ADO ARENA (bt.no): Med helskjegg og ubarbert bryst skiller Markus Lie seg fra mengden under svømme-NM i Ado Arena. I en idrett der hver eneste hundredel teller, foretrekker de fleste å være glattbarbert for å føle at de glir raskest mulig gjennom vannet.

Men det er ikke grunnet forfengelighet at Lie har valgt å svømme mot strømmen, den bohemske stilen forteller bare at større ting er i vente. For det er ikke i kortbane-NM det er viktigst for landslagssvømmeren å være rask, for ham er det bare en oppkjøring til langbanestevnet i Stockholm om tre uker.

Der skal 21-åringen kvalifisere seg til sommerens VM. Og da må formen være toppet og ansiktet glattbarbert.

– Jeg må jo spare skjegget til det virkelig gjelder. Hvis jeg kan gjøre det bra med skjegg, kan man jo bare se for seg hvor raskt det går uten, sier Lie og smiler.

Tok to gull

For når VM-plassen står på spill, kan ingenting overlates til tilfeldighetene.

– Jeg stiller litt røff og tungtrent her, slik at jeg kan føle meg ordentlig preppet når det gjelder. Da vil jeg føle at jeg glir mye bedre gjennom vannet, og dermed få en positiv opplevelse. Det er veldig viktig for det mentale, forklarer bergenseren.

Men selv med skjegg, som riktignok har mer mental enn fysiologisk effekt, svømte Lie fort i Ado Arena fredag. Midt i en tung treningsperiode ble han oppskriftsmessig norgesmester på både 100 meter medley og 200 meter rygg. På sistnevnte øvelse var han også bare seks tideler bak Lavrans Sollis norske rekord.

UFLIDD: Markus Lie velger å la skjegget gro før stevnet i Stockholm om tre uker. Der skal han forsøke å kvalifisere seg til VM.
Elias Dahlen

– Løpet var ikke helt optimalt, men tiden ble bra. Jeg bruker dette stevnet til å få noen svar på hvordan jeg ligger an, og det synes jeg at jeg har fått, sier Lie.

I tillegg til de to nevnte øvelsene, svømte han også to stafetter for Bergensvømmerne. Fire løp på én ettermiddag er krevende selv for ham.

– Han har fått kjenne på syren. Fire løp er en enorm belastning, men samtidig veldig god mental trening. Dette er jo et treningsstevne for ham, tross alt, sier klubbtrener Finn Zachariassen.

– I mitt livs form

Både den høyreiste dansken og landslagstrener Petter Løvberg var optimistisk på elevens vegne etter mesterskapets andre dag. De ser begge tendenser til at Lie kommer til å svømme fort i Stockholm.

– Treningsmessig har han tatt enda større steg enn det vi har sett i konkurranse, synes jeg, sier Løvberg, som tror den allsidige bergenseren kommer seg til VM.

– Han er ikke veldig langt unna, for han er jo aktuell for flere øvelser. Han kan svømme 200 meter medley og både 100 og 200 meter fri i VM, og hvis han er tett på kravene i en av øvelsene, kan vi bruke et wildcard for å få ham med, sier landslagssjefen.

ANKERMANN: Markus Lie gratuleres av en lagkamerat etter å ha sikret Bergensvømmerne sølv på 4x100 meter fri.
Elias Dahlen

Lie er også sterk i troen.

– Jeg er i mitt livs form, men jeg har ikke hatt noen muligheter til å vise det ennå. Nå gleder jeg meg bare til å konkurrere og vise hvor godt jeg har trent. Jeg har prøvd ikke å åpne gavene for tidlig, sier han.

Tror på gjennombrudd i 2018

Bergensvømmeren har lenge vært ansett for å være et av landets største svømmetalenter, men fortsatt venter man på at han skal slå ut i full blomst. 11.-plassen på 100 meter medley i kortbane-VM i fjor bærer bud om hva som er i vente, men enn så lenge er både han og personene rundt ham mest opptatt av å skynde seg langsomt.

For i den store sammenhengen, mener Zachariassen at sommerens langbane-VM egentlig er av mindre betydning.

– De siste to årene har han jobbet langsiktig. Han har tatt noen steg mot verdenseliten, men han har fortsatt et lite stykke igjen. Å komme opp på det nivået krever et visst grunnlag, og det bruker man gjerne tre år på å skaffe seg, sier dansken, og legger til:

– Det er først i EM i 2018 at han skal blomstre. Det er der han skal få gjennombruddet sitt.

Hvis den spådommen viser seg å stemme, vil også en plass i Norges OL-tropp til Tokyo i 2020 være nær.