SKJETTEN: — Det er det beste jeg har gjort noen gang, sier Henrik Christansen under denne treningsøkten.

En blå badehette med norsk flagg på, tilhører en svømmer i mesterskapsmodus. I bassenget på Skjetten gjør Norges beste utøver i vannet seg klar til VM i Canada.

Nå har 20-åringen svømt 15 x 100 meter fri i høy fart, spesialøvelsen 1500 meter oppstykket i mindre porsjoner. På kanten tar trener Ronnie Anstensen tiden. Den er god.

Lenge side siste konkurranse

Christiansen har ikke deltatt i et eneste stevne siden OL i Rio. Han fikk en tarminfeksjon i høst, men er heldigvis tilbake for fullt. Det samme kan han ikke si om det som skjedde før sommerlekene. Det kom aldri ordentlig frem at han ble syk halvannen uke før OL.

«Jeg har vært litt syk under precamp» var det meste som ble lekket.

— Vi lå veldig lavt med at Henrik ikke var i vannet på seks dager i Florida før OL. Hvis det hadde blitt en mediesak, hadde det blitt feil fokus, sier landslagstrener Petter Løvberg.

— Vi ønsket ikke å komme med noen unnskyldninger på forhånd, og det er vanskelig å vite hvor mye sykdomsperioden slo ut, mener klubbtrener Anstensen.

Henrik Christiansen føler seg godt forberedt til VM på kortbane. Han har trent hardt i det siste.
Mette Bugge

Smurte seg, men ble solbrent

Årsaken til sykdommen kan ha vært at Norges OL-håp i vannet ble solbrent under det tre uker lange oppholdet i Fort Lauderdale. Han fikk feber og nedsatt allmenntilstand. Selv om de aktive er flinke til å smøre seg med solkrem, tar det på å svømme seks-syv timer utendørs i et basseng hver dag.

Nå har imidlertid treningshøsten vært god. Skjetten-svømmeren skal delta på 400, 1500 og 200 meter fri i mesterskapet. Landslaget drar torsdag.

Ville ikke hvile for mye

— Jeg var ikke mye fornøyd etter OL, og følte ikke behov for å ta en god pause. Det ble med to uker, og så var jeg i gang igjen, sier Christiansen.

Nå kjenner han det krible i kroppen. Unggutten drar i spissen for et lag med fem utøvere, der nye er på vei opp, som ungguttene

Truls Wigdel (17), Erik Å. Gidskehaug (19) og Markus Lie (21). Gidskehaug kvalifiserte seg bare fem dager før fristen, med en personlig rekord på 1500 meter fri.

Susann Bjørnsen (23), som deltok i Rio, men står utenfor landslaget, er i fortsatt fremgang.

Ser mot neste OL

— Vi sikter mot OL i Tokyo i 2020. og skal bygge opp et nytt lag. Vi håper å få med flere der enn de to vi hadde i siste OL, sier Løvberg.

Sjefen er imponert over det Christiansen står for.

Ikke siden OL i Rio har Henrik Christiansen vært i aksjon i en konkurranse. Derfor er han spent før avreise torsdag.
Mette Bugge

— Selv om starten ikke ble som vi hadde ventet i Rio, kunne det vært lett å kaste inn håndkleet. Den måten han håndterte skuffelsen på var fantastisk. Han kom tilbake og tok seg til en OL-finale.Landslagssjefen forteller at han i høst opplevde den beste høydeleien han noensinne har vært med på, da laget var i spanske Sierra Nevada.

— Alle var så positive, og vi mistet ikke én dag med svømming på grunn av skader eller sykdom.

Pallen er et siktemål

Christiansen har blant annet medalje fra EM i kortbane (25 meter), og nå er det VM der han får prøve seg mot verdenseliten.

— Jeg trener stort sett alltid på kortbane, så det passer meg bra. Jeg synes ofte det er vel så gøy som langbane, men før mesterskapet er det vanskelig å si om pallen er innen rekkevidde.

Trener Anstensen legger til: - Vi vet ikke hvor mange av stjernene som er på plass i Canada. Etter OL hender det at noen gir seg, og at andre dropper det mesterskapet.