Det er den ultimate prestasjonen på den ultimate løpsøvelsen. Å løpe et maraton (42.195 meter) på to timer har blitt friidrettverdens hårete mål — og dens kanskje heteste diskusjonstema.

Da kenyaneren Dennis Kimetto i september satte verdensrekord under Berlin Maraton på 2:02:57, forsterket det spekulasjonene.

— Jeg tror vi kan nå en totimersmaraton tidligere enn vi forventer. Kanskje innen ti år, sa den tidligere verdensrekordholderen Haile Gebrselassie til Times of India i oktober.

Den samme måneden sa den etiopiske langdistanselegenden Kenenisa Bekele (32) at det var umulig, med mindre forskere «laget en ny type mennesker».

University of Brigton-professoren Yannis Pitsiladis er uenig med Bekele. Derfor startet han et internasjonalt forskningsprosjekt i desember, med navnet «The Sub2hr project».

— Vi skal tenke utenfor boksen. Vi skal designe det perfekte treningsprogrammet, og så finne den rette personen til å følge det, sier Pitsiladis til Aftenposten.

Prosjektet har slagordet «Ikke lenger et spørsmål om hvis, men når», og har som mål å bidra til at en løper bryter den gjeve barrieren, ved hjelp av en vitenskapelig tilnærming.

Johan Kaggestad er skeptisk til om det er mulig å løpe maraton på to timer.
NTB scanpix

Dersom de lykkes med å skaffe seg de nødvendige investormidlene, lover Pitsiladis å sørge for en maratontid under to timer innen fem år.— Det kan godt hende det kommer til å skje, men jeg er skeptisk, sier Johan Kaggestad til Aftenposten.

— Det må skje et under

Kaggestad er kanskje mest kjent som ekspertkommentator i TV 2s Tour de France-sendinger, men han var også treneren til de norske maratonstjernene Grete Waitz og Ingrid Kristiansen på 80-tallet.

Siden 1981 har maratonverdensrekorden blitt mer enn fem minutter raskere.

Nå trenger verdensrekorden bare å trimmes med 177 sekunder før totimersbarrieren brytes. Kaggestad mener imidlertid at noe helt spesielt må skje.

Det er østafrikanerne som dominerer maratonøvelsen. Ingen har noen gang løpt de drøye 42 kilometerne fortere enn Dennis Kimetto, som her leder an i elitegruppen under Boston Marathon i april 2014. Fem måneder senere skulle Kimetto sette verdensrekord i Berlin Marathon.
AP, Mary Schwalm

— Rent fysiologisk må enten dagens verdensrekord være veldig dårlig, eller så må det skje et under i løpet av de neste 10-15 årene, sier Kaggestad.Løypen må også være rask, påpeker Kaggestad. Berlin Marathon har de siste årene skilt seg ut som det perfekte løpet for et rekordforsøk. De seks siste verdensrekordene er satt i Berlin.

Vil ha en veldig liten kropp

Yannis Pitsiladis har reist verden rundt og studert eliteutøveres gener i en årrekke. De neste årene vil målet altså være å finne «supermannen» som kan løpe et maraton på to timer.

Pitsiladis har allerede klare tanker om hva de leter etter.

Ifølge Pitsiladis vil totimersmannen trolig:

  • Løpe enestående effektivt.
  • Ha en veldig liten kropp.
  • Ha trent i høyden i lang tid.
  • Ha startet å løpe i veldig ung alder.
  • Ha trent med andre løpere på høyt nivå.

Prosjektet handler imidlertid om mye mer enn talentspeiding. Forskningen vil ha en dominerende rolle.

Pitsiladis tror fremgangsmåter utarbeidet gjennom molekylærbiologiforskning vil kunne «revolusjonere utøvernes prestasjonsnivå».

- Et motsvar til dopingproblemet

Pitsiladis' prosjekt ble lansert under en konferanse i Newcastle 17. desember. Flere av verdens beste utøvere er allerede kontaktet.

Kaggestad stiller spørsmålstegn ved om dagens rekordtider blir satt av rene utøvere. Dopingskandalene i maratonsirkuset de siste årene har nemlig kastet en mørk skygge over rekordjaget.

Dopingskandalene har haglet i Kenya, den ledende maratonnasjonen de siste årene.

Det kenyanske maratonmiljøet har blitt rammet av flere dopingskandaler de siste årene. Rita Jeptoo har vunnet både Boston Marathon og Chicago Marathon, men i november ble det klart at hun hadde restet positivt. Her ankommer hun kontorene til det kenyanske friidrettsforbundet for et styremøte i november.
REUTERS, Thomas Mukoya

Da maratonløperen Rita Jeptoos A-prøve viste spor av ulovlige stoffer i september, skrev BBC at hun var den 36. kenyaneren som testet positivt de siste to årene. Jeptoos B-prøve var forøvrig også positiv.Pitsiladis håper prosjektet kan være et motsvar til dopingproblemet.

