vinter har han vært tre måneder i Spania og trent med de beste kjørerne i verden. Hver uke legges mengder med treningstimer ned for å strekke grensene for hva han kan mestre.

- Følelsen som kommer når man klarer nye ting, er min motivasjon, jeg finner alltid nye utfordringer. Det er så godt når adrenalinkicket kommer. Førerne som er i verdenstoppen lever godt som proffer, men det er ikke min motivasjon, sier Pedersen.

Uten foreldrene, går det ikke

Som trialkjører må du ha konsentrasjon, koordinasjon, balanse og styrke. Samt foreldre som støtter deg, både sportslig og økonomisk.

- I denne sporten må det være med en voksen over 18 år som er med på trening og stevner. Foreldrene blir gjerne omgjort til trenere og veiledere. Det gjør at vi får et veldig godt forhold til ungdommene våre. Datteren min er 27 år og spør fremdeles om jeg vil være med på trening, sier Rolf Ludvigsen fra Vestkant Trial.

Han mener sporten huser et helt unikt miljø. Alle hjelper hverandre både teknisk og på andre områder.

- Barn og voksne vokser sammen. Man er avhengig av hverandre når det er så krevende økonomisk og teknisk. Foreldrene blir et støtteapparat.

- Hvor mye koster idretten?

- Spennet er stort. Noen legger seg på 10.000 kroner i året, mens et maksnivå for jenter ligger på 300.00. For guttene må man nok opp i 600-800.000 fordi de har mange flere stevner, oppgir Ludvigsen.

Som å gå på tivoli

Han synes det er fantastisk at Håkon Pedersen har holt på så lenge og fått på plass det som kreves av både sponsorer og sportslig fremgang.

- Det utrolige med denne sporten er at man får progresjon uansett når du starter. Du tror kanskje at alt er umulig, men du klarer det til slutt likevel. Før datteren min ga seg med å konkurrere internasjonalt sa hun at å gå på trening var som å gå på tivoli hver gang.