Klokken 19.30, like før Diamond League går av stabelen med Strindheim-løper Hedda Hynne i hovedfeltet, løper Gilde Brubak mot nasjonens beste 100-meterkvinner på Bislett. Overfor Adresseavisen mener hun at Helene Rønningen er favoritt, men at hun selv er en god kandidat.

I likhet med Eirik Thorshaug representerer hun Trondheim Friidrett i Oslo, og springer for sin første seier på Bislett siden 2009.

– Det er et godt minne. Jeg vant mitt heat, og det ble en diskvalifikasjon i Diamond League, så jeg rykket opp på 8. plass og dro hjem med tusen dollar, smiler Gilde Brubak, som aldri har løpt Diamond League til tross for 8. plassen i 2009.

Trøndersk rekord

Onsdag formiddag trente hun på Øya, før hun senere på dagen møtte Adresseavisen på Ørn Arena på Lade, noen steinkast fra stuevinduet til 100-meterspesialisten og hennes samboer Henrik Nordtug. Til vanlig jobber 27-åringen som farmasøyt på et apotek i Trondheim. Selv om friidretten blir som en hobby å regne, har hun gode resultater. I begynnelsen av juni satte hun trøndersk rekord på 100-meter med tiden 11.84. Under Skararacet i Skara slo hun dermed Mette Husbys 31 år gamle rekord med to hundredeler.

– Det har vært artig, jeg har fått mange hyggelige tilbakemeldinger og fått trent bra. Jeg satser på at det går bra på Bislett. Formen kjennes veldig bra ut, jeg har hatt mange løp rundt pers, så det har vært stabilt, smiler hun.

VANT I 2009: Hun har aldri sprunget Diamond League, men rykket opp på 8.plass etter seieren i det nasjonale heatet som 19-åring for åtte år siden. Nå håper hun å utfordre forhåndsfavoritt Helene Rønningen.
Rune Petter Ness

Tenker på medalje

Den gode sesongstarten gjør at Gilde Brubak håper på sin beste sesong noensinne. Det vil være et godt resultat på Bislett og flere NM-medaljer til samlingen i slutten av august.

– I år har jeg allerede oppnådd målet jeg satte meg om en personlig rekord. Medalje i NM er også et mål, sier Gilde Brubak.

Senere på kvelden løper altså hennes mangeårige konkurrent og treningspartner Hedda Hynne i hovedfeltet på 800-meteren. Malvik-jenta er glad for suksessen til løperen som har vært hennes konkurrent i tolv år.

– Utviklingen hennes har vært kjempebra. De siste årene har hun virkelig slått til. Hun har fått veldig god fremgang på 400- og 800-meter, slår hun fast.

Inspireres av Hynne

– Jeg har alltid visst hvem hun er. Det er inspirerende for oss andre å se at det er mulig. Hun har jobbet hardt for det, så det er fortjent at hun oppnår suksess. Jeg tror hun kan bli dratt ned til en god tid, sier Gilde Brubak.

Til tross for at hun inspireres av sin jevngamle venninne, tenker hun ikke på hovedfeltet i det trange nåløyet i Diamond League. Motivasjonen er egne rekorder og nasjonale løp. Gilde Brubak har løpt Bislett en rekke ganger tidligere og beskriver det som årets høydepunkt.

Går for rekord

– Det bruker å være et bra heat, godt stevne og mange folk på tribunen. Det er absolutt et mål hvert år, om å bli med der, sier 100-metersspesialisten.

– Jeg håper at det skal bli gode forhold, så det er mulig å springe ned mot rekorden. Det er avhengig av at det er godt og varmt, og at det er medvind. Jeg håper det, for det er meldt bra vær, fortsetter Gilde Brubak.