— Vi vil forsikre oss om at utøverne er rene, med våre egne veldig strenge dopingtester. En positiv dopingprøve ville ha ødelagt hele prosjektet, sier Pitsiladis.

— Folk vil se verdensrekorder, og de vil se rene utøvere sette dem, legger han til.

Etterlyser maratonsirkusets Bolt

Espen Tønnessen er fagansvarlig for utholdenhet ved Olympiatoppen. Han er klar på at totimersløpet vil skje.

— Det er helt klart mulig å løpe under to timer på maraton. Spørsmålet er bare når det kommer til å skje, sier Tønnessen til Aftenposten.

Ifølge Tønnessen tyder studier av prestasjonsutviklingen på at totimersbarrieren vil brytes om ti til tjue år.

— Studiene viser imidlertid at utviklingen i friidrett skjer trinnvis, og spesielt når spesielle talentfulle utøvere trener og konkurrer optimalt i en av idrettsgrenene.

Tønnessen trekker frem Usain Bolt som eksempel. Jamaicaneren forbedret verdensrekorden på 100 meter fra 9.74 (Asafa Powells rekord) til 9.58 i løpet av hans toppår 2008 og 2009. — En slik ekstrem utøver kan også rekrutteres på maratonløp, og verdensrekorden på maraton kan få et liknende prestasjonsløft, sier Tønnessen.

— Aldri si aldri

Pitsiladis ønsker å bidra til å finne innovative treningsmetoder, ved å følge opp hvordan utøverne forbereder seg til konkurranser.

— Det er vanskelig å se hva man kan forbedre, men det sa man for 20 år siden også, sier Sondre Nordstad Moen, som er en av Norges beste langdistanseløpere.

Sondre Nordstad Moen sier "man skal aldri si aldri" når spurt om mulighetene for at en utøver en dag vil klare å løpe et maraton på to timer. Her avbildes Nordstad Moen i sammenheng med 10.000 meter-finalen under EM i Zürich i august.
NTB SCANPIX

— Man skal aldri si aldri. Det er viktig å ikke se på to timer som en uoppnåelig grense, legger han til.Espen Tønnesen ved Olympiatoppen trekker frem fire punkter der han ser muligheter for forbedring.

1. Maratonløperne må nærme seg det ekstremt høye oksygenopptaket langrennsløpere og syklister har. Det innebærer at de må trene mer og løpe flere kilometer i konkurransefart.

2. For at punkt 1 skal skje, må man finne en utøver som tåler belastningen.

3. Belastningen kan også bli lettere, for eksempel ved å utvikle løpesko og løpsunderlag som klarer å redusere den første kraftimpulsen i hvert løpesteg, eller ved å bruke spesialkonstruerte tredemøller som reduserer kroppsvekten i hvert løpesteg.

4. Mer bevisst og periodisert bruk av høydetrening i forberedelsesperioden, samt å bruke høydetrening som virkemiddel inn mot maratonløpet.

Lignende grep diskuteres nå i maratonkretser over hele verden, med mål om å en dag produsere den første 1:59-tiden.

- Den riktige 10.000-løperen

Sondre Nordstad Moen har spesialisert seg på 5.000 meter og 10.000 meter, men vant også halvmaraton under Oslo maraton i september.

Trønderen ser for seg at det trengs en løper med bakgrunn fra kortere distanser for å bryte den magiske grensen.

— Det må være den riktige 10.000 meter-løperen, en som tåler maratontrening, sier Nordstad Moen, som trekker frem Kenenisa Bekele som en type som kunne klart det.

Bekele vant blant annet gull på både 5.000 og 10.000 under Beijing-OL i 2008, og har nå begynt å prøve seg i maraton. I Paris Marathon imponerte han med råsterke 2:05:04. Nordstad Moen tror flere langdistansetalenter vil begynne å satse på maraton fremover, fordi «det blir mer og mer penger» å hente i maratonsirkuset.

— Skal du løpe maraton på to timer, må du ha kapasitet til å også være verdens beste på 10.000 meter, sier Johan Kaggestad, før han peker på et problem:

— Men de beste 10.000 meter-løperne har ofte mye spenst i steget, og det er vanskelig å holde i 42 kilometer. Man må finne en som kan løpe verdensrekord på 10.000 meter med et økonomisk maratonsteg, et slepent subbesteg.

Verdensrekorder maraton, herrer siden årtusenskiftet:

London Marathon, 14. april 2002: Khalid Khannouchi (USA. Født i Marokko) - 2:05:38

Berlin Marathon, 28. september 2003: Paul Tergat (Kenya) - 2:04:55

Berlin Marathon, 30. september 2007: Haile Gebrselassie (Etiopia) - 2:04:26

Berlin Marathon, 28. september 2008: Haile Gebrselassie (Etiopia) - 2:03:59

Berlin Marathon, 25. september 2011: Patrick Makau (Kenya) - 2:03:38

Berlin Marathon, 29. september 2013: Wilson Kipsang (Kenya) - 2:03:23

Berlin Marathon, 28. september 2014: Dennis Kimetto (Kenya) - 2:02:57