– Man trenger ikke bare å sitte stille i sofaen.

Det sier den amerikanske svømmestjernen Dana Vollmer. I juli skal hun føde sitt andre barn, men det betyr ikke at hun tar livet med ro.

29-åringen står med fem olympiske gull, ett sølv og en bronse. Nå satser hun for fullt mot OL i Tokyo i 2020, og Vollmer har ikke sluttet med å konkurrere selv om hun altså har termin i juli.

Vollmer klokket inn på tiden 27,59 på 50 meter fri i Pro Swim Series i Arizona torsdag. Det holdt til 55. plass – året før svømte hun inn på 25 blank i samme konkurranse.

– Tiden betyr ingenting, ei heller plasseringen. Det var herlig å være med, og det var hyggelig å møte alle lagkompisene, sier hun til det amerikanske nyhetsbyrået Associated Press.

I samråd med legen

OL-GULL: Dana Vollmer med OL-gullet på kvinnenes 4 x 100 meter i Rio de Janeiro.
Michael Sohn / AP

Hun ble mamma for første gang for to år siden etter å ha tatt en pause etter London-OL i 2012. Vollmer stilte i lekene i Rio de Janeiro i fjor sommer, der hun vant tre nye medaljer.

Den andre graviditeten legger heller ingen demper på idrettskarrièren. Vollmer forteller at hun deltok i torsdagens stevne i samråd med legen. Det var hennes første konkurranse siden Rio.

– Å sette barnets helse først, betyr ikke at man bare skal sitte stille i sofaen, sier hun.

Vollmer forteller at det å bli mor har gitt henne et helt nytt syn på livet.

– Jeg har funnet en balanse i livet mitt. Før dreide livet seg utelukkende om svømming og trening, det å måle seg selv på tid. Å ta en pause var godt. Nå er svømmingen blitt mitt fristed. Presset er borte, og det er godt å være sammen med lagkameratene igjen. Nå elsker jeg svømmingen, sier hun.

Avslørte barnets kjønn

Vollmer er ikke den første kvinnen som konkurrerer mens hun er gravid. Sommeren 2014 var Alysia Montano deltager på 800-meteren i det amerikanske friidrettsmesterskapet. Da var hun gravid i åttende (!) måned.

En rekke kvinner har også deltatt i OL mens de ventet barn. Dette skjedde ikke i Rio, mye på grunn av frykten for zikaviruset.

Nettsiden til US Swimming Masters skriver at kvinner fint kan fortsette med svømming også når de er høygravide, men at dette må vurderes i hvert enkelt tilfelle.

For Dana Vollmer var valget enkelt. Hun skulle svømme, og før konkurransen i Arizona hadde hun sagt at hun kom til å avsløre barnets kjønn ved hvilken farge hun valgte på svømmedrakten:

Rosa for jente, grønn for gutt.

Vollmer svømte i grønt – altså venter hun sin andre sønn, skriver BBC.