Før denne helgen var Fernando Álvarez en helt ukjent mann som likte å svømme. Nå er han plutselig allemannseie i Spania.

Álvarez konkurrerer i svømme-VM for veteraner. Før forsøksheatet i 200 meter bryst lørdag ville han at ofrene etter terrorangrepet i Barcelona skulle hedres med ett minutt stillhet.

Forslaget ble imidlertid avvist av arrangøren.

Spanjolen nektet imidlertid å la seg tøyle. Da startskuddet for konkurransen gikk, stupte alle svømmerne ned i vannet – unntatt Álvarez. Han sto der alene på bassengkanten og tenkte på Barcelona-ofrene.

Se markeringen på Facebook-siden til Álvarez’ svømmeklubb.

– Jeg brydde meg ikke

Først da minuttet med stillhet hadde passert, begynte Álvarez å svømme.

– Jeg startet ett minutt senere, men jeg brydde meg ikke. Dette var viktigere enn å vinne alle gullene i verden, sier Álvarez selv om markeringen ifølge elespanol.com.

Den spanske svømmeren fortalte at han fikk ideen om å hedre terrorofrene etter å ha konkurrert i 100 meter bryst fredag. Han sendte en e-post til arrangøren, men fikk ikke svar. Derfor dro han til turneringslederen, som fortalte ham at det ikke var mulig. «Vi har ikke ett minutt å miste», var beskjeden.

Da bestemte Álvarez om å gjøre det likevel.

– Terrorangrepet har preget oss alle, men jeg gjorde det kanskje fordi jeg var langt unna og at jeg har familie der (Barcelona, journ.anm.). Jeg tenkte at det ville være en fin ting.

Overveldet over reaksjonene

Veteran-VM pleier naturligvis ikke å få mye mediedekning i Spania. Spanjoler virker imidlertid å ha trukket Álvarez til sitt bryst.

Svømmeklubben til Álvarez, Club Natación Cádiz, la ut en video av Álvarez’ markering. Søndag ettermiddag – dagen etter at den ble publisert – hadde den over 230.000 visninger.

I tillegg har de fleste av de største avisene i Spania omtalt gesten. Álvarez forteller at han er overveldet over reaksjonene.

Totalt 14 mennesker mistet livet i terrorangrepene i Barcelona og Cambrils denne uken.

– Vi har kjempet mye mot terrorismen gjennom historien. Men vi har alltid vunnet ved å forsvare verdiene våre. Vi kommer til å vinne denne gangen også, sa Spanias statsministere Mariano Rajoy fredag.